FUNDATIA IOAN BARBUS

“Transmiteți criminalilor de la Moscova să oprească războiul!” Femeile și copiii refugiați din Ucraina protestează la Ambasada Rusiei

Imnurile Ucrainei și al României au răsunat ieri în fața Ambasadei Rusiei la un protest organizat de Asociația 21 Decembrie 1989 împotriva crimelor armatei ruse din Ucraina. Câteva sute de persoane, în majoritatea lor femei ucrainene cu copiii lor, au scandat împotriva invaziei neprovocate a rușilor, împotriva lui Vladimir Putin (“Putin asasin, Putin criminal!”), a bombardamentelor din orașele ucrainene și a uciderii în masă și deliberat a civililor de către ruși. 

“Vă rog să vă manifestați așa cum doriți”, a spus celor prezenți, Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989.

Atât timp cât la voi în țară se trage, se ucid copii, femei, bărbați, atât timp cât se ucide economia Ucrainei, aveți dreptul să le spuneți orișice, să le transmiteți criminalilor de la Moscova să se retragă, să oprească războiul. Criminalul Putin, cu toată structura lui, trebuie să plece de la putere. N-o spunem noi aici, a spus-o președintele Statelor Unite, Joe Biden. Putin trebuie să plece!”, a spus celor prezenți Teodor Mărieș la portavoce în primele minute ale protestului.

“Azi este o zi simbolică și pentru România, la 27 martie 1918 s-a semnat actul unirii dintre Basarabia și România. Tovarășul Kuzmin, care ocupă această imensă ambasadă, în această săptămână a făcut din nou, pentru a nu știu câta oară, afirmații ofensatoare la adresa statului român. Tovarășe Kuzmin, Basarabia nu a fost niciodată a voastră, criminalilor! Ne-ați călărit și ne călăriți încă, și astăzi o parte din structurile statului român sunt încă în mâinile voastre, sper că pentru încă puține zile!”, a mai spus Mărieș.

În timp ce ucrainencele împreună cu copiii lor, goniți de armata rusească, protestau împotriva crimelor lui Putin, marii Bărbați de Stat de la AUR, “conseravatori și suveraniști” până în vârful unghiilor, în frunte cu George Simion, se dădeau în bărci la TNB cu admiratorul Rusiei, al lui Alexandru Dughin și al lui Putin:

â

Câteva citate nemuritoare din Dan Puric:

“La un moment dat, Rusia și România au fost împărțite de o ideologie diferită, dar acum suntem încă separați. Cred că dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei, pentru că, dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o altă țară creștină.” (Dan Puric scria in urma cu cativa ani pe site-ul lui Dughin katehon .com)

sau

“- Domnu’ Dughin, EEEUUU, a venit un băiat de peste Ocean [american n.m.] și-mi spune să iau cuțitul ăsta și să îl bag în Dvs.
Și eu nu pot, că sunt creștin. Dvs puteți?
– Nu, gaspadar Puric. (A. Dughin)
Păi nu vreți să facem o Antantă creștină?”

Detalii: Dan Puric: Să ne unim cu Rusia, în ceaușism era mai bine!

Participanții au interpretat cântece patriotice ucrainene și au cerut lui Putin să își retragă armata din Ucraina. Demonstrația s-a desfășurat sub sloganul „Susținem libertatea și democrația în Ucraina”, și a fost sprijinită de mai multe personalități, organizații civice precum și cetățeni ucraineni refugiați în România.

Protestul a fost sprijinit și de Fundația Ioan Bărbuș.

De mai multe ori, ucrainenii prezenți au strigat

путину кінець зеленский молодец !

…în traducere:

Lui Putin, sfârșitul! lui Zelenski, bravo!

“Ambasadorul rus la București Kuzmin a recidivat zilele trecute cu declarații mincinoase și agresive în încercarea disperată de a manipula opinia publică din România, pentru a arăta stăpânilor de la Kremlin că își merită rublele îmbibate de sânge cu care este plătit, Kuzmin declara că Republica Moldova nu fost parte a României decât 22 de ani, o perioadă numită de acesta în stil bolșevic, „ocupație” românească”, declarau organizatorii protestului.  “Poziția ambasadorului este doar o ultimă secvență din activitatea antiromânească a acestuia de la instalarea în post. Cozile de topor din România au fost antrenate în încercarea slujbașului putinist de a submina aspirațiile noastre de libertate, democrație și pace.

A venit timpul ca acest individ să fie expulzat de îndată din România”, a cerut Asociația 21 Decembrie 1989.

“Dorim și credem cu tărie că Ministrul de Externe al României cunoaște derapajele acestuia, va lua măsuri și îşi va anunța poziția opiniei publice din România.”

“Putin a murit moral, asta trebuie să înțeleagă toată lumea democratică!”, a mai spus Teodor Mărieș.

Refugiații ucraineni au mulțumit românilor pentru căldura cu care au fost primiți și sprijinul dat familiilor ucrainene.

sursa foto: Cristian Șoimaru, Fb

După două ore de scandări și cântece, demonstranții s-au îndreptat spre Ambasada Ucrainei de pe Bulevardul Avioatorilor 24, unde au aprins lumânări “în memoria eroilor care luptă pentru eliberarea Ucrainei și independența Ucrainei. Slava Ucraina!”, a spus Mărieș.

Puteți urmări înregistrarea video a evenimentului realizată de organizatori, aici.

“Niciodată nu ne-am fi gândit că ne vom întâlni într-un razboi în Europa. Criminalul Putin a ordonat ocuparea Ucrainei. Ucraina trebuie să rămâna independentă, liberă și suverană!”, a mai spus Teodor Marieș, presedinte Asociația 21 Decembrie 1989.

“Promitem că suntem și vom rămâne alături de voi. Ucraina liberă! Slava Ucraina!”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian