FUNDATIA IOAN BARBUS

Tragedia Club „Colectiv”: Israel, alături de România

În 2010, zece medici din Israel au ajuns la spitalul „Grigore Alexandrescu” pentru a-i ajuta pe bebelușii răniți în incendiul izbucnit atunci în secția de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giulești. Deși autoritățile de la Administrația Spitalelor București au încercat să-și aroge meritul aducerii lor, adevărul este că nu i-a chemat nimeni. Auzind de cele petrecute în România, cei zece medici israelieni au venit singuri pentru a da o mână de ajutor.

Acum, cinci ani mai târziu, israelienii, căliți in decenii de conflict militar – care au inclus numeroase atacuri cu bombă asupra populației civile -, își vor dovedi din nou măiestria oferind asistență medicală unor victime românești. O altă echipă de medici din Israel a ajuns în țara noastră pentru a-i ajuta pe răniții de la clubul bucureștean „Colectiv”. Inițiativa aparține profesorului Zeev Rotstein, director al Tel HaShomer Sheba Medical Center, cel mai mare spital din Israel și Orientul Mijlociu, un centru specializat în oferirea de asistență medicală pentru trauma și post-trauma în caz de arsuri gravă.

Sheba Medical Center, cel mai mare spital din Israel și din Orientul Mijlociu.

Sheba Medical Center, cel mai mare spital din Israel și din Orientul Mijlociu.

Medicii au adus cu ei NexoBrid, un medicament revoluționar în tratamentul arsurilor, inventat de firma MediWound din orașul israelian Yavne. Potrivit European Medicines Agency, doar 15% din pacienții care au beneficiat de NexoBrid au avut nevoie de înlăturarea escarelor prin operație și doar 18% au avut nevoie de grefe de piele. Spre comparație în cazul tratamentelor standard pentru 63% dintre pacienți escarele au fost înlăturate prin operație și în 34% din cazuri a fost nevoie de grefe de piele.

„Nu am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea, nu aşa. (…) Imediat ce am auzit de incident ne-am oferit ajutorul. Era nevoie de ajutorul nostru şi de asta suntem aici. Am ajuns aici azi noapte”, a spus doctorul [Shoham], care acum îi ajută pe medicii de la Spitalul Bagdasar. „În aceste condiţii este foarte greu pentru mine să spun ce cred că se va întâmpla cu aceşti pacienţi. Ştiu că sunt trataţi foarte bine aici, iar echipele din spital fac o treabă minunată şi muncesc foarte eficient non-stop pentru a trata aceşti pacienţi şi toţi sperăm să obţinem cele mai bune rezultate”, a spus dr. Shoham.

Doctorul israelian a venit la Bucureşti pentru a trata pacienţii de la Bagdasar cu NexoBrid, un produs care înlocuieşte intervenţiile chirurgicale în cazul pacienţilor cu arsuri. „Am venit să ne oferim ajutorul şi expertiza în utilizarea NexoBrid, un produs care înlocuieşte intervenţia chirurgicală pentru arsuri grave. Noi avem experienţă cu acest produs şi am venit să oferim NexoBrid şi ajutorul nostru în folosirea sa. Este folosit acum în spital. Acesta permite tratarea mai multor pacienţi decât ar fi posibil cu intervenţii chirurgicale. Toţi pacienţii vor fi trataţi azi, acesta este obiectivul, să tratăm toţi pacienţii, să decidem care dintre ei are nevoie de operaţie sau tratament cu NexoBrid şi să-i tratăm pe toţi. Ar fi imposibil să facem acest lucru doar cu intervenţii chirurgicale”, a spus doctorul.

Trebuie spus că trimisul israelian în România, doamna ambasador Tamar Samash, s-a prezentat duminică dimineață la centrul de donare de sânge de la Spitalul Universitar de Urgență București. Alături de ea s-au aflat și alți angajați de la Ambasada Israelului la București.

Din nou și din nou, Israelul se dovedește a fi un prieten al națiunii române.

————————

Mă bucur să mă număr printre prietenii poporului evreu, unul care merită respectul si prietenia noastră, și îi invit pe toți cei care prețuiesc viața să își aducă aminte că Israelul este un bastion al lumii civilizate în barbaria atât de crudă a Orientului. Într-o regiune în care drepturile omului nu valorează nici cât o ceapă degerată, Israelul este unicul stat unde femeile sunt egale cu bărbații și unde minoritățile de orice tip sunt libere să trăiască după cum doresc.

Atacurile sinucigașe care au însângerat țara la începutul anilor 2000 au fost oprite de zidul construit pentru a separa zona administrată de Guvernul israelian de cea controlată de Autoritatea Palestiniană. Inamicii săi au răspuns prin campanii repetate de atacuri cu rachete asupra localităților din Israel. Pentru a opri rachetele, israelienii au dezvoltat Iron Dome, un sistem sofisticat de distrugere în aer a proiectilelor. Scutul antirachetă funcționează atât de bine că dușmanii Israelului au fost nevoiți să își schimbe tactica.

Noul val de atacuri teroriste nu mai mizează pe atentatori sinucigași sau pe lansarea unui mare număr de rachete asupra orașelor din Israel. Acum sunt la modă folosirea autovehiculelor pentru a-i lovi pe pietoni și utilizarea armelor albe pentru înjunghierea trecătorilor. În luna octombrie, nu mai puțin de 75 de atacuri teroriste au avut loc în Israel, 22 chiar în capitala țării, Ierusalim. Zece israelieni au fost uciși în octombrie de diferiți asasini însetați de sânge, mulți alții fiind răniți grav.

Așa cum Israelul este alături de România la greu, așa și România trebuie să fie alături de Israel când are nevoie de ajutor. Nu e nevoie de jertfă de sânge – israelienii sunt curajoși, au o foarte bună pregătire militară, tehnică de înalt nivel și adesea se pot apăra și singuri. Există însă un domeniu în care orice națiune, oricât de puternică și unită ar fi, are nevoie de ajutor: războiul informațional, mai cunoscut ca războiul mediatic. Evreii nu se pot apăra singuri de calomnii, oricât de mult ar încerca să corecteze numeroasele dezinformări care îi au ca țintă – au nevoie și de ajutorul unor prieteni.

Vă propun, stimați compatrioți, să începem prin a nu ne mai pleca urechea la minciunile care se spun despre poporul evreu. După cum spune o vorbă din bătrâni, „prietenul la nevoie se cunoaște”.

P.S. Să nu îi uităm nici pe românii de dincolo de Prut. Basarabenii au trimis ajutoare din puținul pe care îl au.

Asistență hemotransfuzională victimelor dezastrului din Clubul „Colectiv” din România

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a oferit la 01.11.2015 asistență hemotransfuzionale Ministerului Sănătății al României pentru asigurarea tratamentului pacienților-victime ale dezastrului din Clubul „Colectiv” din București.

În acest scop a fost evaluată disponibilitatea rezervelor medicale în produse sanguine și a fost oferit ajutor Ministerului Sănătății din România ca sistență hemotransfuzională produse sanguine 2150 unități sau circa 550 kg, acestea constituind componente sanguine ( eritrocitare și plasmă proaspăt congelată) și preparate biomedicale sanguine (albumină umană), vital necesare în situațiile clinice specifice rezultatului dezastrului (arsuri, fracturi, etc.). […]

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui astăzi a primit persoanele care au dorit să doneze sânge, inclusiv pentru victimele din România, începând cu orele 12.00 pâna la 16.00 la Chișinău, Bălți și Cahul. În acest context, Ministerul Sănătății vine cu un apel către toți cetățenii, să nu rămână indiferenți față de cei care au avut de suferit din cauza acestui dezastru, să meargă să doneze sânge […] .

* Observație: Îi mulțumesc lui Cristian Șoimaru pentru permisiunea de a folosi fotografia de mai sus.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

3 Comments

 1. Corneliu
  2 November 2015

  Exceptional, Vlad. Respect pentru articol.
  Ai prezentat adevarul si ai scris din toata inima.

 2. Claro
  2 November 2015

  E nasol tare cu arsurile la cei ramasi in viata…

 3. Ing.silv.dr.Ionel Lupu
  2 November 2015

  Da, ISRAELUL este un bastion al CIVILIZATIEI, inconjurat de barbaria Orientului !!!!!!!!! Da, ISRAELUL afost si este un prieten al Romaniei, care Romanie NU are prieteni in jurul ei, ci numai hrapareti care-si doresc sa mai rupa cate o bucata de pamant ………………….. DA, ISRAELUL a sprijinit Romania in timpul Primului Razboi Mondial : o parcela mare din Cimitirul Evreiesc din Iasi este ocupata cu sutele de morminte ale eroilor evrei, morti pentru Romania !!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi