FUNDATIA IOAN BARBUS

Să nu ne lăsăm distrași de scandalul abuzurilor sexuale. Biserica și Papa au o agendă „mai cuprinzătoare” – mediul, imigranții și săraciii, spune cardinalul american Cupich

Biserica are o agendă „mai largă” decât de a se lăsa distrasă de scandalurile privind abuzurile sexuale ale clericilor din SUA. Astfel a răspuns, potrivit surselor Chicago Sun-Times, cardinalul american Blase Cupich îngrijorărilor unor seminariști privind recentele scandaluri ce afectează Biserica Catolică.

Susținut în trecut pentru numirea drept cardinal chiar de către arhiepiscopul McCarrick (acuzat de pedofilie și atacuri homosexuale asupra unor seminariști și tineri preoți), Blase Cupich a încercat în două rânduri să minimalizeze scandalul izbucnit după investigația procurorilor din Pennsylvania. Investigația a provocat în această vară demisia din Colegiul Cardinalilor a lui McCarrick și trimiterea acestuia în izolare și penitență de către Papa Francisc.

Fostul nunțiu la Washington, Arhiepiscopul Vigano, a acuzat însă într-o scrisoare deschisă că încă din 2010, în urma unei investigații bisericești privind conduita homosexuală a lui McCarrick, Papa Benedict XVI i-a interzis cardinalului american să mai slujească în public, obligându-l să părăsească seminarul unde abuzase de seminariști și să trăiască în penitență. Aceste sancțiuni ar fi fost nesocotite de McCarrick și ridicate ulterior de Papa Francisc, acuză Vigano, iar McCarrick, până în vara acestui an, a devenit un sfătuitor de nădejde al Papei Francisc în problemele Bisericii Catolice din SUA.

În urmă cu două săptămâni, după ce Papa Francisc a declarat că nu va zice „niciun cuvânt” ca reacție la acuzațiile fostului nunțiu privind tolerarea abuzurilor sexuale, cardinalul Cupich justifica la NBC tăcerea Papei spunând că:

Papa are o agendă mai cuprinzătoare. Trebuie să abordeze și alte lucruri, precum mediul înconjurător și protecția imigranților.

Ieri, Chicago Sun-Times, a dezvăluit că în 29 august, în cadrul unei discuții cu seminariștii din Chicago, cardinalul Cupich a reiterat această poziție ca răspuns la mărturisirea unui seminarist cum că este afectat, nu poate poate dormi și îi este silă de acest scandal.

„Și eu sunt afectat”, ar fi răspus cardinalul Cupich într-o primă fază pentru ca, minute mai târziu, să mărturisească doarme liniștit, cu conștiița împăcată. A adăugat, potrivit surselor publicației americane, că „agenda” Bisericii include, desigur, protejarea copiilor, dar că „avem o agendă mai largă decât de a ne lăsa distrași de toate aceste scandaluri”, agendă ce include ajutorarea celor fără locuință și a bolnavilor.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. Rasvan Roceanu
    11 septembrie 2018

    Un vierme nu face decat o gaura mica intr-un mar mare, dar asta nu inseamna ca marul nu este compromis pe termen lung…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian