FUNDATIA IOAN BARBUS

Plahotniuc trebuia înlăturat, dar nu în cârdășie cu Moscova

Plahotniuc trebuia înlăturat, dar nu așa!
Nu în cârdășie cu Moscova. România a fost prinsă pe picior greșit din toate părțile: ai o poziție sistemică care susține tacit regimul lui Plahotniuc, și alta, nu mai puțin sistemică, pentru că reprezintă mainstream-ul mediatic, care a sprijinit fără rest grupul Maia Sandu-Andrei Năstase, deși există legături pe care nici nu le-au tăinuit cu alți oligarhi rivali lui Plahotniuc în Moldova.

Am avertizat despre lucrurile astea, n-ai cu cine vorbi: totul e alb & negru pentru presă. Nu era vorba nici măcar de „răul cel mai mic” în Moldova. Veaceslav Platon, cel care a susținut, inclusiv financiar Platforma DA a lui Andrei Năstase, e închis la Chișinău pentru organizarea schemei de delapidare a băncilor moldovenești, cunoscută ca „Furtul miliardului”. Schimbăm Tanda cu Manda.

Pe urmă exista, la un alt nivel, o dilemă, perfect asumată, a prizonierului in R. Moldova: sistemul e osificat, nu l-a reformat nimeni, nimeni nu vrea să discute idei, doctrine, stat redus etc, asta face ca sistemul e predispus la genul asta de fenomene: „capturarea statului”, „oligarhie”, control din partea unui singur individ a tot ce mișcă. În aceste condiții, mafia se calcă pe coadă, mafioții se războiesc intre ei, rivalitățile între găști sunt colosale, cum și-a permis Plahotniuc să-l inchidă pe Platon etc etc.

Se ajunge la o saturatie și o dată la 3-4 ani e nevoie de resetare. Dar cum să resetezi, fără să reformezi? Cum să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic? Cum să fii nevoit, prin prisma intereselor tale nu mai puțin obscure ca ale lui Plahotniuc, să resetezi, dar fără a desena o traiectorie clară, ireversibil europeană, sau Doamne ferește!, romanească, pentru Moldova? Cine îți poate garanta resetarea, revizuirea fără schimbare? Care e puterea care iți poate oferi impulsul, momentum-ul?

Rusia.

Pentru ca bineinteles, grija cea mare a televiziunilor de curte ale blocului ACUM, Jurnaltv și TV8, a fost în toți acești ani să distrugă orice concurență pe partea pro-europeană și românească, pe partea convențional de dreapta. I-au canibalizat pe toți.

E deci simptomatic pentru configurația universului și a intereselor tale, dacă ani la rândul ai format, orientat și redus realitatea politică în Moldova la, chipurile, o singura „opțiune” disponibilă: alianta cu rușii ca să scapi de mahărul intern.

Și lucrurile astea nu sunt recente, au fost cultivate ani de zile de televiziunile lor, de analiștii lor. Alianța ACUM-PSRM a fost justificată și pregatită ani la rând. Goarna o sunase Goșu înca din 2016: „nu conteaza orientarea geopolitica, ia mai lăsați-ne cu est-vest, moldovenii vor iaurt, nu geopolitica, nesimțiților” (a se vedea articolul cu acelasi nume pe ILD). Deci s-a pregatit ideologic mulți ani teza despre indiferența valorică, geopolitică între două tabere: est-vest. Ne-am săturat de geopolitică! Vrem iaurt, democrație, dezoligarhizare în Moldova!

Într-o alianța sub inaltul patronaj al lui Kozak.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Marcela Țușcă

Marcela Țușcă

8 comentarii

 1. Marcela
  10 iunie 2019

  Domnule, solutia mea a fost ca Maia Sandu, Andrei Nastase si televiunile lor de curte Jurnal tv si TV8, sa nu-si canibalizeze aliatii. In rest, lucrurile sunt mult mai simple decat incercati dvs sa le „justificati” prin nu stiu ce „solutii imorale machiavelice”: te uiti cine a platit consumatia blocului ACUM, si te lepezi pe iluzii privind „solutiile imorale”.

 2. Polilogu
  10 iunie 2019

  UNEORI , trebuie si ”solutie imorală ”? De ce practici jongleria , nene Victor cu G4 cu tot ? Solutia morală exista ! Până la sfarșit , când … dracu sau dracii si-au băgat coada si au girat ”soluția dumitale imorală ” chiar în obscuritatea din Parlamentul molotovean . Realitatea este că s-a căzut într-o capcană de proportii uriașe. Așa că lasă rața în pace că măcăne !

 3. Marcela
  10 iunie 2019

  Solutii erau mai multe: una din ele era ca espertii pe care-i citezi dumitale sa nu fi orientat discursul spre bagatelizarea pericolului extern si sa nu fi marginalizat romanii unionisti in R. Moldova. Asa, poate aveati si voi acuma cu cine face aliante, perfect morale. Asa, nu va ramane decat sa va justificati la nesfarsit in studiourile mafiei lui Lucinschi – TV8 – despre cum salvati tarisoara in cine stie ce intelegeri obscure cu Kozak. Raman doar cu o singura curiozitate, si daca-mi puteti raspunde: formatorii de opinie, ca cei citati, sunt cei care orienteaza discursul public. Orientandu-l, si credeti-ma, mass-media are putere, creaza realitati. Cum se face asadar ca realitatea din R. Moldova e compusa dintr-o medie de 2 partide pro-rusesti din 3, unde si al treilea e capusat de interese mafiote rivale? Gosu a dat solutia imorala acu 3 ani: „mai lasati-ne cu rusii”. In 3 ani se putea construi un partid sau cel putin un curent de opinie romanesc. Dar as, de unde? Ca tot ce-i romanesc, e „plahotniucist” in Moldova. Tot ce e conservator e „putinist. Aceeasi tactica. Ca maharul ala de plahotniuc isi urmareste interesele e una, dar ca ideea romaneasca e sabotata la Chisinau in concordie ruso-onegisto-mafiota, e clar.

 4. Toiu
  10 iunie 2019

  @Victor L
  „Uneori trebuie si „solutia imorala”.
  Sofism de doi bani.
  Ce se intampla acum in Moldova este o chestie total imorala. Dar in niciun caz nu este o solutie.

 5. Dorin
  10 iunie 2019

  În aceste condiții, nu rămâne decât soluția pe termen mediu – creșterea tinerilor în Adevăr și Dreptate. Cum am mai spus pe-aici, sprijinul masiv din România, (atunci când Bucureștiul se va scutura de cozile de topor rusești) va fi esențial – fonduri pt. învățământ decent ACASĂ (să nu mai vină toți tinerii în România, văduvind corpul populației de viitoare cadre și electorat) / infuzie de mass-media / infuzie de economie privată / legături prin infrastructură !

 6. ridike
  10 iunie 2019

  Cine să susțină și să contribuie la formarea unei forțe politice românești în Basarabia, când timp de 30 de ani nu s-a reușit formarea unei forțe politice autentic patriotică în România? Marginalizarea românilor unioniști din Basarabia merge mână în mână cu marginalizarea românilor unioniști din România. Discursul național este pus la zid pe ambele maluri ale Prutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian