FUNDATIA IOAN BARBUS

Dorin Chirtoacă: „Puteți să mă numiți fascist, pe 23 august a fost ocupație, nu eliberare” – Dodon va sărbători „eliberarea Moldovei de fascism” și instaurarea regimului sovietic

Președintele Igor Dodon se pregătește să sărbătorească „75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism” cu mult fast, scrie ziarulnational.md. 

La o ședință de lucru a unui comitet responsabil de pregătirea și desfășurarea „sărbătorii”, Dodon a anunțat că evenimente cu această ocazie vor fi organizate în diferite regiuni ale Republicii Moldova, printre aceastea numărându-se restaurarea monumentelor, deschiderea muzeelor și a expozițiilor de fotografie, lansări de carte etc.

Pe 24 august curent, Dodon va marca marca aniversarea a 75-a de la „eliberarea Chișinăului în cadrul operațiunii Iași-Chișinău”.

În ziua respectivă va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, instalat în fața sediului Academiei de Științe a Moldovei și restaurat la inițiativa președintelui țării. Tot în aceeași zi va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală, apoi, la inițiativa șefului statului, la Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni” vor avea loc mai multe evenimente comemorative. În seara zilei de 24 august, va fi prezentată premiera filmului documentar „Istoria Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău”, realizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova. Evenimentele festive se vor încheia cu un concert grandios și un spectaculos foc de artificii”, conform unui comunicat publicat pe site-ul președinței R. Moldova.

Menționăm că, în urma operațiuniii „Iași-Chișinău”, Basarabia era anexată la Uniunea Sovietică pentru 47 de ani.

Istoricii vorbesc despre faptul că, pe 20 august 1944, trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea „Iași-Chișinău”, care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României, pe 23 august, din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani. În primele zile după operația „Iași-Chișinău”, circa 150 de mii de bărbați din Basarabia au fost mobilizați și trimiși să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50.000 dintre ei nu s-au mai întors acasă, scrie ziarulnational.md

„Pe 23-24 august 1944 nu a fost nici un fel de eliberare, a fost ocupatie. Puteti sa ma numiti fascist, puteti sa ma numiti cum vreti, dar armata rusa, dupa ce a intrat pe terotoriul Basarabiei si a ajuns pana la Berlin, nu s-a retras inapoi la Moscova, a ramas pe teritoriul Moldovei si pana azi sta in Transnistria”

– a declarat Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului între 2007 și 2018 din partea Partidului Liberal, într-o filmare publicată pe pagina sa oficială de Facebook.

„Au urmat foametea organizata, deportarile, zeci de mii, sute de mii de oameni care au suferit, oameni omorati si aruncati in gropi cu var, impuscati prin subsolurile NKVD-ului. Sange, mult sange dupa 40 si 45 incoace. Si atunci care „eliberare”?

Partidul Liberal va protesta si se va opune acestei actiuni marsave a lui Dodon, a subliniat Chirtoaca.

Fostul primar al Chisinaului a vorbit si despre vizita Maiei Sandu la Comrat, Gagauzia, unde aceasta s-ar fi dus ca „agent electoral al Ireieni Vlah si al lui Dodon”, a spus Chirtoaca. „Chipurile, sa nu divizam societatea”.

N-o sa existe niciodata natiune civica moldoveneasca atata timp cat Rusia nu va fi pedepista pentru crimele comise pe teritoriul R. Moldova si al Basarabiei. Natiune civica moldoveneasca inseamna respect pentru romanii moldoveni care au fost distrusi zeci de ani si sute de ani de Federatia Rusa, Imperiul Tarist si Uniunea Sovietica.

Incercarea de a implementa tezele sovietice si tezele lui Voronin, din 2001 si 2009, cu natiunea civica moldoveneasca… sa nu mai atingem subiectele care ne divizeaza, fara suparare, nazistii au fost condamnati, la fel trebuie condamnati si comunistii pentru crimele pe care le-au comis. Pentru ca inainte de 1941, nazistii cu comunistii sovietici au fost aliati.

Referindu-se la operatiunea „Iasi-Chisinau”:

„la mormantul Regelui Mihai trebuie depuse flori pe 23 august pentru ca datorita Regelui Mihai, in 1944, a fost scurtat razboiul cu jumatate de an, lucru recunoscut de toti. Nu dansat hore pe oasele parintilor si buneilor nostri care au fost distrusi in perioada sovietica, in Siberia samd.

La final, fostl primar face un apel la guvernul Maia Sandu sa se delimiteze de intentiile lui Igor Dodon.

Daca guvernul Sandu nu se delimiteaza, nu se disociaza de acest eveniment cinic pe care vrea sa-l organizeze Dodon si daca ministrul Voicu cu Armata Nationala participa, asta inseamna ca participa guvernul, atunci asta se inscrie la tradare si la transformarea blocului ACUM intr-un agent electoral al PSRM-ului.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. Damian MihaiSpune:

  Răspunde
  iulie 25, 2019

  Niciodata nu am avut incredere in Maia Sandu. E alunecoasa ca o serpoaica,Dar se pare ca biata Moldova din stinga Prutului nu are momentan ceva mai bun pentru viata ei politica.

 2. Andrei CRISTEASpune:

  Răspunde
  iulie 25, 2019

  „reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani” – ?! A luat sfarsit „reanexarea” ? N-as zice.
  Daca ne raportam la 1944 suntem in anul 75 al reanexarii – urmeaza 76, 77, …. sper sa nu prindem aniversari dodoniste cu 3 cifre.

 3. DorinSpune:

  Răspunde
  iulie 25, 2019

  Orice text în care se spune adevărul despre Zonele românești de peste Prut este binevenit ! Paralel cu evaluarea corectă și valorificarea celor tragice din trecut, lumea implicată trebuie să analizeze și prezentul și să se scuture de influența satanistă a satanelor de la moscova !

  Azi-primăvară, în 11 aprilie, am traversat Transnistria în drum, de la Odesa spre Chișinău. Am stat câteva ore în Tiraspol, să sondăm atmosfera – a fost sinistru în cel mai înalt grad: era tot o „serbare” pur comunistă, aniversând „70 de ani de la eliberarea de fascismul românesc” !! Cu depuneri de flori la un memorial al rușilor căzuți (pt apărarea-dezrobirea a ce ???), memorial aflat fix vizavi de „sovietul orășenesc” cu statuia lui lenin în față…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian