FUNDATIA IOAN BARBUS

Serviciul de spionaj al Cehiei, RAPORT: Rusia și China sunt angajate în conflicte hibride împotriva NATO și UE

Rusia și China sunt angajate în conflicte hibride împotriva NATO și a Uniunii Europene pentru a le submina unitatea, a declarat într-un raport anual agenția cehă de spionaj BIS.

Atât Rusia, cât și China au tactici similare, folosindu-se din ce în ce mai mult nu numai de spioni cu acoperire diplomatică, ci și oameni de afaceri sau diplomați de carieră pentru a aduna informații, a declarat serviciul secret ceh în raportul publicat luni. BIS a adăugat că China și-a sporit concentrarea asupra eforturilor de a obține cunoștințe științifice și tehnice, scrie Bloomberg.com.

Membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și al UE, Republica Cehă se numără printre națiunile post-comuniste din Europa Centrală unde unii politicieni susțin relații mai calde cu Rusia, în ciuda relațiilor înrăutățite ale Kremlinului cu capitalele occidentale. Președintele țării, Milos Zeman, este un susținător vocal al liderului rus Vladimir Putin și un promotor entuziast al unei cooperări economice mai strânse cu China.

Președintele pro-rus al Cehiei, Milos Zeman

Strategia rusă, spune centrul de spionaj ceh în raportul privind activitățile sale din 2017, include diverse instrumente militare și civile, cum ar fi spionajul, propaganda, interpretarea în stil sovietic a istoriei moderne, dezinformarea, influența economică, activitățile culturale, crima organizată și corupția.

„China are capital aproape nelimitat la dispoziția sa, pe care îl poate oferi companiilor străine în schimbul accesului la proprietate intelectuală sau la intrarea pe piețele externe”, a declarat agenția de spionaj în raportul său, conform Bloomberg. „Interesele chineze s-au concentrat în special pe sectoare economice strategice, cum ar fi energia, telecomunicațiile, finanțele, logistica, asistența medicală și tehnologia înaltă”.

Agenția subliniază faptul că este „evident” faptul că Rusia se află în spatele atacurilor cibernetice împotriva ministerului de externe al țării, spunând că acestea reprezintă cel mai grav caz de spionaj cibernetic care a lovit o țara europeană, scrie Washington Post.

Conform raportului, atacurile au făcut parte din campania Turla a agenției ruse de spionaj FSB și din campania APT28 a serviciilor de spionaj militar GRU.

Alte țări europene s-au confruntat cu atacuri similare, scrie WP.

150 de conturi de e-mail au fost sparte într-un atac pornit la începutul anului 2016 și care a fost descoperit anul trecut de BIS. Cehii au afirmat la acea vreme că a fost vorba de un atac sofisticat. BIS declară că un alt atac cibernetic a început în decembrie 2016.

Primul Ministru Andrej Babis declară că guvernul său va discuta constatările agenției în ianuarie.

Raportul a subliniat, de asemenea, înrăutățirea relațiilor dintre Rusia și Occident, care a atins cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece după otrăvirea unui fost agent dublu rus și a fiicei sale în martie, notează Bloomberg. Kremlinul se confruntă, de asemenea, cu acuzații de organizare a atacurilor cibernetice împotriva guvernelor și instituțiilor occidentale, precum și cu acuzații de angajare în războaie cibernetice pentru a influența alegeri.

Conform raportului disponibil online pe site-ul agenției cehe de spionaj:

Conceptul de conflict hibrid se bazează pe utilizarea complexă (de la o structură ierarhică strictă, la o stare de haos) a instrumentelor militare și non-militare (istorie, spionaj, operațiuni militare, gherilă, economie, crimă organizată, corupție, politică, război informațional etc), dar și pe folosirea instrumentelor și oportunităților oferite de adversar (de exemplu, libertatea de exprimare). Anumite componente și segmente individuale ale strategiei hibride pot servi ca perdea de fum pentru a atrage atenția sau pentru a crea haos – în alte cuvinte, pentru a distrage atenția de la alte componente esențiale ale strategiei hibride. De aceea nu ne putem concentra pe anumite componente ale strategiei sau campaniei hibride și nici nu putem înțelege strategia hibridă rusă doar în perioada care a trecut de la începutul crizei Crimeei. Esențial este scopul campaniei hibride ruse – în primul rând, slăbirea internă a NATO și a UE, prin, de exemplu, slăbirea membrilor individuali.”

SURSA   Raportul BIS, WP, Bloomberg

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian