FUNDATIA IOAN BARBUS

România participă la festivalul antisemit Durban III

Durban III este numele neoficial al uneia dintre întîlnirile Adunării Generale a ONU, cea din 22.09.2011, care va marca aniversarea a 10 ani de la festivalul antisemit de la Durban. Meniul zilei va consta ca de obicei în: rasism, antisemitism, negarea Holocaustului și a dreptului de a exista al Israelului.

O serie de țări au anunțat boicotarea conferinței. Printre acestea: Australia, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Franța, Germania, Italia, Israel, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, Marea Britanie și Statele Unite.

România, nu. De ce? Site-ul MAE este discret în privința programului Ministrului  Baconschi. Aflăm mai multe de la Ambasada din Berlin, via Jerusalem Post:

Într-un e-mail (trimis redacției Jerusalem Post, n.m.) de vineri, Gabriela Butu, purtător de cuvînt al Ambasadei Române la Berlin a scris: „România a participat, atît la Conferinţa Mondială împotriva rasismului din 2001 (Durban), cît şi la Conferinţa din 2009 de la Geneva (Durban II), în virtutea angajamentului ferm de a sprijini eforturile internaţionale în domeniul combaterii discriminării, în toate formele şi manifestările sale, precum şi a hotărîrii de a contribui la lupta globală împotriva flagelului rasismului, xenofobiei şi intoleranţei.”

Butu a continuat: „România împărtăşeşte opinia că acest proces ar trebui să respecte standardele internaţionale existente privind libertăţile fundamentale şi drepturile omului şi ar trebui să evite politizarea. În lipsa unor altor evoluţii viitoare, România va fi reprezentată la întîlnire la nivelul Misiunii Permanente la ONU din New York.”

https://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238244

Pe lîngă Ahmadinejad, care va fi capul de afiș al festivalului, ONU a invitat și o serie de ONG-uri, printre care și “North South XXI”, organizația de suflet a lui Gaddafi. Participarea organizației pro-Israel, UN Watch, a fost desigur respinsă.

În altă ordine de idei, zilele trecute, după amînarea intrării în spațiul Schengen în urma votului negativ al Olandei, România a adoptat o poziție matură, bărbătească și a blocat în vamă tirurile olandeze cu flori. Ministrul Baconschi a explicat: “Franţa şi Germania s-au flexibilizat, ne-au propus un scenariu în doi paşi, dar nu au reuşit să convingă Guvernul olandez, care este întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană, antimigraţionistă, a unui partid extremist.”

Avînd în vedere tema generoasă a Conferinței Durban III: „Victimele rasismului, discriminării rasiale, xenofobiei şi intoleranţei asociate: recunoaştere, justiţie şi dezvoltare”, nu ne îndoim că Ministrul Baconschi va ridica și în cadrul Conferinței subiectul deosebit de grav al extremismului guvernului din Olanda. Sperăm că Ahmadinejad va accepta să susțină tema României în discursul său și astfel să vedem, alături de o condamnare fermă a Israelului și a evreimii mondiale în 30 de puncte, un punct dedicat extremismului olandez.

Iată că România se anunță ca un viitor jucător important, matur și de încredere pe scena internațională. Așteptăm cu sufletul la gură dezvoltări ulterioare.
————————————————————————————————————————————————–
Materiale ILD despre Conferințele Durban din trecut:
Durban I (2001):
Durban I – La ONU se pune semn de egalitate între Israel şi Germania nazistă
Durban II (2009):
Pregătiri pentru Durban II
Durban II – Boicotul Italiei
“Sio-nazismul”, supravieţuitorul Holocaustului şi Iranul, la Durban II
Preşedintele Iranului se încălzeşte pentru Durban II: “Israelul este principala cauză a existenţei rasismului”
Durban II, pe scurt şi la obiect
Durban II, pe scurt şi la obiect (2)

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

Comentarii

 1. emil borceanSpune:

  Răspunde
  septembrie 20, 2011

  Rusine Ministerului Afacerilor Externe pentru legitimizarea caravanei antisemite.

 2. Daniel FrancescoSpune:

  Răspunde
  septembrie 20, 2011

  Politica statului cu fundul in mai munte luntri – aceasta ar fi, dupa parerea mea, o buna propunere de definire a pozitiei Ministrului Teodor Baconschi.

  Nici prea cald, nici prea rece, deci călâi; fara declaratii clare, fara coloana vertebrala, cu ochii partial inchisi; sa nu suparam, sa nu antagonizam, sa lasam porti deschise pentru „dialog” cu toata lumea, ca doar asa vor fi apreciate calitatile d-lui Baconschi.

  Parca ar fi un ministru care se pregateste – prin autocongelare, tacere si blocaj mental – sa isi perpetueze prezenta in orice guvern, de orice nuanta…

  Daca România participa la Durban III, aceasta se datoreaza policilor călâi, inodore si insipide ale d-lui Baconschi. Nu ar fi un caz singular. In fata valului de anti-romanism din Franta si Spania, Baconshi tace, vorbesc alti ministri in locul sau. Dar alti ministri nu au greutatea Ministerului Afecerilor Externe, iar romanii sunt lasati la cheremul unor Zapatero&Gueant.

 3. George DanielSpune:

  Răspunde
  septembrie 20, 2011

  Din pacate, ne parasim aliatii exact cand au nevoie mai mare de noi.
  La inceputul anilor `90, SUA au fost condamnate si eliminate din fosta comisie a drepturilor omului a ONU, la diferenta de un singur vot. Unde era reprezentantul Romaniei? Probabil ca la shopping. Ne-am lasat aliatul american singur in fata „democratiilor”? L-am lasat.
  Dupa doua decenii, repetam scenariul cu Israelul.
  Mai suprinzator si cu atat mai dureros este insa faptul ca asta n-a fost pozitia unui Severin sau a unui Melescanu. Sa fim seriosi, ne asteptam la o astfel de reactie din partea securistilor de teapa astora.
  Francesco, nu e politica curului in doua luntri, e o prostie. Nu castigam nimic. Respectul se castiga afirmand in mod consecvent cateva idei – constanta ale politicii externe. Noi insa nu am definit inca valoirile pe care le sustinem in politica externa.

 4. Mihai D. PopescuSpune:

  Răspunde
  septembrie 20, 2011

  … Vă rog să nu încercaţi măcar să sugeraţi cum că Baconschi ar fi proislamic… Situaţiile ar putea fi ceva mai complicate…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

"Dacă Putin câștigă războiul din Ucraina, el va considera că a câștigat un război cu NATO și nimic nu-l mai poate opri pentru că va fi demonstrat astfel lașitatea Occidentului și impotența liderilor politici occidentali", a declarat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, duminică la B1TV. Acesta a vorbit despre invazia rusă …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian