FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Suntem ca in America Latina, in anii 70

Ceea ce vedem azi nu este rezultatul unui accident. Nu e rezultatul unei intitative protestatare recente sau a unor evolutii conjuncturale. Este rezultatul unui process continuu de Escaladare creat de actuala Putere. Un proces care a inceput imediat dupa castigarea alegerilor si care a contiunat sistematic pe toata durata, in ciuda interesului national, in ciuda bunului simt, in ciuda efectelor dezastruoase …

Dupa alegeri, societatea asta, tara asta le-au dat un mandat, le-au acceptat victoria, i-au lasat democratic in pace sa se instaleze. Totul decurgea intr-o stare de normalitate democratica si tranzitie a puterii. In acel moment a inceput totul.

De atunci o continua stare de escaladare. De agresare a societatii, sistemului politic, sistemului constitutional, economiei. De atunci o agresiune si un atac continuu pe toate planurile. Este de mirare ca oamenii au raspuns la acest abuz continuu si agravat? Nu.

De fiecare data insa oameni au raspuns cu masura. Mai mult sau mai putin politic adecvat, mai mult sau mai putin inspirat. Dar intotdeauna in limitele democratiei si ale normelor coexistentei democratice. De fiecare data insa, Ei, Puterea PSD-ALDE etc, au revenit. Nu s-au oprit. Mereu si mereu cu noi presiuni, noi transgresiuni, noi abuzuri, cu noi provocari.

Ceea ce au facut -acum s-a adunat deja durata a mai bine de doi ani- are un nume tehnic in literature de specialitate. Se numeste ESCALADARE. Cineva fie i-a invatat ca o asemenea strategie ii poate ajuta sa isi atinga scopurile, fie in mod instinctiv si iresponsabil au aplicat-o.

Azi vedem culminarea acestui pattern. Azi vedem unde duce: Suntem ca in America Latina, in anii 70. Locul classic al acestor fenomene. Aici au adus lucruile.

Responsabili unici si absoluti pentru acesta situatie sunt liderii actualei puteri. Responsabilitatea lor este mult mai mare decat cea pentru abuzurile de azi. Responsabilitatea lor este ca de la inaltimea pozitiilor, functiilor si autoritatii publice cu care au fost investiti au indus in mod deliberat tara pe calea unui conflict civil de natura escalatorie timp de mai multi ani.

Aceasta nu mai este doar o responabilitate politica si administrativa. Poate deveni rapid si o responsabilitate de alta natura. Cand vor fi judecati vor trebui judecati pentru tot, nu doar pentru fragmente si elemente disparate sau strigatoare la cer ale jocului lor iresponsabil si destructiv. Ceea ce se vede azi este fructul unui proces indelung in care societatea romaneasca a fost continuu supusa unei provocari si agresiuni politice deliberate.

PRELUAT DIN   MARGINALIA

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi