FUNDATIA IOAN BARBUS

Concedierea lui Tillerson din postul de Secretar de Stat al SUA este o veste bună pentru Europa

Europalamentarul roman Siegfried Mureșan​, purtătotul de cuvânt al PPE în Parlamentul European, scrie azi pe Facebook că „Președintele SUA, Donald Trump, îl demite pe secretarul de stat Rex Tillerson la câteva ore după ce șeful diplomației americane a condamnat Rusia pentru atacul cu otravă asupra unui fost spion rus de luna trecută din Marea Britanie. […] Este îngrijorător că a fost demis.”

Situația pare să nu stea deloc așa. Există puține semne care să arate ca Tillerson ar fi fost concediat din cauza comentariului lui despre Rusia și otrăvirea fostului spion rus în UK.

– Relațiile dintre Trump și Tillerson au fost de la început tensionate și primele zvonuri despre o eventuală concediere au apărut anul trecut;

– De fapt, Tillerson este în relații destul de bune cu Putin;

– Trump a fost acuzat, când l-a numit pe Tillerson la Departamentul de Stat, că acesta ar fi un semn al „complicității” lui Trump cu Rusia. Ca șef al Exxon mobile, Tillerson a dezvoltat o relație buna cu Putin și a făcut afaceri foarte mari cu rușii în domeniul exploatării hidrocarburilor;

– În 2013, Putin l-a decorat pe Tillerson cu „Ordinul Prieteniei”. Detalii aici: „Behind the deep ties between Exxon’s Rex Tillerson and Russia”;

– Pe de altă parte, Washington Post a spus că Tillerson a fost concediat vineri, iar comentariile lui despre Rusia au venit ulterior. Ceea ce ar exclude, practic, legătura dintre declarația despre Rusia și concediere;

– Actualul șef al Departamentului de Stat este mai dur în relație cu Rusia și Iran;

– Acuzațiile privind concedierea lui Tillerson par a fi politics as usual;

Înlocuirea lui Tillerson cu Mike Pompeo e un pas în direcția corectă pentru Europa.

P.S.

Pompeo believes strongly Russia is a potential national security threat. Speaking at a foreign policy panel in Washington in October 2015, the then-Congressman said that Russian President Vladimir Putin is “heck bent on changing the geopolitical future,” and said that President Barack Obama was not being tough enough on the country.

In January, Pompeo told the BBC that he was confident that Russia would attempt to meddle in the upcoming midterm elections.

“Of course. I have every expectation that they will continue to try and do that, but I’m confident that America will be able to have a free and fair election [and] that we will push back in a way that is sufficiently robust that the impact they have on our election won’t be great,” he told the outlet.

SURSA   CNN, TIMEDaily Wire

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

14 comentarii

  1. dr pepper
    13 martie 2018

    Si cel mai important amanunt: Mike Pompeo face parte din Tea Party.

  2. alex
    13 martie 2018

    siegfried muresan , un politician plictisitor, inabil si incompetent, se lasa influentat de minciunile din presa democrata. a te informa de la nytimes, wash post, cnn, msnbc e ca si cum te-ai informa de la antena 3. ele il ataca pe trump, l-au atacat pe bush, l-au atacat pe reagan. aceleasi publicati comuniste. sau muresan citeste presa germana, presa care este antiamericana de 100 de ani.

    iranul (unde protestele au continuat ieri noapte destul de violent) e miza. cu pompeo la carma externelor , nu il vad bine pe ayatollah. caderea regimului teocratic este certa. ba chiar iminenta.

  3. Cristian
    13 martie 2018

    Pompeo nu este mai puțin critic al Rusiei decât Tillerson. Anul trecut Pompeo a acuzat Rusia că s-a reafirmat în mod agresiv, ocupând Ucraina, că a pus la încercare Europa și că n-a făcut nimic ca să oprească ISIS. Tot el l-a acuzat pe Obama că a invitat Rusia în Siria

  4. Florin C.
    13 martie 2018

    Dealtfel, între timp Casa Albă tocmai și-a declarat sprijinul total față de poziția dură a UK, care a expulzat diplomați ruși de pe teritoriul său.

  5. Mihai
    13 martie 2018

    Cand Trump l a numit pe Tillerson si era acuzat de complicitate cu Rusia, voi ati sarit ca arsi sa il aparati pe Trump. Acum v ati trezit si voi ca „de fapt Tillerson are relatii bune cu Putin”. ???????????? Nu stiu cine e mai amuzant, Trump sau trumpiştii. Cand o sa recunoasteti si voi ceea ce e evident pentru toata planeta? Omul e instabil si ridicol, deja sunt peste 20 si ceva de consilieri si colaboratori care si au dat demisia, majoritatea exasperati de stilul de „conducere” al lui Trompetă.

  6. Costin Andrieș
    13 martie 2018

    @Mihai, comentariul de mai sus are legatura cu obsesiile tale, nu cu ce s-a scris aici. Inafara de asta, nimic de comentat.

  7. Stefab
    13 martie 2018

    @Mihai – Trump nu a inceput nici un razboi si spre deosebire de Obama nu a printat 10.000 de md de $ in 10 ani. Trump nu mai doreste sa imparta America cu chinezii, nemtii, rusii. Este si un ton de ridicol in miscarea clintoneana anti-Trump; cum sa ai zgarie-nori in centru New-Yorkului si sa fii acuzat de legaturi dubioase cu Rusia? Fake-news a fost promovat de Agentia Merkel-Clinton-Soros. Acelasi Soros la care te-ai gandit si tu.

  8. Dan
    13 martie 2018

    Nu poti sa fii anti-comunist si pro-Trump in acelasi timp. Nu poti sa spui ca ti-a fost sila de un dement ca Vadim Tudor si in acelasi timp sa accepti exact acelasi tip de limba din partea lui Trump. Nu poti sa spui ca esti impotriva Antenei 3 si dupa aia sa dai pe spate cand ascult FoxNews. Nu poti sa spui ca esti impotriva lui Dragnea si sa accepti exact acelasi tip de atitudine din partea lui Trump. Trumpov are exact aceeasi dusmani ca si Dragnea: 1) „Deep state” (statul paralel), 2) Departamentul de Justitie (DNA-ul), 3) Mueller (Kovesi), 4) Soros, gruparea resist (#rezist), 5) Comunitatea Europeana. Are si aceeasi prieteni: rusii!

  9. Emil Borcean
    13 martie 2018

    Dan. Ai comentat sub o stire. Cine este in aceasta stire anticomunist si pro-Trump? Concret, cu cine polemizezi?

    Rugamintea mea, daca raspunzi, este sa fii la obiect. Si concret.

  10. Dan
    13 martie 2018

    Serios, Emil? Comentariul meu nu este la subiect? Articolul este despre cultura Maya si eu am vorbit despre Trump? Hai sa fim seriosi! Cu cine polimizez? Cu voi, cei care il ridicati in slavi pe „Dragnea de America”. Traiesc in America de 18 ani, stiu despre ce vorbesc.

  11. Emil Borcean
    13 martie 2018

    Cu cine polimizez? Cu voi, cei care il ridicati in slavi pe „Dragnea de America”. Traiesc in America de 18 ani, stiu despre ce vorbesc.

    Polimizezi cu polimerii din mintea ta. Aceasta stire nu ridica in slavi pe nimeni. Doi, faptul ca traiesti de 18 in SUA nu inseamna in mod automat ca stii despre ce vorbesti. Trei, calmeaza-te… daca doresti sa vorbesti cu mine despre Trump, ok. Dar asta e o discutie separata, nu are de a face cu stirea in sine. Intelegi diferenta, sper.

  12. Dan
    13 martie 2018

    1) Eram sigur ca o sa te legi de banala greseala de typing. Am mai facut inca vreo doua in primul mesaj. 2) Da, faptul ca traiesc de 18 ani in america nu inseamna in mod automat ca stiu despre ce vorbesc, dar comparativ cu cei care abia stiu unde este America pe harta cred ca inteleg mai bine cum stau lucrurile cu acest jegos de dictator numit Trump. 3) Continui sa spui ca articolul nu are legatura cu Trump. Ai citit macar articolul? Este mentionat numele lui Trumnp acolo? Tillerson a fost pana cum 3 zile secretarul de stat al cui, al Rusiei? Nu despre administratia Trump vorbim?

  13. Emil Borcean
    13 martie 2018

    comparativ cu cei care abia stiu unde este America pe harta cred ca inteleg mai bine cum stau lucrurile cu acest jegos de dictator numit Trump.

    E bine sa stim cu cine te compari (cei care abia stiu unde este America pe harta), pentru ca astfel ti-ai definit singur nivelul. Esti la genunchiul broastei. De aceea mergi dumneata la Huffington Post, sau alte numeroase publicatii similare din tara matale, si urla acolo despre „acest jegos de dictator numit Trump”.

    It seems that group scream therapy is what you are looking for. Please scream somewhere else.

  14. alex
    13 martie 2018

    dane, ce o sa mai rad din vara cand vor incepe punerile sub acuzare al oficialilor fbi si doj care au conspirat impotriva lui trump in 2016(mccabe, lynch, comey etc.). exact inaintea alegerilor midterms…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian