FUNDATIA IOAN BARBUS

George Scarlat: Ce ascunde antisemitismul din Ungaria

Sub regimul FIDESZ – Viktor Orban Ungaria a devenit ţinta acuzaţiilor de antisemitism venite din toate direcţiile, de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria – MAZSIHISZ până la prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, Comitetul Evreiesc American – American Jewish Committee, secretarul de stat american Rex Tillerson  sau presa internaţională.  Tema a revenit în forţă pe agenda internaţională odată cu războiul declanşat de guvernul de la Budapesta împotriva miliardarului George Soros, interpretat în cheia antisemitismului de către organizaţiile evreieşti şi de Administraţia de la Washington, precum şi din cauza aprecierilor premierului Viktor Orban la adresa lui Miklos Horthy, aliatul naziştilor în timpul celui de-al doilea război mondial, pe care l-a numit „un om de stat strălucit”. Pe de altă parte, premierul Orban neagă acuzaţiile, condamnă antisemitismul şi afirmă că este un prieten al poporului evreu.

Acuzaţiile privind resurecţia antisemitismului în Ungaria or fi oare adevărate? La români există o vorbă: “Când doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă”. De ce asemenea acuzaţii nu se îndreaptă, să zicem, împotriva Cehiei, sau împotriva României? Dimpotrivă, ţara noastră a deţinut între martie 2016 – 2017 preşedinţia Alianței Internaționalei pentru Memoria Holocaustului (IHRA), iar American Jewish Committee i-a oferit şefului statului român distincţia “Light Unto the Nations”, cu ocazia vizitei la nivel înalt de la Washington, pe 5 iunie 2017.

10 din cei 13 laureaţi unguri ai premiului Nobel sunt evrei


Foto: Scriitorul  Imre Kertesz (1929 – 2016), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2002 a fost un supravieţuitor al Holocaustului. La vârsta de 14 ani a fost luat din casa părintească de la Budapesta şi dus la Auschwitz.

În Ungaria atitudinea faţă de evrei este ambivalentă. Pe de o parte şovinii unguri vituperează împotriva “conspiraţiei evreieşti” îndreptate împotriva Ungariei. Pe de altă parte, în Ungaria  se aduce ca argument al superiorităţii acestei naţiuni cele 13 premii Nobel câştigate de unguri din 1905 şi până în 2004. Numai că zece dintre cei 13 laureaţii respectivi sunt evrei, printre care şi ultimul câştigător, Avram Hirshko, care a primit Premiul Nobel pentru chimie în 2004 sau penultimul, Imre Kertesz, care a câştigat în anul 2002 Premiul Nobel pentru Literatură, totodată un supravieţuitor al Holocaustului. Kertesz a fost deportat la Auschwitz la vârsta de 14 ani.

Ungaria se mai mândreşte şi cu savanţii atomişti unguri, care au creat bomba atomică în cadrul “Proiectului Manhattan” din SUA, în timpul celui de-al doilea război mondial. Dar şi aceştia sunt evrei, anume Edward Teller, părintele bombei cu hidrogen, John Von Neumann, Leo Szilard, Eugene Wigner, care a fost şi laureat al Premiului Nobel în 1963. Pe lângă aceştia au mai fost savantul Todor Karman, specialistul US Air Force şi NASA în aerodinamică, precum şi alţii.

Faptul că iluştrii savanţi enumeraţi mai sus sunt evrei este banal într-o Europă şi o Americă multiculturale. Evreii au creat în toate ţările unde au trăit.  Iar identitatea oamenilor este adesea compusă de fapt din identităţii multiple şi suprapuse, sunt identităţi etnice, culturale, civice şi aşa mai departe. Bizară este doar atitudinea duală a şovinilor unguri faţă de compatrioţii lor evrei.

Ungaria are deja o problemă peste Ocean

Ungaria a beneficiat multă vreme de un puternic lobby în SUA, datorită emigraţiei ungureşti foarte active. În cele mai multe cazuri acest lobby promova punctele de vedere şovine şi iredentiste, sub masca apărării drepturilor minorităţilor din statele vecine Ungariei.  Astfel, ca urmare a acţiunilor de promovare a lobby-ului ungaro-american, Ungaria trecea la sfârşitul  anilor 80 drept un soi de avanpost al Occidentului în interiorul blocului sovietic, deşi situaţia era tocmai invers, Ungaria fiind un perfect satelit al Moscovei. Primul guvern post-comunist al Ungariei, Guvernul Jozsef Antall, al Forumului Democrat Maghiar era un guvern ultranaţionalist cu tendinţe iredentiste făţişe la adresa statelor vecine, şi din care făceau parte nişte indivizi de-a dreptul nazişti, cu vederi şovine, iredentiste şi antisemite, ca Sandor Csoori şi Istvan Csurka, dar lobby-ul unguresc de peste Ocean l-a făcut să treacă drept un exemplu de democraţie în Europa Centrală şi de Est şi un pionier al reformelor.

Ungaria are în prezent o problemă peste Ocean, din cauză că susţinătorii săi ungaro-americani de origine evreiască sunt sideraţi de atmosfera apăsătoare antisemită din Ungaria şi nu mai vor să ştie de “Patria Mamă”. Ba mai mult, unii dintre aceştia şi-au adus aminte că, de fapt, familiile lor emigrate în SUA sunt originare de prin Cluj sau Oradea, aşa că îi bate gândul să-şi redescopere originea românească, din moment ce sunt de baştină din Transilvania. Este vorba despre personalităţi recunoscute în SUA, oameni de afaceri influenţi, deţinători de branduri renumite, şi care s-au retras demonstrativ din comitetele şi asociaţiile ungaro-americane.

Congresmanul american, Tom Lantos (1928-2008), unicul supravieţuitor al Holocaustului membru în Congresul SUA, a fost un mare promotor al intereselor Ungariei după 1990. Numai că fiica sa, cunoscuta activistă Katrina Lantos Swett a devenit un adversar înverşunat al regimului Orban. A renunţat la o distincţie pe care o primise din partea Ungariei fiind indignată că aceeaşi distincţie a fost decernată şi ziaristului antisemit Zsolt Bayer, un apropiat al premierului Viktor Orban. Fiica lui Tom Lantos a declarat că “nu poate împărţi o distincţie cu un om care merită cenzură, nu onoruri, din cauza dezgustătoarelor sale articole şi discursuri”.

Relaţia Ungariei cu evreii ungaro-americani se deşiră din toate părţile. Viktor Orban a fost părăsit până şi de principalul său lobbyist care avea ca grup ţintă evreii din SUA. Este vorba despre Fellegi Tamas,  fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Orban,  şi care prin intermediul unor fundaţii şi firme de consultanţă primise de la guvern sume foarte mari pentru activităţile de lobby în SUA în favoarea Ungariei.  Probabil s-o fi săturat şi el să tot dea explicaţii despre antisemitismul din Ungaria. Fellegi a şi fost audiat la Comisia de politică externă a Camerei Reprezentanţilor  din SUA cu privire la  acest subiect.

Bad cop, good cop”. Antisemitismul nazist şi antisemitismul insidios

Ungaria este una dintre ţările europene unde există o populaţie evreiască mai numeroasă, de circa 100.000 persoane, majoritatea concentrate în Budapesta. Înainte de Holocaust în Ungaria circa 5% din populaţie era de origine evreiască. În timpul celui de-al doilea război mondial peste 420.000  de evrei unguri, dintre care 166.000 din Ardealul de Nord, ocupat de Ungaria horthystă cu sprijinul lui Hitler şi Mussolini, au fost duşi la Auschwitz unde şi-au găsit sfârşitul în camerele de gazare. Operaţiunea a fost îndeplintă de autorităţile ungureşti cu foarte mult zel. Până şi germanii le-au spus să mai încetinească ritmul deportărilor pentru că nu pot face faţă marelui număr de evrei sosiţi în lagăr. Versiunea Budapestei este că regimul aflat atunci la putere, al “Crucilor cu săgeţi”, nu era decât o marionetă a Reichului nazist, Ungaria neavând nicio responsabilitate privind Holocaustul. Comunităţile evreieşti resping cu indignare punctul de vedere al Budapestei, considerând că Ungaria refuză să-şi asume trecutul fascist şi genocidar din timpul celui de-al doilea război mondial.

În prezent, antisemitismul din Ungaria pare a fi de două feluri, cel direct, agresiv şi rasist al partidului Jobbik şi al unei galaxii de organizaţii de tip fascist, iar pe de altă parte antisemitismul insidios, mascat, care îşi clamează simpatia faţă de poporul evreu şi faţă de Statul Israel, însă neagă responsabilitatea Ungariei pentru Holocaust şi face cultul dictatorului Miklos Horthy, aliatul lui Hitler, precum şi cultul altor criminali de război antisemiţi. Avem aici de a face cu “poliţistul rău” şi “poliţistul bun”, sau “bad cop/good cop”.

Jobbik – antisemitismul grobian

Jobbik a şocat întreaga lume civilizată prin manifestările sale. De exemplu, unul dintre deputaţi acestui partid, al treilea ca număr de mandate din Parlamentul de la Budapesta, a cerut să se facă liste cu evreii din Parlament şi Guvern care şi-ar ascunde identitatea. După deputatul respectiv, pe nume Marton Gyongyosi, evreii ar reprezenta un risc de securitate pentru Ungaria.

Pe 4 mai 2013, în ajunul reuniunii anuale a Congresului Mondial Evreiesc , care în acel an s-a ţinut la Budapesta, Jobbik a organizat o manifestaţie de protest. Adresându-se mulţimii, Vona Gabor, liderul partidului, a spus:”Cuceritorii israelieni, aceşti investitori, să-şi caute altă ţară în lume pentru ei, Ungaria nu e de vânzare!”. De la aceeaşi tribună, deputatul Marton Gyongyosi a spus că  „Ungaria a fost subjugată de sionism, a devenit o ţintă a colonizării în timp ce noi, populaţia băştinaşă, putem juca doar rolul de figuranţi”.

Foto: Miting de protest al Jobbick împotriva organizării la Budapesta a reuniunii Congresului Mondial Evreiesc, 4 mai 2013.

Foto: Copertă cu caracter antisemit al revistei “Barikad” a partidului Jobbick. Statuia ce străjuieşte Budapesta ţine în mână sfeşnicul mennorah, un obiect de cult iudaic. Pe copertă scrie: “Trezeşte-te Budapesta! Vrei asta?”. Poza este trucată. În realitate, personajul reprezentat de statuie, Sfântul Gellert, ţine în mână o cruce.

De ce s-a supărat Ronald Lauder  pe Viktor Orban

De cealaltă parte, Ronald Lauder, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc/World Jewish Congress/ WJC este foarte supărat pe regimul Orban, nu doar din cauza resurecţiei antisemitismului din Ungaria, ci şi pentru că Guvernul Viktor  Orban i-a ruinat o mare afacere. Lauder, împreună cu Yoav Blum, un apropiat al premierului israelian Bibi Nettanyahu şi reprezentantul Partidului Likud în cadrul WJC au iniţiat proiectul „King City Casino”, văzut ca un Las Vegas al Ungariei, pe malul lacului Velence, la circa 40 minute de Budapesta.  Investiţia totală urma să se ridice la aproximativ 1,1  miliarde dolari SUA şi investitorii se angajau să creeze 3.456 locuri de muncă.  În primul an se estimau 5,1 milioane vizitatori care ar fi trebuit să aducă un profit de 147,4 milioane euro.

Proiectul, care presupunea şi un schimb de terenuri cu autorităţile maghiare a fost aprobat de Guvernul socialist Gyurcsanyi care a efectuat şi schimbul de terenuri. Însă după instalare, Guvernul Viktor Orban a anulat tranzacţia, împotriva căreia presa de dreapta, favorabilă guvernului, a dezlănţuit o campanie cu puternic iz antisemit, proiectul fiind numit „ocupaţie evreiască” sau „invazia evreiască de la lacul Velence” iar Yoav Blum a fost numit „criminal israelian”.

Úgy van az, ahogy Peresz mondta: felvásárolnak/”Este, după cum spunea (Shimon) Peres, o achiziţie”.
Foto: Caricatură cu caracter antisemit din kuruc.info, un site de dreapta, ilustrează articolul despre afacerea lui Ronald Lauder, articol intitulat „Magyarország zsidó gyarmatosításának állomásai/Colonizarea evreiască a Ungariei”.

Ronald Lauder: “Ungaria se află pe o cale periculoasă. Orban şi-a pierdut busola politică”

Foto: Articolul în facsimil publicat de Ronald Lauder în Suddeutsche Zeitung împotriva lui Viktor Orban

Ripostând la campania antisemită din presa de dreapta din Ungaria împotriva sa, Ronald Lauder a publicat în aprilie 2013 în ziarul german Sudddeutsche Zeitung din Germania un articol prin care îl acuză pe Viktor Orban că “şi-a pierdut busola politică”. Lauder a scris următoarele:

Ideologia lui Jobbik este aproape de cea nazistă, şi în declaraţiile lor publice unii dintre reprezentanţii partidului evocă deliberat memoria regimului pro-hitlerist din Ungaria din timpul războiului. …Ei chiar au chemat guvernul să alcătuiască liste cu evrei, o reminiscenţă a vremurilor întunecate de acum 70 de ani.

Insultele la adresa evreilor şi romilor au devenit larg răspândite în ultimii ani. Această campanie de intimidare este dusă de “Noua Gardă Maghiară”, formaţiunea paramilitară a Jobbik, ce prezintă unele asemănări cu batalioanele de asalt SA ale Partidului Nazist. Paradele publice cu uniforme şi torţe ale acestor bandiţi răspândesc frica printre oameni şi mulţi se abţin să mai iasă pe stradă de teama de a nu fi insultaţi sau atacaţi.

Premierul are datoria să protejeze toţi cetăţenii

…De când Viktor Orban a câştigat al doilea mandat în 2010, Ungaria a făcut titluri în presa international ca fiind o ţară xenofobă şi din ce în ce mai antisemită …Au reapărut multe prejudecăţi împotriva minorităţilor…şi uneori aceste prejudecăţi se transformă în ură care se manifestă în public. Numărul declaraţiilor antisemite şi împotriva romilor a crescut dramatic în ultimii ani şi unele dintre acestea au fost făcute de importanţi membri ai partidului primului ministru şi guvernului său…

…Primul ministru Orban şi-a pierdut busola politică. În pofida unei covârşitoare majorităţi parlamentare el se complace încă la extrema dreaptă a politicii ungare. Aceasta îi face pe aceşti oameni (extremiştii, n.n.) încă şi mai puternici. Ştiind că nimeni nu are voinţa să-I oprească, ei vor devein din ce în ce mai radicali.

Următoarea Adunare Generală a WJC va avea loc la Budapesta

….Dimpotrivă, dacă guvernul nu se opune viguros urii împotriva minorităţilor, aceasta va fi încă şi mai mult înrădăcinată şi în final nu se va mai manifesta doar prin vorbe, ci şi prin fapte.

Acesta este motivul pentru care Congresul Mondial Evreiesc îşi va tine Adunarea Generală la Budapesta, în luna mai. Vrem să transmitem un puternic semnal că Ungaria – căminul celei de-a treia mari comunităţi evreieşti din Uniunea Europeană – se află pe un drum periculos.

Sunt întristat să văd că această frumoasă ţară este aşa de izolată pe plan international, dar sper totuşi că liderul acestei ţări îşi va regăsi busola politică şi va schimba cursul. Sper că o va face până nu va fi prea târziu.”

Antisemitismul din Ungaria poate fi selectiv

Evreul rus Semion Moghilevici este considerat de FBI „cel mai periculos mafiot din lume” şi „the boss of the bosses” al mafiei ruse din lumea întreagă, motiv pentru care a fost inclus pe lista FBI a celor mai căutaţi fugari, celebra „FBI  ten most wanted fugitives”.  În anii 1970 Moghilevici s-a îmbogăţit extorcându-i pe evreii sovietici care emigrau în SUA şi Israel şi erau nevoiţi să-şi înstrăineze bunurile. Moghilevici le prelua averile plătind preţuri derizorii şi nu putea derula această activitate fără sprijinul KGB.  De fapt, mafia rusă în ansamblul său este o ecrescenţă a KGB.

În 1991 Moghilevici a devenit ungur. El s-a mutat la Budapesta într-o vilă fortificată de unde conducea afacerile mafiei ruse din toată lumea, Budapesta devenind astfel capitala mondială a mafiei ruse. Moghilevici s-a căsătorit cu unguroaica Katalina Papp cu care are trei copii şi a devenit cetăţean al Ungariei. Americanul Ronald Lauder, o personalitate internaţională, nu a reuşit să facă afaceri legale în Ungaria. Însă criminalul rus Moghilevici şi-a construit un adevărat imperiu financiar în Ungaria investind în mai multe întreprinderi, printre care „Army Co-OP”, care produce armament antiaerian.

Coloana a cincea rusească din Ungaria este Jobbik

Jobbik este denumirea prescurtată de la „Jobbik Magyarországért Mozgalom”, adică „Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună”, în limba română. Partidul, condus de Vona Gabor, susţine alianţa Ungariei cu Rusia, ridicarea sancţiunilor aplicate Rusiei de către UE şi recunoaşterea anexării Crimeeii. Vona Gabor a efectuat mai multe deplasări la Moscova. Pentru el, America este produsul deformat al Europei şi UE este trădătoarea Europei, singura alternativă salvatoare fiind Rusia, care ar putea echilibra procesul de americanizare. De aceea, Jobbik  susţine orice iniţiativă rusească, inclusiv anexarea Crimeei sau dezmembrarea Ucrainei, Ungaria urmând să anexeze şi ea Ucraina Subcarpatică, care a făcut în trecut parte din Imperiul Austro-Ungar.  În cursul vizitei efectuate la Moscova în 2014, delegaţia Jobbik a cerut partidului „Rusia Unită” a lui Vladimir Putin să susţină autonomia ungurilor din Ucraina Transcarpatică, regiune unde se află şi Maramureşul istoric.

Antisemitismul Jobbik, antiamericanismul şi ura împotriva Statului Israel reprezintă de fapt ura împotriva Occidentului, a capitalismului şi a democraţiei liberale. Jobbik vede viitorul Ungariei în cadrul Uniunii Eurasiatice, nicidecum în UE şi NATO.

Foto: Vona Gabor, preşedintele Jobbik în vizită la Moscova, împreună cu Ivan Graciov, preşedintele comisiei pentru Energie din Duma de Stat şi Bela Kovacs, europarlamentar Jobbik,  supranumit în Ungaria „KGBela”.

Europarlamentarul Bela Kovacs  de la Jobbik, recrutat de KGB înainte de 1989

Foto: Caricatură din presa maghiară reprezentându-l pe europarlamentarul Jobbik Bela Kovacs, alias KGBela, şi pe soţia sa, rusoaica Svetlana

În anul 2014 autorităţile de la Budapesta au cerut Parlamentului European ridicarea imunităţii europarlamentarului Bela Kovacs, reprezentant al Jobbick, pentru spionaj în favoarea Federaţiei Ruse. El a fost acuzat că spiona instituţiile europene. Europarlamentarul Bela Kovacs călătorea la Moscova lunar însoţit de diplomaţi ruşi. Soţia sa, rusoaică, Svetlana Istoşina, este suspectată că lucrează pentru FSB. Încă dinainte de solicitarea de ridicare a imunităţii Bela Kovacs era cunoscut ca un admirator înflăcărat al Rusiei, motiv pentru care era poreclit KGBela. Însuşi Kovacs este rus după tată. Mama sa era o tânără necăsătorită iar tatăl său un ofiţer sovietic cantonat în Ungaria. Bela a ajuns la un orfelinat de unde a fost adoptat de familia Kovacs. Probabil că şi tatăl său adoptiv lucra pentru serviciile secrete comuniste din Ungaria, pentru că era angajat la Directoratul pentru Aprovizionarea Diplomaţilor, care se îngrijea, între altele, de locuinţele diplomaţilor străini acreditaţi la Budapesta. Spre deosebire de ceilalţi salariaţi, Kovacs nu a fost supus verificărilor de securitate la angajare. Conform sistemului de atunci, Kovacs senior a fost angajat cu aprobarea consilierilor sovietici de pe lângă serviciul de securitate din Ungaria. Kovacs senior a fost trimis să lucreze ca intendent la Ambasada Republicii Populare Ungare din Tokyo, plecând însoţit de familie, inclusiv de către fiul adoptiv Bela. La Tokyo Bela Kovacs a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie, rusoaica Svetlana, la şcoala americană unde a fost înscris. Svetlana a fost angajată apoi la o televiziune japoneză, în cadrul unei emisiuni difuzate în limba rusă. Faptul că Svetlana, deşi cetăţean sovietic, a primit aprobare de la autorităţile sovietice să lucreze în Japonia, arată că aceasta devenise ofiţer KGB şi se afla în misiune. Mai înainte de a se căsători în 1986 cu Kovacs, Svetlana mai fusese măritată cu Omiya Massanori, un cercetător japonez din domeniul nuclear, precum şi cu Mario Schon, un gangster austriac din lumea interlopă vieneză. Svetlana a întreprins nenumărate călătorii în state din Asia şi Europa deşi era cetăţean sovietic şi teoretic nu putea să primească paşaport şi să călătorească în străinătate. Probabil ea era un curier al KGB şi încheiase căsătorii de convenienţă cu primii doi soţi, pentru a dobândi paşapoarte străine şi pentru a călători fără a atrage atenţia asupra ei ca cetăţean sovietic. La întoarcerea de la Tokyo, Bela Kovacs a plecat la universitate la Moscova. După mai multe peregrinări prin diferite state, Bela şi Svetlana s-au întors în Ungaria în 2003 şi Bela Kovacs a fost ales deputat al Jobbik. În partidul Jobbik Bela Kovacs a ajuns rapid la vârf, datorită unor donaţii de milioane de forinţi, deşi era cunoscut ca falit. Banii pentru Jobbik proveneau în realitate din fondurile operative ale serviciilor ruseşti.  El a făcut propagandă pentru Rusia în locuri ca Crimeea, unde a fost şi observator la alegerile ilegale organizate de separatiştii rusofoni, precum şi în Republica Moldova.

Mâna Moscovei? Implicarea serviciilor secrete ruseşti în organizaţiile neonaziste din Ungaria

În octombrie 2016 a izbucnit încă un scandal cu implicarea spionilor ruşi în Ungaria. Ofiţeri ai GRU, serviciul militar de informaţii al Federaţiei Ruse au fost în contact cu MNA (“Magyar Nemzeti Arcvonal”/ Frontul Naţional Maghiar), o organizaţie extremistă de orientare neo-nazistă., fondată de Istvan Gyorkos. Diplomaţi ruşi acreditaţi la Budapesta au participat la exerciţii de „air soft”, exerciţii cu arme cu aer comprimat şi proiectile sferice. Ruşii erau în contact cu organizaţiile extremiste din Ungaria încă înainte de războiul dintre Rusia şi Ucraina, dar au încercat să menţină discreţia asupra acestor legături. MNA organiza exerciţii de trageri, inclusiv pentru lunetişti, auto-apărare şi instrucţie de front. S-a descoperit că în cursul exerciţiilor nu se foloseau proiectile de plastic şi vopsea, după cum pretindea Gyorkos, ci muniţie de război. Pe situl MNA se anunţa că în tabără este interzis accesul „Poponarilor, ţiganilor şi evreilor”. Surse din interiorul serviciilor citate de presa din Ungaria susţin că „Nemzeti Nyomozó Iroda”, Biroul Naţional de Investigaţii – serviciul de securitate internă al Ungariei avea cunoştinţă de aceste fapte.  Ofiţerii BNI s-au deplasat acasă la Gyorkos, în vârstă de 76 de ani, pentru a verifica sesizările privind deţinerea ilegală de arme. Gyorkosy a deschis focul şi a împuşcat mortal un ofiţer în vârstă de 46 ani şi a rănit grav un altul. Gyorkosy este un vechi militant al Hungarismului, versiunea ungurească a ideologiei nazismului.

Foto: Pregătire militară în tabăra naziştilor din MNA, antrenaţi de ofiţeri ruşi din GRU aflaţi în Ungaria sub acoperire diplomatică.

Organizaţia neo-nazistă MNA are un site de internet, hidfo.net în anul 2012 (hidfo înseamnă cap de pod, n.n.). Din cauza unei greşeli tehnice, a unei neatenţii a proiectanţilor, s-a putut stabili că acest site a fost proiectat de către ruşi. Prima postare pe facebook de pe acest site începea cu anunţul în limba rusă: „Новый новостной сайт запущен!”, adică „Noul site de ştiri a fost lansat!”. În prezent nici nu se mai ascund. Situl a fost mutat pe domeniul rusesc de internet şi acum nu mai are adresa hidfo.net, ci https://www.hidfo.ru/. Hidfo nici nu mai foloseşte facebook, ci vkontakte, reţeaua rusească de socializare.

Organizaţia teroristă-extremistă ANM a apărut în 1989 sub denumirea de „Grupurile de Acţiune Naţional-Socialiste” şi se consideră succesoare de drept a partidului „Crucile cu Săgeţi” al lui Ferenc Szalasi, care aflat la guvernare în 1944-1945 a determinat moartea în Ungaria sau deportarea la Auschwitz a peste 420.000 evrei. Cu toate acestea a activat nestingherit. Serviciul ungur de securitate ştia de antrenamentele cu arme de foc şi ştia de implicarea diplomaţilor ruşi. Ştiau încă din 2014 că situl organizaţiei a fost utilizat în scopuri specificie de către GRU. Cu toate acestea nu a făcut nimic pentru curmarea activităţii criminale.  De asemenea, nu a fost expulzat nici un diplomat rus şi nici măcar nu a fost convocat ambasadorul Rusiei la MAE de la Budapesta.

Serviciul de informaţii militare implicat în asasinarea în masă a romilor din Ungaria

Într-o serie de atacuri purtate între 2008-2009 de către extrema dreaptă au fost asasinaţi şase romi, printre care şi un copil de patru ani şi răniţi alţi 55.  Cei trei asasini, condamnaţi la închisoare pe viaţă, aparţineau extremei drepte. Şoferul care îi deplasa pe asasini la locul crimelor a fost condamnat la 13 ani închisoare. Şoferul, Istvan Csontos, era agent al KBH (serviciul de informaţii militare al Ungariei) inclusiv pe durata comiterii asasinatelor. KBH, alături de poliţie şi serviciul de informaţii şi securitate, a fost implicat în investigarea omorurilor. Ministrul Apărării a declarat în 2013 că acest caz a constituit o serioasă breşă de securitate a KBH, serviciul de informaţii militare. S-a constatat că şeful KBH, general-locotenent Francis Kovacsics precum şi general-maior Franz „au comis serioase greşeli profesionale, morale şi etice în acest caz”. Între altele, respectivii au minţit în faţa Comisiei parlamentare de Securitate Naţională. De asemenea, Istvan Csontos a fost instruit de către ofiţerul său de legătură din KBH să mintă în faţa instanţei şi să ascundă legătura sa cu serviciul militar de informaţii al Ungariei.

Serviciul militar de informaţii al Ungariei pare a fi fost penetrat de ruşi la cel mai înalt nivel. În 2010 regimul FIDESZ l-a numit în funcţia de director adjunct al serviciului militar de informaţii  KBH (denumit ulterior KBNSZ),  pe generalul de brigadă Horvath Jozsef. Horvath lucrase înainte şi după 1989 în cadrul Securităţii comuniste, la serviciul III/III din Ministerul Afacerilor Interne, care avea în subordine Securitatea, la fel ca în celelalte state comuniste. Securitatea din Ungaria era o anexă a KGB, iar consilierii sovietici au părăsit MAI din Budapesta abia în 1991, odată cu disoluţia URSS. Spre comparaţie, consilierii sovietici ce dirijau Securitatea din România au plecat încă din 1962.

Horvath nu putea ocupa în perioada comunistă o funcţie înaltă în MAI, la conducerea Securităţii, fără a fi fost în prealabil recrutat de sovietici.  Generalul Horvath Jozsef a ocupat funcţia de adjunct al directorului KNBSZ până în 2015, după care s-a ocupat cu propaganda în favoarea Rusiei, trecând de la un studio de televiziune la altul pentru a explica rolul nefast al sancţiunilor aplicate de UE Rusiei sau pentru a nega implicarea hackerilor ruşi în campania electorală din SUA.

Viktor Orban respinge trecutul şi îl adulează pe dictatorul fascist Miklos Horthy

Premierul  ungur se pretinde un mare prieten al poporului evreu şi al Statului Israel. În contextul reuniunii anuale a Congresului Mondial Evreiesc care, să nu uităm, s-a întrunit la Budapesta  ca un avertisment la adresa Ungariei, Orban s-a hotărât să se arate intolerant cu antisemitismul. A interzis mitingul de protest al Jobbick din ajunul Congresului, decizie invalidată apoi de o instanţă. De la tribuna Congresului Mondial Evreiesc, Orban a declarat următoarele: „Antisemitismul este inacceptabil şi nu poate fi tolerat. Avem datoria să declarăm zero toleranţă faţă de antisemitism”.

Foto: Janos Ader, preşedintele Ungariei, dezvelind statuia criminalului antisemit Wass Albert.

Guvernul Orban este foarte iritat de acuzaţiile de antisemitism care curg din toate direcţiile. Ministrul ungur de Externe a respins criticile în acest sens ale lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene declarând următoarele:

„Am introdus Ziua Naţională a Memoriei Victimelor Holocaustului. Am renovat sinagogi nu doar în Ungaria, ci şi în ţările vecine şi am făcut negarea Holocaustului o infracţiune prin noul Cod Penal. Noua Constituţie a Ungariei garantează securitatea evreilor unguri ca parte a națiunii maghiare și Comunitatea Evreilor din Ungaria  poate conta întotdeauna pe respectul, prietenia și protecția Guvernului Ungariei”.

Însă Guvernul Orban este criticat pe plan internaţional pentru că a permis sau chiar sprijint ridicarea a zeci de statui în memoria unor personalităţi despre care se apreciază că au fost antisemite sau chiar au comis crime de război împotriva evreilor, că face cultul lui Miklos Horthy, aliatul lui Hitler în cel de-al doilea război mondial, precum şi pentru că neagă responsabilitatea Ungariei în ce priveşte Holocaustul, falsificând istoria. În anul 2009 Viktor Orban a evocat „umanitatea” criminalului de război Wass Albert cu ocazia dezvelirii unei statui a acestuia.  În anul 2012 Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului Ungariei (FIDESZ) a devenit persona non grata în Israel.  Omologul său, Reuven Rivli, preşedintele Knessethului, parlamentul israelian, i-a spus lui Kover că nu mai este binevenit în Israel ca urmare a participării sale la o ceremonie în onoarea scriitorului Jozsef Nyiro, cunoscut ca nazist şi antisemit. Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a participat la Debreţin la ceremonia de dezvelire a statuii criminalului de război Wass Albert şi a evocat şi memoria lui Janos Eszterhazy, un ungur din Slovacia care a susţinut legile antisemite din această ţară în timpul celui de-al doilea război mondial. Muzeul Holocaustului de la Washington a cerut – fără succes – premierului Orban şi preşedintelui Ader să retragă premiul acordat prietenului lor Zsolt Bayer, un ziarist care a publicat câteva articole antisemite.

Comunitatea evreilor din Ungaria precum şi Partidul Socialist, de opoziţie, au cerut Guvernului Orban să scoată din programa şcolară pentru licee patru scriitori antisemiţi, Istvan Sinka, Dezso Szabo, Albert Wass şi Jozsef Nyiro. Ungaria a încercat să atragă şi România în această poveste, intenţionând să reînhumeze pe teritoriul românesc rămăşiţele lui Jozsef Nyiro, care era secui, dar Guvernul României a refuzat acest lucru. Peste tot în Ungaria apar statui ale lui Miklos Horthy, alte trei fiind în proiect în prezent, şi mai multe municipalităţi controlate de partidele FIDESZ şi Jobbik au redenumit străzi cu numele lui Miklos Horthy. Societatea civilă şi opoziţia au reuşit totuşi o mică victorie prin împiedicarea construirii de căte un primar FIDESZ a statuii lui Balint Homan, un ministru din anii 1930-40, care a promovat legi antisemite şi a chemat la deportarea evreilor.

Ca urmare, 50 de membri ai Congresului SUA i-au trimis o scrisoare lui Viktor Orban prin care îşi manifestau îngrijorarea faţă de creşterea şi răspândirea antisemitismului în Ungaria. Însă Viktor Orban nu a ţinut cont de critici şi recent a declarat că Miklos Horthy a fost „un strălucit om de stat”, declaraţie care a stârnit unanim indignare pe plan internaţional.

Un alt scandal internaţional a fost stârnit de ridicarea unui monument la Budapesta în vederea comemorării ocupării Ungariei de către Germania în timpul celui de-al doilea război mondial. Simbolistica monumentului a fost apreciată ca urmărind să absolve Ungaria de responsabilitatea sa privind Holocaustul prin culpabilizarea în întregime a germanilor.

Campania lui Orban împotriva lui George Soros a fost citită în cheia antisemitismului


Foto: Manifestaţie de masă la Budapesta împotriva închiderii Universităţii Central Europene şi a autoritarismului Guvernului Orban.

Guvernul Orban a declanşat o campanie împotriva ONG-urilor din Ungaria pe care le consideră finanţate şi/sau controlate de Fundaţia Soros direct sau indirect. El s-a inspirat  direct din legislaţia impusă de preşedintele rus Vladimir Putin în această privinţă. De exemplu, aceste ONG-uri care primesc anual echivalentul a 23.400 euro sunt obligate să se declare „organizaţii susţinute din străinătate”. Viktor Orban a declarat că ONG-urile au transformat Ungaria într-un „stat mafiot”. Ignorând criticile internaţionale, Guvernul Orban a decis desfiinţarea Universităţii Central-Europene din Budapesta, înfiinţată la începutul anilor 1990 cu sprijinul Fundaţiei Soros. Aceste activităţi au consolidat reputaţia negativă a regimului Orban şi a Ungariei pentru că au fost interpretate ca având motivaţie antisemită, atât din cauza limbajului folosit de iniţiatori cât şi a originii evreieşti a lui George Soros.  Printre critici s-au numărat Comisia Europeană şi Administraţia de la Washington, precum şi organizaţiile evreieşti internaţionale şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria.

În septembrie 2016, ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a denunţat antisemitismul din Ungaria de la tribuna Adunării Generale a ONU. Discursul său a fost un adevărat rechizitoriu la adresa Ungariei şi a conţinut toate acuzaţiile de antisemitism cunoscute. Power a amintit de tentativa de construire a statuii ministrului fascist Balint Homan, de decorarea ziaristului antisemit Zsolt Bayer de către Guvernul Orban şi de antisemitismul virulent al partidului Jobbik care numeşte Holocaustul – “Holoscam”, un joc de cuvinte dintre Holocaust şi scam – escrocherie, în limba engleză.

Socoteala greşită a Budapestei. Administraţia Trump spulberă speranţele lui Orban


Foto: Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane, a cerut Ungariei să suspende decizia de închidere a Universităţii Central Europene

Măsurile controversate ale regimului Orban şi radicalizarea discursului au crescut odată cu campania electorală din SUA. Văzând atacurile lui Donald Trump la adresa migraţiei ilegale necontrolate, a corectitudinii politice şi a lui George Soros, perceput de republicani ca susţinător al lui Hillary Clinton, Orban şi apropiaţii săi au crezut că a venit vremea lor. Conform unei logici simpliste, ei au crezut că Donald Trump va deveni un tovarăş de luptă şi de idei “iliberale”, aidoma lui Vladimir Putin.  În februarie 2017,  ministrul ungur de Externe, Peter Szijarto, a declarat pentru Fox News, o televiziune americană susţinătoare a lui Donald Trump, că speră ca odată cu schimbarea Administraţiei de la Washington presiunea exercitată de Soros asupra guvernului său să se reducă. Numai că Szijarto s-a înşelat. America este cea mai mare democraţie din lume, care nu agreează regimurile cu accente autoritariste şi, mai ales, respinge total antisemitismul. Guvernanţii unguri s-au înşelat şi în ce-l priveşte pe Donald Trump, cunoscut ca filosemit şi filoisraelian, primul preşedinte american care şi-a declarat intenţia de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Omul forte din Administraţia Trump este ginerele preşedintelui, Jared Kushner, un evreu practicant şi absolvent al unei şcoli religioase iudaice. Ivanka Trump, fiica preşedintelui, s-a convertit la iudaism pentru a se putea căsători cu Jared Kushner.

“Adoptarea acestei legi ar însemna încă o îndepărtare a Ungariei de angajamentele sale de a susţine principiile şi valorile care sunt centrale pentru Uniunea Europeană şi NATO“, a adăugat purtătoarea de cuvânt a lui Rex Tillerson.

Pe 23.05.2017 Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a dat publicităţii o declaraţie prin care îndemna Guvernul Ungariei să suspende amendamentele la Legea Educaţiei care “conţin solicitări discriminatorii, oneroase la adresa instituţiilor SUA acreditate în Ungaria şi ameninţă libertatea academică şi independenţa”. Nauert a definit astfel Universitatea Central Europeană ca fiind americană. Deci, Guvernul Orban afectează un interes american şi, pe deasupra, mai încalcă şi standardele democratice prin suprimarea autonomiei universitară. “Adoptarea acestei legi ar însemna încă o îndepărtare a Ungariei de angajamentele sale de a susţine principiile şi valorile care sunt centrale pentru Uniunea Europeană şi NATO”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a lui Rex Tillerson. Izolarea internaţională a Ungariei se adânceşte pe zi ce trece.

PRELUAT DIN   Contributors

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Scarlat

George Scarlat

2 comentarii

 1. Adrian Munteanu
  7 iulie 2017

  Nu-mi place deloc Orban (nu ca ar conta), dar faptul ca este un bastion al dreptei este aproape un truism…un astfel de articol publicat pe un portal ce se revendica a fi de dreapta este cel putin ilogic…

 2. Anca Cernea
  7 iulie 2017

  Adrian Munteanu
  Eu zic invers. Mie chiar îmi plăcea de Orban în alte vremuri, pe când era un om politic fără reproș, anticomunist, curajos, pro-occidental, pro-libertate, aliatul nostru în cadrul NATO.
  Dar acum e cel mai pro-Putin dintre absolut toți șefii de state și de guverne din Europa.
  Vecinul nostru este acum aliatul kaghebistului criminal pe care, până prin 2009, îl acuza fără ocolișuri, și pe bună dreptate. Situația e pentru noi foarte periculoasă. Eu nu bag mâna în foc pentru reacția lui Orban, dacă o fi ca România să fie atacată de ruși, de exemplu.
  Nu știu ce i-o fi determinat virajul, există tot felul de ipoteze, dar important e rezultatul, palpabil.
  https://deschide.md/ro/stiri/externe/7048/Valiza-de-la-Soln%C5%A3evo-dispune-Putin-de-material-compromi%C5%A3%C4%83tor-asupra-lui-Orban.htm
  E omul lui Putin, fără rezerve. Așa vorbește, așa acționează, nu e vina noastră, ne pare rău că e așa, dar nu putem decât să constatăm.
  Viktor Orban e primul nume pe lista lui Dughin pe Ungaria. Cum ar veni, cu voia Dvs, omologul lui Iliescu, primul pe listă.
  N-are niciun rost să mai vorbim de „dreapta”, în această situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian