FUNDATIA IOAN BARBUS

Petrisor Peiu: Romania a fost proiectata de alesii nostri sa fie ruda saraca in Europa

Romania a fost proiectata sa fie o ruda mai saraca in Europa. Chiar de catre conducatorii nostri, care au negociat pentru tara care i-a indestulat si i-a facut mari a doua cea mai mica si cea mai primitiva alocare de fonduri europene din Uniune: doar 1.572 euro/locuitor, cu 78% mai putin decat Slovacia (2.810 euro/locuitor), cu 64% sub Croatia (2.583 euro/locuitor), cu 62% mai putin decat Ungaria (2.552 euro/locuitor), cu 43% mai putin decat Cehia (2.251 euro/locuitor) si cu 42% sub Polonia (2.240 euro/locuitor) . De ce nu ma mira, mai prost decat noi n-au negociat decat bulgarii: 1.390 euro/locuitor.

fonduri de coeziune

Si pentru ca, in actuala campanie pentru Parlamentul European, subiectul fondurilor europene este cel mai bine pastrat secret din lume (rezervat doar initiatilor), trebuie sa spunem ca adevaratul proiect de tara aici este, de fapt: aceste fonduri si mai ales, modul cum sunt impartite pe obiectivele nationale ne arata cum isi “proiecteaza” politicienii propria tara, ce fel de tara vor sa construiasca!

Ei bine, Uniunea Europeana pune la dispozitia statelor sase fonduri, cu scopul de a reduce decalajele de dezvoltare:

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

– Fondul de dezvoltare regionala, destinat inovatiei, agendei digitale si IMM-urilor

– Fondul de coeziune, destinat finantarii retelelor de infrastructura (autostrazi, cai ferate, alimentare cu apa)

– Fondul de agricultura, destinat sa acopere subventiile fixe (o suma fixa pentru fiecare hectar agricol, exploatat sau nu)

– Fondul social, pentru combaterea saraciei si a somajului

– Fondul pentru piscicultura

– Fondul pentru tinerii NEET (not in education, employment or training – neaflati in educatie, formare profesionala sau angajati).

De mentionat ca, la toate aceste fonduri atrase de la Bruxelles, statele nationale mai adauga cate o cincime, pentru cofinantare.

Dintre toate tarile estice, cehii aloca cel mai mare procent Fondului de dezvoltare regionala (53%), urmati fiind de slovaci, cu 50%. Nu intamplator, astea sunt si cele mai dezvoltate state din regiune, Cehia avand un PIB/locuitor de 89% din media UE (cifre comparabile), iar Slovacia are un PIB/locuitor de 76% din media UE (metodologia PPS, cifre comparabile).

Cele doua campioane la dezvoltare sunt urmate de Polonia si Ungaria, aflate la fel si in clasamentul performantei economice (cu un PIB/locuitor de 70% si 68% din media UE).

La finalul alocarilor de fonduri europene pentru dezvoltare regionala se afla, cine oare? Romania (35%) si Bulgaria (36%), tari care se afla si la coada clasamentului performantei economice din Uniune, cu valori de PIB/locuitor la 63%, respectiv la 49% din media UE (Sursa: AICI.)

In schimb, ne-am “umflat” de fonduri pentru agricultura, detinand un record absolut al regiunii: 26,3% din totalul fondurilor structurale; bineinteles, dupa noi vin bulgarii, cu 24% din totalul fondurilor alocate agriculturii. Cehii si slovacii aloca agriculturii cam 10% din fondurile structurale, polonezii si ungurii cate 13%. Si in vremea asta ne plangem ca avem o pondere foarte mare a agriculturii in PIB, vreo 6%, similar cu ponderea IT&C in acelasi PIB. Doar ca in agricultura avem cam o treime din Romania, iar in IT&C doar vreo 200.000 de lucratori.

Sa mai spunem ca, de bine ce finantam agricultura asta am ajuns sa avem deficit comercial la produsele agroalimentare de 2 miliarde de dolari, iar ungurii au un excedent cat casa de mare? Sa traducem, poate nu s-a inteles bine: noi bagam bani europeni in subventionarea agriculturii primare/vegetale, sa facem productii record la grau si porumb; exportam ieftin cereale si importam apoi carne si produse din carne scumpe facute in Cehia, Polonia si Ungaria din bani europeni destinati dezvoltarii regionale! Cine o fi prostul in poza asta?

In ceea ce priveste Fondul de coeziune, destinat marilor investitii in infrastructura, Romania are de cheltuit 8 miliarde de euro, spre deosebire de unguri si cehi care, cu teritorii jumatate fata de al nostru, au de cheltuit cate 7 miliarde de euro!!! Polonezii, cu o tara de doua ori mai mare, primesc de trei ori si jumatate mai mult ca noi, pentru infrastructura, 27 miliarde de euro. Si ne mai surprinde ca nu facem autostrazi sau cai ferate…

Iata, de exemplu, cam cum si-au proiectat polonezii alocarile de fonduri europene:

fonduri Polonia

In total (fonduri europene plus alocari nationale), Varsovia si-a bugetat un total de peste 104 miliarde euro, din care a contractat deja 72% (75 miliarde euro) si a cheltuit 26% (27 miliarde euro) (Sursa: AICI).

Ungurii si-au bugetat un total de 29,65 miliarde de euro, din care au contractat pana la finalul lui 2018 104% (peste 30 miliarde euro) si au cheltuit deja 27% (8 miliarde euro) . (Sursa: AICI):

fonduri Ungaria

Cehii au o alocare totala de 32,7 miliarde euro, din care au contractat deja 61% (20,5 miliarde euro) si au cheltuit 25% (8,23 miliarde euro) . (Sursa: AICI):

fonduri Cehia

Bulgarii si-au bugetat un total de 11,72 miliarde euro, din care au contractat 74% (8,63 miliarde euro) si au cheltuit 27% (3,15 miliarde euro) . (Sursa: AICI):

fonduri Bulgaria bun

Slovacii au un buget total de 19,5 miliarde euro, din care au contractat 70% (13,66 miliarde euro) si au cheltuit deja 22% (4,35 miliarde euro) . (Sursa: AICI):

fonduri Slovacia

Croatia si-a bugetat un total de 12,65 miliarde euro, din care s-au contractat 64% (8 miliarde euro) si s-au cheltuit deja 17% (2,13 miliarde euro) . (Sursa: AICI):

fonduri Croatia

Romania are alocat un buget total de 36,741 miliarde euro, din care s-au contractat deja 69% (25,5 miliarde euro) si s-au si cheltuit 24% (8,7 miliarde euro) . (Sursa: AICI):

fonduri Romania

Concluzia este atat de simpla ca o pot pricepe pana si vorbaretii care ne cer votul la europarlamentarele de peste o luna: dupa ce ca am negociat cele mai mici alocari de fonduri europene pe locuitor, noi si bulgarii alocam doar cate o treime din ele pentru dezvoltare regionala; in schimb luam cam un sfert din fondurile europene pentru a subventiona o agricultura destinata cresterii deficitului comercial. Iar pentru autostrazile dupa care plangem atat ne-am inteles cu Bruxelles-ul sa primim la fel de mult precum tari mult mai mici, precum Ungaria sau Cehia.

Trista tara am devenit: nimeni nu ii trage de maneca pe genialii care au negociat in genunchi un astfel de proiect de tara (pe sapte ani!!!) cu Comisia Europeana si nimeni nu sufla o vorba despre viitoarele alocari de fonduri europene (din 2020 incolo), desi suntem in miezul campaniei electorale pentru europarlamentare.

Petrisor Peiu

PRELUAT DIN   ZIARE.COM

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. .
    14 aprilie 2019

    Nici pe astea nu sînt în stare a le cheltui, așa puține cum sînt.Pe de altă parte nu poți învinovăți pe nimeni că e prost, în fond e doar rezultatul interacțiunii dintre mama natură și învățământul ultraformalizat și formolizat autohton, ridicat la putere de alți oameni nu neapărat foarte inteligenți serviți cu idei prefabricate într-o tăcere de fildeș a elitei intelectuale aflate în turnul din care nu catacdisesc să coboare prea des și prea la subiect.Și așa noi rămânem unde sântem iar ai noștri cei mai buni, rămân pe-afară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian