FUNDATIA IOAN BARBUS

Justiția spaniolă investighează legăturile dintre mafia rusă și Kremlin

foto: psimovie.com

Săptămâna asta a început, în Spania, procesul unei rețele de mafioți ruși, acuzați printre altele de spălarea unor sume uriașe de bani obținuți din activități ilegale săvârșite în Rusia dar și în intreaga lume. Cazul este numit Tambovskaia-Malisevskaia de către procurori, după numele a două grupări criminale care au bazele în Sank Petersburg și sunt conectate la aparatul de stat al Federației Ruse, până la cel mai înalt nivel. Astfel, între cei 17 acuzați se află Vladislav Reznik, parlamentar rus, a cărui soție, Diana Gindin, care este de asemeni acuzată, a condus Comisia parlamentară pentru piețe financiare. Reznik este și membru al partidului Rusia Unită, care îl susține pe președintele Putin… Capii celor două bande cărora rețeaua le spăla banii, Tambov și Malîșev, sunt cunoscuți pentru activități criminale încă din anii ’80, când controlau prostituția, jocurile de noroc, traficul de droguri și crimele la comandă din Sankt Petersburg. Despre cei doi capi mafioți, dați în urmărire de autoritățile spaniole, se crede că s-ar afla acum în Rusia, dar Vladislav Reznik a apărut înaintea instanței, declarând că e nevinovat.

Ancheta a început încă din anul 2008, când, în operațiunea Troica, poliția spaniolă a arestat douăzeci de presupuși mafioți ruși, dar se știe că serviciile secrete spaniole adunaseră informații pentru acest caz cu ani înainte, cu ajutorul lui Alexandr Litvinenko, fostul spion rus asasinat de serviciile secrete ruse.

E de urmărit felul în care justiția spaniolă o să poată obține condamnări în cazul asta major în care sunt implicați milionari ruși care cumpărau pe bandă proprietăți și vile în Costa del Sol și Baleare, alături de traficanți de droguri, mafioți care se ocupă extorcare și crime la comandă, politicieni de la vârful sistemului din Rusia și agenți ai serviciilor secrete ruse.

Deocamdată, procurorii spanioli au cerut pedepse de până la cinci ani jumătate pentru spălare de bani și alte activități ilegale, pe lângă amenzi în valoare de aproximativ o sută de milioane de euro. Până acum doar unul dintre suspecți, Mihail Rebo, și-a recunoscut vina și a ajuns la o înțelegere cu procurorii, care vor cere în cazul lui doar o pedeapsă scăzută la doi ani, dar și 1,6 milioane de euro amendă.

Alături de inculpații ruși sunt judecați și cinci spanioli care au participat la săvârșirea faptelor judecate acum, în acest proces.

SURSA   The Olive Press   nationalarchives.co.uk

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Alexandru Coman

Alexandru Coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian