FUNDATIA IOAN BARBUS

Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (2). Proiectul “Moldova Mare”

prima parte: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești
partea 3: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (3). Faza pe ONG-uri

Motto: ”O escaladare a mișcărilor naționale maghiare și moldovenești din Romînia va dinamita din interior statul român, iar cei de la Cotroceni înțeleg perfect acest lucru.”(Asociaţia “Eu sunt Moldovan. Eu grăiesc moldoveneşte”)

Apariţia la Pungeşti a steagului separatiștilor “molodoveniști” din Basarabia, cel cu cap de bour pe fond roșu, nu este deloc întâmplătoare. Una dintre organizațiile “moldoveniste” pomenite în articolul Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești, “Patrioții Moldovei” (scris în chirilice), confirmă că la protestele de la Pungești au fost prezenți “mii de oameni din întreaga Moldovă”. Prin “întreaga Moldovă”, ei înțeleg “Moldova Mare”, Republica Moldova unită cu Moldova românească, până la Carpați. Nici flash mob-urile organizate la Chişinău, împotriva exploatării de la Roşia Montană, de către Anatol Prohniţchi, colonel sovietic şi şef al bodyguarzilor fostului preşedinte comunist Voronin, nu sunt deloc întâmplătoare. “Ortodocșii” basarabeni, “apărători ai credinței”, “tradiției” etc, au format cu Partidul Comuniștilor din Repulica Moldova o strânsă alianță ce se opune unirii cu România și promovează interesele Rusiei în RM și, vizibil începând cu protestul de la Pungești, în România.

Ivan Muntean, apărătorul Moldovei "ortodoxe" de imperialiștii valahi, participă la un marș comunist în Chișinău.
Ivan Muntean, cel cu steagul cu cap de bour din fruntea coloanei, separatist și apărător al Moldovei “ortodoxe” de imperialismul românesc, la un marș al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Lucian Timofticiuc (centru) în timpul protestelor (foto: adevarul.ro)
Lucian Timofticiuc (centru) în timpul protestelor de la Pungești (foto: adevarul.ro)

“Moldova Mare”, un proiect sovietic scos de la naftalină

Provocarea de la Pungeşti este o acţiune menită să creeze o nemulţumire locală, să o amplifice până la paroxism, iar pe baza acestei “lupte de eliberare împotriva opresorilor” să se creeze cel puțin o identitate separatistă regională, dacă una cu pretenții “etnice” nu se poate, cel puţin în România. Anexarea teritoriilor româneşti a fost mereu o obsesie a URSS şi a cozilor sale de topor din RSS Moldovenească. În 1944, Partidul Comunist din RSS Moldovenească a depus un memoriu la cabinetul lui Stalin prin care cerea eliberarea de sub jugul capitaliştilor români a Moldovei, până la Carpaţi, pentru a fi reunită cu RSS Moldovenească, precum şi a “străvechiului pământ ucrainean Marmoroşcina” (Maramureş) – “RSS Moldovenească în epoca stalinistă” (Valeriu Pasat). Siguranţa naţională a României este asigurată de apartenenţa sa la NATO, motiv pentru care asemenea măsuri active ale Kremlinului pot părea fantasmagorice în prezent, dar imperiile gândesc întotdeauna pe termen lung. Separatiştii comunişti moldoveneşti găsesc proiectul “fezabil”, așa cum voi încerca să arăt mai jos. Chiar dacă scopul final nu este atins și nu se reuşeşte crearea unei identităţi regionale sau dezmembrarea României, destabilizarea unui stat NATO şi rival Moscovei din regiune, atât în ce priveşte politica energetică, precum şi în cea referitoare la Republica Moldova, este binevenită.

Steagul cu cap de bour, simbol confiscat și folosit în prezent în Republica Moldova doar de grupurile moldovenist-filoruse, nu a apărut întâmplător în mulţime, un indiciu clar fiind faptul că principalul instigator şi propagandist al protestelor este Lucian (Luciu) Timofticiuc, susținător al separatismului moldovenist de inspirație sovieto-eurasiatică în România şi şef al publicaţiei vasluiene “Vremea Nouă”.

În 2007, în plină dictatură comunistă la Chişinău, Timofticiuc şi încă doi indivizi, Marian Russo şi Claudiu Alexa (decedat între timp) înfiinţează “Comunitatea Moldovenilor din România”, în continuarea eforturilor sovietice de a crea un “popor moldovenesc” diferit de poporul roman, popor care vorbeşte “limba moldovenească”. Scopul este atât consolidarea artificialei identităţi “moldoveneşti” în Republica Moldova cât şi emiterea de pretenţii teritoriale față de România.

Liderul ecologiştilor de la Pungeşti caută sprijion în Parlamentul de la Chişinău pentru separatism
Liderul ecologiştilor de la Pungeşti promovează separatismul “moldovenist” în Parlamentul de la Chişinău

Pe 22 februarie 2007, cei trei indivizi au fost invitaţi să vorbească în parlamentul de la Chişinău, aduşi acolo de ideologul communist Victor Stepaniuc, cel care se opunea, în 2009, după ce comuniștii au pierdut puterea, reintroducerii în școli a manualului de “Istoria Românilor”. Renunțarea la studierea istoriei românilor se făcuse la inițiativa lui Stepaniuc. În parlamentul de la Chişnău, Marian Russo declară că aşa cum în Republica Moldova este recunoscută “minoritatea română” şi România trebuie să recunoască “minoritatea moldovenească”. Claudiu Alexa a declarat că “Atâta timp cât există un stat independent Republica Moldova, în statele vecine există şi o minoritate a acestei ţări”. Luciu Timofticiuc, actualul instigator de la Pungeşti, declara că “atâta timp cât justiţia din România ne-a permis să înregistrăm acest statut în care vorbim pe îndelete de etnia, de minoritatea moldovenească considerăm (constituim, în original) că deja avem acceptul să activăm în acest sens”. Timofticiuc a mai spus că el vorbeşte “limba moldovenească”. Ideologul comunist a intervenit şi el afirmând că 80% din cultura românească este “cultură moldovenească”. (televiziunea publică “Moldova 1”. video)

Preşedintele comunist Voronin s-a folosit de afirmaţiile celor trei personaje pentru a declara că „în România există 10 milioane de moldoveni discriminaţi”. Concluzia nu putea fi decât că respectivii „discriminaţi” ar trebui eliberaţi şi eventual incluşi în spaţiul eurasiatic. În România, reacţia a fost promptă şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a contestat hotărârea nesăbuită a Judecătoriei de a înregistra asociația “Comunitatea Moldovenilor din România”.

Scopul real al „Comunităţii Moldovenilor” era de a lupta pentru anexarea teritoriilor româneşti la Republica Moldova, cu sprijinul Maicii Rusia. Nu o spune eu, ci asociaţia fiolorusă şi antiromânească „Eu sunt moldovan. Eu grăiesc moldoveneşte”, condusă de Ivan Muntean, cel prezent la marșul comuniștilor din imaginea de mai sus (Ivan Muntean este fratele lui Iurie Muntean, deputat comunist și vicepreședinte al PCRM), partenerul de peste Prut al lui Timofticiuc, ecologistul vasluian:

„Statul moldovenesc, renăscut în 1992, reprezintă un nucleu potențial, care poate genera în viitor mișcări, formațiuni politice pro-moldovenești înarmate cu lozinci susținute de moldoveni (locuitori de pe ambele maluri ale Prutului, Bucovina, Bugeac). Orice tentativă de acest fel va fi combătută din răsputeri de vasalii romînismului. Acțiunile ostile, triviale, josnice vor fi canalizate spre moldoveniști. Istoria este imprevizibilă, pe alocuri capricioasă, și nimeni nu știe ce va fi peste 80-100 ani.

Coagularea pământurilor moldovenești, având drept cap de pod actuala Republica Moldova, deloc nu este o fantezie ci proiect real cu obiective fezabile. Un caz sugestiv la acest capitol este Asociaţia Comunitatea Moldovenilor din Romînia (fondată în ianuarie 2007).” (bold în original: Eugeniu Cioroi, graiesc.md)

“Eu sunt Moldovan. Eu grăesc moldoveneşte” nu este un grupuscul oarecare, ci o front organisation a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Autorul articolului citat mai sus, Eugen Cioroi, nu este un lunatic, ci un lider al Komsomol, tineretul comunist, o persoană de vază invitată să ia cuvântul la mitinguri. Puteți vedea aici o imagine de la un miting comunist din Chişinău, unde vorbește Eugen Cioroi, susţinătorul ecologistului vasluian Luciu Timofticiuc şi deputatul Muntean, fratele şefului de la “Eu grăesc moldoveneşte”. În prim plan, steagul roşu-verde al separatiştilor transnistreni.

Moldoveniştii separatişti de la Chişinău şi din Vaslui vor să scape Moldova de valahi
Moldoveniştii separatişti de la Chişinău şi din Vaslui vor să scape Moldova de valahi. sursa imagine
"Răscoala de la Pungești"
“Răscoala de la Pungești”

Obiectivul asociaţiei “Eu grăesc moldoveneşte” este ilustrat şi de acţiunea sa, „Moldova fii tare – devii mare

În octombrie 2013, moldovenistul Timofticiuc s-a aflat permanent la locul manifestaţiilor de la Pungeşti. El a răspândit, prin intermediul Realitatea TV, dezinformarea potrivit căreia un bătrân de 81 de ani a murit la Pungeşti în urma intervenției jandarmilor. Cozmin Gușă, cel care conduce trustul Realitatea se mândrește în mod public cu prieteniile sale cu oameni din FSB (fostul KGB, ne-restructurat). Povestea mortului care aprinde spiritele, dar, de fapt, nu murise, a mai fost utilizată și cu alte ocazii, cea mai celebră fiind “revoluția de catifea” de la Praga, 1989, când s-a zvonit că miliția a ucis în bataie pe studentul Martin Smid. Mai târziu s-a dovedit că omul nu era mort, ci cât se poate de viu, nu era student, ci securist StB și nu îl chema Martin Smid, ci Ludvik Zifcak.

Situl ziarului lui Timofticiuc, “Vremea Nouă”, a transmis constant imagini de la manifestaţiile de la Pungeşti şi găzduieşte o televiziunea online “TV Pungeşti”, care i-a intoxicat pe localnicii din satul respectiv inclusiv cu un film mincinos făcut de Gazprom— privind nenorocirile aduse de gazul de şist. https://www.apologeticum.ro/2013/10/proclamatia-de-la-pungesti-foto-video/

Cozile de topor de la București

Motto2: “Dacă Noua Dreaptă Europeană ne alege pe noi, înseamnă că alege elementul barbar, şi atunci trebuie să adopte metodele noastre.[…] Dacă ești împotriva Noii Ordini Mondiale, ia un cuţit şi pune-ți o mască, ieși seara din casă şi omoară măcar un yancheu. De aceea eu sunt atât de aproape de Noua Stânga, Brigăzile Roşii, Rote Armee Fraktion.” (Alexandr Dughin)

Există și la București o mișcare ecologistă ce își are originile ideologice în “moldovenismul” filorus, reprezentată de Victoria Stoiciu și Vasile Ernu, ambii basarabeni. Aceștia s-au cocoțat în fruntea protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană, dar susțin cu înflăcărare și “revolta țăranilor de la Pungeşti”, cum dorește Ernu să fie cunoscută. Ernu, simpatizant al lui Lenin și Victoria Stoiciu, o troțkistă înflăcărată, au coordonat împreună platforma marxistă criticatac până de curând. În această vară, Victoria Stoiciu s-a distanțat (cu vorba) de echipa criticatac, deci și de Vasile Ernu, chipurile, din cauza textelor tot mai îndrăzneț leniniste și maoiste, motivând pe facebook“is doar o burgheza bantuita de dileme”. Din marginalitatea tot mai suspectă a criticatacilor, înflăcărata troțkistă a făcut un salt calitativ, folosind acum ca platformă editorială mult mai frecventatul și frecventabilul contributors.ro .

Dar, câteva săptămâni mai târziu, pe 1 septembrie, dilemele au încetat să o mai bântuie când l-a luat de-o aripă pe “marginalul” Vasile Ernu și s-au așezat amândoi, confortabil și necontestați, în fruntea coloanei de tineri mișto ce demonstrau pentru Roșia Montană.

Prima din stânga, Victoria Stoiciu, luptătoarea împotriva imperialismului românesc din Basarabia.

Pe Stoiciu o lăsăm să se prezinte singură:

„Am debarcat în Cuba cu speranţa vinovat pitită în suflet că mă voi întîlni, peste ani, cu lumea copilăriei mele consumate într-o Uniune Sovietică (R.S.S. Moldovenească) care se destrăma sub ochii mei de copil nedumerit. Am crezut cu fervoare în idealurile comunismului şi la 10 ani îmi doream cu disperare să mor pentru patria mea sovietică, împuşcată pe cîmpul de luptă sau torturată sălbatic de duşmanii capitalişti. Mai tîrziu, aceste visuri mi s-au destrămat împreună cu copilăria şi statul sovietic “monolit”, iar întrebarea “Ce s-ar fi întîmplat cu mine şi idealurile mele socialiste dacă Uniunea Sovietică nu s-ar fi prăbuşit?” a rămas să atîrne retoric peste anii maturităţii. Mă roade gîndul că aş fi fost o activistă zeloasă şi fanatică”. (aici https://atelier.liternet.ro/articol/5808/Victoria-Stoiciu/Reflectii-cubaneze.html)

De fapt, Victoria Stoiciu chiar este o „activistă zeloasă şi fanatică”. Ea și Vasile Ernu propagă acum, în 2013, tezele Kominternului despre România, stat imperialist şi artificial care a anexat teritorii străine (Basarabia). Într-un interviu la televiziunea online „Omega”, a comuniştilor de la Chişinău, Ernu a declarat că “România este un stat artificial”. Victoria Stoiciu atacă în textele sale România şi identitatea naţională a românilor basarabeni. O face pe criticatac, în rapoartele plătite de Fundaţia Soros, la conferinţe din Chişinău, la radio şi peste tot unde are ocazia. Ea denunţă „imperialismul românesc” din Basarabia: “imperialismul cultural românesc a întreţinut tensiunile identitare din RM, tensiuni nocive pentru statalitatea moldovenească şi, respectiv, societatea moldovenească”. Evident, această problemă nu exista în perioada sovietică de care ea își aduce aminte cu nostalgie (Ernu e deja faimos pentru asta), când URSS stătea “pavăză în calea eventualelor aspiraţii românofile sau unioniste” (sursa).

Astfel, Victoria Stoiciu și Vasile Ernu contrazic, cel puțin parțial, articolul lui Andrei Cornea din Revista22, “Diavolul, la Pungești“, care vede în protestul de la Roșia Montană exclusiv stângism importat din Occident. Nu stângismul occidental, ci acela inspirat de nostalgia pentru Uniunea Sovietică a fost, din primul moment, în fruntea protestului pentru Roșia Montană.

Recent, această Ana Pauker a Pieţei Universităţii (şi a cluburilor din centrul istoric) instigă pe faţă la violenţă. E de înţeles, protestelor hipsterilor paşnici le lipsește aplombul revoluționar necesar saltului calitativ în lupta cu imperialismul românesc: “violenţa legitimă a statului este şi trebuie să fie contrabalansată de o doză de violenţă proporţională şi legitimă a cetăţenilor”. “Democrația și violența politică” (contributors.ro)

Câteva rânduri mai jos, Victoria Stoiciu ne asigură că nu despre o formă de violență simbolică este vorba, proteste pașnice ca cele din București, ci despre lupte de stradă cu poliția, bolovani și coctailuri molotov: “Către asta trebuie să ne îndreptăm şi noi, dacă vrem să atingem o maturitate democratică: către ritualizarea unor forme de violenţă politică a străzii ca şi contra-pondere la violenţa politică a statului.”

Victoria Stoiciu reia aici ideile lui Walter Benjamin care au inspirat “Facțiunea Armata Roșie” (Rote Armee Fraktion), cunoscuți și drept “Grupul Baader-Meinhof”, o grupare comunistă filo-sovietică ce a terorizat Germania de Vest acum 35 de ani, prin atentate teroriste, ca răspuns “legitim” la “violența opresivă a statului capitalist”. Pe criticatac a fost publicat textul lui Walter Benjamin, “Critica violenței”, deci există simpatie pentru posibile evoluții similare. Folosind același tip de raționament, grupul american de teroriști comuniști (ce avea legături strânse regimul cubanez), The Weather Underground, a justificat zecile de atentate din SUA împotriva “imperialismului american”. Despre Tinerii Mânioși, grupul de la Cluj apropiat criticatacilor, citiți Terorismul comunist al Weather Underground promovat la Cluj.

Ce au în comun hipsterii hiper-urbani din București cu țăranii “feudali” din Pungești

Mircea Platon, un alt opozant al gazelor de șist, al imperialismului american și al “intelectualilor lui Băsescu”, apropiat ideologic “tradiționaliștilor” de la Chișinău, foarte îndrăgit și citat frecvent de blogurile ortodoxist-legionare filoruse, scria de curând pe cotidianul.ro:

“capitalismul erodează familia tradiţională, otrăveşte aerul şi apa, defrişează pădurile, tâmpeşte copiii transformându-i în consumatori şi în ţinte ale campaniilor publicitare sau trecându-i prin şcoli şi universităţi menite nu a-i educa, ci a-i socializa corporat-consumerist, atunci când se distruge calitatea sistemului medical prin transformarea doctorilor în „drug pushers”, în vânzători de medicamente, şi a spitalelor în uzine de procesat oameni şi de fraudat companiile de asigurare, atunci când hrana oamenilor cade pe mâna unei industrii alimentare sinistre, care face rău şi animalelor, şi mediului, şi oamenilor care consumă produsele lor infestate de pesticide, antibiotice şi bacterii, totul e justificat în numele pieţei libere, al creşterii economice, al profitului.”

Tipul de discurs care e atât pe placul blogurilor așa zis creștine, dughiniste, dar și pe placul bolșevicilor de la criticatac, dacă înlocuim “familia tradițională” cu “proletariatul”.

Înainte să dăm vina doar pe “înapoierea și primitivismul moldovenilor” (care mi se pare o problemă cu totul secundară aici, din moment ce aud aproape aceleași mesaje de la hipsterii din centrul Clujului si Bucurestiului), ar trebui să căutăm, în primul rând, un raspuns la intrebarea: Cum e posibil ca popii isterici și babele analfabete de la Pungești să protesteze cot la cot cu extrema stângă hiper-urbană, susținând aceleași falsuri, doar ambalate diferit? O altă întrebare care nu e de neglijat: Ce a făcut guvernul, ce au făcut Chevron și ONG-urile care activează în domeniu ca să informeze țăranii din Pungești și pe români în general? Vor fi trași la răspundere în vreun fel popii și ONG-iștii care fac propagandă mincinoasă și bagă panica deopotrivă în hipsterii urbani postmoderni din București și în țăranii post-iobagi-la-CAP din Pungești?

Ideologia care mobilizează și dă unitate de sens acestor idei, în mod natural contradictorii, este Eurasianimul lui Alexandr Dughin, o combinație între comunism/nazism și ortodoxie, dar o “ortodoxie purificată de elementele occidentale”. Ce înțelege Dughin prin „elemente occidentale” de care ar trebui descotorosită ortodoxia? Păi, se pare, chiar creștinismul acesteia. „Ortodoxia şi creştinismul sunt două lucruri diferite. (…) Ortodoxia, care nu este o religie, ci o tradiţie, este mult mai aproape de ceea ce numim păgânism. Include şi încorporează în sine păgânismul.” – explica Dughin unui jurnalist polonez, într-un interviu din 1998. Definiția pe care Dughin o dă ortodoxiei nu e deloc ortodoxă, nici măcar eretică, e de fapt păgână. Nu ortodoxia ortodoxiei este treaba lui Dughin, ci formularea unei ideologii justificative pentru pretențiile imperiale actuale ale Rusiei.

În loc de concluzie

Pe dniester.ru, publicaţie controlată de ruși din Tiraspol, în cadrul unui articol despre manifestaţiile de la Pungeşti https://dniester.ru/node/8880 (google translate) ruşii explică clar de ce se tem de exploatarea gazelor de şist din România:

„Subiectul gazelor din România exercită o presiune serioasă asupra situaţiei din R. Moldova, care contează pe ajutorul Bucureştiului în ce priveşte ruperea legăturilor sale cu Moscova. R. Moldova speră că România va putea să îi livreze gaze iar în acest caz nu mai este obligată să încheie contracte cu Rusia. De asemenea, în acest cadru apare şi Transnistria, în măsura în care Moldova, odată scăpată de dependenţa gazului rusesc, va putea să blocheze livrările de gaz către Transnistria”.

 • Imagini în care Ivan Muntean duce steagul cu cap de bour(cel fluturat și la manifestația comuniștilor) într-un “pelerinaj prin locuri istorice moldoveneşti din Moldova de Vest” puteți vedea aici: https://graiesc.md/articole/steagul-moldovenesc-a-fost-blagoslovit-de-stefan-cel-mare.html La final, în “punctul culminant”, steagul a fost depus pe mormântul lui Ștefan cel Mare de la Putna: “Prin acest act Ştefan cel Mare şi Sfînt a blagoslovit steagul moldovenesc la lupta în continuare pentru statalitatea statornică a Ţării Moldovei prin succesorul ei de drept Republica Moldova.”
  Ivan Muntean pune steagul "moldoveniștilor" antiromâni și filoruși pe mormântul lui Ștefan cel Mare.
  Ivan Muntean pune steagul “moldoveniștilor” antiromâni și filoruși pe mormântul lui Ștefan cel Mare.

 • Asociația Vira, un ONG care și-a asumat ca rol “informarea” și mobilizarea oamenilor din Pungești împotriva Chevron, scria pe facebook acum câteva zile: “Noi am inceput sa mergem la Pungesti in primavara anului 2012, cand am realizat primele campanii de informare si dezbatere”. O dezbatere întreagă puteți urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=X0plBgaiPhI
 • Eu sunt moldovan: “Dacă aţi văzut o inscripţie de caracter romînesc, care vă jigneşte demnitatea de cetăţean al Republicii Moldova, pune la îndoială însăşi esenţa statalităţii moldoveneşti şi umileşte moldovenii, atribuindu-i unui neam străin, atunci vă rugăm să ne informaţi adresa şi locul, unde se găseşte această mizerie. Dar cel mai bine să fotografiaţi şi noi ne obligăm, să înlăturăm aceasta pocire de pe faţa capitalei moldoveneşti.” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=565590686811288&set=a.536223859747971.1073741827.468931119810579&type=1&theater

articolul a fost tradus in ungureste aici: Oroszország érintettsége a pungeşti-i tüntetésekben (2). A „Nagy-Moldova”-terv

update martie 2014

Republica Federală Moldova – harta și descrierea

“Republica Federală Moldova – stat în sud-estul Europei, alcătuit din 5 Republici (Republica Moldova de Est, Republica Moldova de Vest, Republica Moldovenească Nistreană, Republica Găgăuzia, Republica Bucovina) şi o regiune autonomă (Regiunea autonomă Basarabia).

Limbile oficiale: moldovenească şi rusă.

Capitala – Chişinău.

Populaţia – 10,5 milioane de oameni.

Forma de guvernare – republică prezidenţială.

Situarea geografică

Republica Federală Moldova este situată în extrema sud-vest a Câmpiei Europei de Est, şi ocupă cea mai mare parte a teritoriului dintre râurile Nistru şi Prut, precum şi teritoriul de partea stângă a râului Nistru şi partea dreaptă a râului Prut.

Ţară face parte din regiunea bazinului Mării Negre, la sud are acces la Marea Neagră, zona litoralului între deltele râurilor Nistru şi Prut cu lungimea de 134 km.

Are hotar comun cu Ucraina la nord şi est, cu România la vest.”

 

Statul „România” din punct de vedere juridic nu există”

romania_not_exists[1] “Iată că a venit anul 2013. Poate că toată lumea este interesată să știe în avans ce va fi, dar este foarte dificil, pentru că viitorul este cunoscut numai de Dumnezeu. Însă, dacă vom analiza atent atît ultimile evenimente curente, cum și trecutul istoric al poporului multinațional din Republica Moldova, putem presupune cu o precizie, fără a intra în detalii, ce ne așteaptă în viitorul apropiat. Voi încerca să identific evenimentele, care la sigur vor avea loc curînd în Republica Moldova […] “Mai mult ca atît, luînd în considerente faptul, că Valahia nu are dreptul de a reprezenta poporul Republicii Moldova, statul român actual la fel nu are dreptul gestionării teritoriilor istorice ai Moldovei, care n-au aparîinut Valahiei, și, în special, nu dispune de nici un drept sau temei pentru a numi aceste teritorii “românești”, mai ales după ce a fost emisă Declarația de Independență a Republicii Moldova. Nu poate îndrăzni Valahia să ceară admitere protectoratului său asupra terenurilor istorice ale statului suveran Moldova. Același lucru este valabil pentru alte părți ale fostei Românii – Transilvania si Dobrogea. După prăbușirea statutului juridic al Uniunii, care a purtat numele “România”, aceste regiuni, care nu au fost niciodată istoric părți componente a Valahiei nu pot rămâne în autoritatea sa, și eu personal consider, că curand ele vor părăsi jurisdicția ei fictivă.”

20 august 2014

Membrii partidului Patriotii Moldovei revendica teritorii ale Romaniei si Ucrainei, despre care spun ca au apartinut Moldovei Mari – Principatul Moldovei.

Acestia au lansat saptamana trecuta o declaratie intitulata “despre restitutirea teritoriului legal al Republicii Moldova”, postata in limba rusa pe site-ul Patriot.md.

Prin aceasta declaratie se “condamna puternic” actiunile actualului guvern al Republicii Moldova, aratand ca puterea de la Chisinau este responsabila pentru “toate consecintele dezastruoase” care sunt posibile din cauza unor politici care sunt numite antinationale, antistatale si iresponsabile.

Reprezentantii partidului fac referie si la semnarea Acordului de Asociere al R. Moldova cu Uniunea Europeana, in context aducand in atentia autoritatilor de la Chisinau, organizatiilor internationale pentru respectarea drepturilor omului si guvernelor straine sa urmareasca respectarea legilor si normelor internationale.

https://www.ziare.com/europa/moldova/un-partid-din-moldova-revendica-teritorii-ale-romaniei-si-ucrainei-1317508

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

97 de comentarii

 1. John Galt
  27 octombrie 2013

  Motto: ”O escaladare a mișcărilor naționale maghiare și moldovenești din Romînia va dinamita din interior statul român, iar cei de la Cotroceni înțeleg perfect acest lucru.”

  Deloc intamplator, exact acesta e si punctul de vedere al lui Rogozin, cel care ne considera “fascisti” cotropitori pana si azi (desi Romania nu a invadat pe nimeni de cand e ea). Rusia sustine prin orice mijloace disolutia statului roman pentru simplul fapt ca nu isi doreste un vecin puternic langa ea, care sa aiba puterea de a pune conditii sau de a negocia. Doreste acest lucru de pe vremea crucisatoarelor de tip Potemkin, fituicilor lui Pavel Krusevan. Asa se explica de ce ei sustin indirect acordarea de cetatenie maghiara minoritatilor (de orice fel) din Harghita si Covasna – ceea ce ar trebui sa ingrijoreze pe multi e faptul ca acest lucru e facut cu acordarea de pensii si RENUNTAREA la cetatenia romana, fapt ce va duce automat la declararea autonomiei, la un moment dat; tot asa se explica de ce rusii ofera energie gratuita unui Smirnov in Transnistria samd. Dinamitarea nu e de ieri de azi.

 2. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  E bine să ne amintim aici câteva momente relevante din anul 2012, ca să le privim în context pe cele de la Pungești 2013 și să-i înțelegem mai bine pe liderii acestora:

  1. Printre liderii mișcării de stradă anti-RM 2013 (evoluată ulterior spre ant-gaz-de-șist) se numără acele personaje și acele ONG-uri stângiste care au participat anul trecut la „revoluția din ianuarie”, alături de Dogaru și în virtutea sforilor trase de alde Hrebenciuc. Cam jumătate din manifestanții erau plătiți de PSD, a recunoscut unul dintre liderii „protestelor spontane” de atunci. Această „societate civilă” a fost finanțată cu bani grei de Soros, sprijinitor al tuturor cauzelor stângiste de pe mapamond, cu scopul explicit de a crea în România „cultura protestului”, așa cum a dezvăluit Mălin Bot – și a fost imediat bălăcărit în toate felurile, deși nimeni nu a fost în stare să aducă dovezi contrare celor afirmate de el.
  Alianța dintre ONG-uri cu mofturi și aparențe occidentale, conduse de tineri intelectuali hipsteroizi plimbați pe la burse în Vest, și cefe-late precum Dogaru, ar putea părea nefirească pentru naivi.
  Revoluția din ianuarie 2012 a dus la căderea guvernului Emil Boc.

  2. Mișcarea anti-gaz-de șist are și ea o istorie. În aprilie 2012, deputatul PSD Adrian Solomon a ținut un discurs cât se poate de grăitor, la mitingul anti-gaz-de-șist de la Bârlad. Citez:

  Pai noi am pierdut Razboiul Rece, dragii mei. Si cine a castigat? L-au castigat americanii, care au venit si ne-au impuiat capul cu reforma institutionala, cu reforma statului, cu reforma… dracu’ sa-i ia.

  Războiul Rece, câștigat de americani, a fost pierdut de URSS (în acea etapă, eu nu vreau să spun că s-a terminat). De URSS, nu de locuitorii Bârladului. Dacă un fruntaș PSD spune „Noi am pierdut Războiul Rece”, nu putem decât să constatăm că vorbește de pe poziția actuală a Federației Ruse, a regimului Putin. În același faimos spici, Solomon, PSD, îl amenința cu moartea pe premierul de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, în cazul în care nu renunță la contractul cu Chevron privind gazele de șist.

  Moțiunea depusă de PSD în aprilie 2012 a avut două teme: învățământul universitar în limba maghiară și interzicerea gazelor de șist.
  Ațâțarea de conflicte româno-maghiare e o obsesie a Rusiei. Gazul de șist, așișderea.
  Moțiunea PSD a a dus la căderea guvernului MRU, urmată de lovitura de stat USL din vară.

  Nu putem deci să nu ne întrebăm cât de serios e angajamentul luat de Ponta – PSD – ulteriorm față de Chevron. Nu m-aș mira dacă plagiatorul ar juca la două capete, și le-ar spune, în cele din urmă, americanilor „sorry, eu am vrut, dar s-a opus societatea civilă pungeșteană”.

  3. E interesant de remarcat alianța, aparent contra naturii, dintre diferiții ecologiști de la Pungești. Miliția Spirituală, ONG al cărei lider, Mircea Toma, susținea că ar fi timpul să se treacă de la „jos Băsescu” la „jos Dumnezeu” (la un seminar dedicat promovării culturii protestului în România) stă, fără rețineri, alături de Popa Laiu, care nici el nu să vreun semn că l-ar deranja alăturarea cu militanții ateismului, plătiți de Soros.
  Noi, ILD, nu ne mirăm, dar poate alții și-ar putea pune întrebări cu privire la compatibilitatea de mentalități, background, gusturi, vestimentație, până și de fizionomie, dintre Mircea Toma și Luciu Timofticiuc sau Anatol Prohnițchi, ofițerul sovietic devenit ecologist.

  Noi nu putem decât să constatăm simbioza perfect dughinistă dintre aceste elemente, așa cum am constatat, cel puțin din ian 2012 încoace, simbioza perfectă dintre criticataci și legionaroizi – uniți în „jos Băsescu”, „Jos Tismăneanu și Patapievici”, „jos capitalismul”, „Jos americanii”, „jos gazele de șist”

  4. Locuitorii din Pungești, în frunte cu nea Costică Spiridon, și-au sincronizat perfect acțiunea cu ecologiști de pe toate meridianele planetei albastre, tocmai de ziua internațională anti-fracking. Dintre toate localitățile de pe glob în care au avut loc mici evenimente anti-gaz-de-șist în 19-20 oct (în fcție de fusul orar), Pungești a fost aceea care s-a învrednicit de prezența fizică a reporterilor de la televiziunea Russia Today. Situl acesteia a acordat o mare atenție zilei mondiale anti-fracking, a postat poze de peste tot, dar singurul clip video RT este cel de la Pungești.

 3. maximus
  27 octombrie 2013

  pt john galt: ”ROMANIA NU A INVADAT PE NIMENI DE CAND E EA” gresit! am invadat imperiul otoman in 1877 impreuna cu aliatul rus si bine am facut,ca nu eram nebuni sa-i batem pe turci in fata bucurestiului. Am invadat bulgaria in 1913,o bulgarie care voia pt ea salonicul si iesire la marea egee,destul de puternica incat sa-i bata simultan pe sarbi si pe greci in macedonia.Nu am avut de ales,o bulgarie mare era prea periculoasa pt romania mica.Am invadat un imperiu in 1916 ca sa luam ceea ce era al nostru;tot invazie se chiama Am luptat in crimeea si la stalingrad incercand sa rupem capul balaurului bolsevic;se chiama invazie pt ca romanii nu au avut pamanturi pe volga niciodata. Da,am invadat si nu trebuie sa ne fie rusine!
  despre articol: excelent!! va aratati cu adevarat nationalisti romani si va multumesc ca informati opinia publica despre ce ni se pregateste. din pacate populatia este coplesita de mizeria cotidiana si habar nu are ce ni se pregateste.probabil intr-un context politic international favorabil (si viitorul este imprevizibil,mai ales acum) ne vor lovi. pe cei ca dvs ii vor impusca iar populatia manelizata va inghiti aiurelile lor cu moldova mare si celelalte nebunii. asta pt ca istorie la scoala nu se mai face iar tineretul tembelizat stie cine este monica columbeanu nu cine au fost ana ipatescu sau ecaterina teodoroiu.
  Nu gresea petre tutea cand spunea ca a facut puscarie pt un neam de idioti. nu gresea nici cand spunea despre romania EXCELSIOR… poate neamul nostru trebuie sa treaca printr-o baie de sange,sa simta iar bocancul rusesc si sabia ungurilor,bulgarilor sarbilor k sa se trezeasca din betie si nebunie.

 4. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Marina Stefan, unul dintre cei mai activi, conectati si mai interesanti activisti impotriva gazelor de sist – care colaboreaza atat cu vesnicii activisti din Bucuresti, Dobrogea si Moldova, cat si cu popa Laiu (si probabil si cu moldovenistii)

  Marina Stefan la Pungesti https://www.facebook.com/photo.php?fbid=608940799167037&set=t.1582343439&type=3&theater

  in Piata Universitatii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=666809663352916&set=t.1582343439&type=3&theater

  Marina Stefan in Parlamentul European https://www.facebook.com/photo.php?fbid=214467215397463&set=t.1582343439&type=3&theater
  (la Shale Gas Conference in European Parliament, 4th of September 2013)

  aici Marina Stefan alaturi Vlad Ioachimescu (extrem de activ anul trecut atat la fantana alaturi de rogozanu, mircea toma, claudiu craciun etc, dar si la dogarii de pe scarile tnb), tinand o pancarta prin care isi exprima dorinta de a fi martiri, doar nu s-o gasi cineva sa ii ia la bataie sa faca din ei eroi https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202212746498740&set=t.1582343439&type=3&theater

  cu “vama verde” in piata universtiatii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=587083591352758&set=t.1582343439&type=3&theater

  in Parl European, la “verzi” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151575410887687&set=t.1582343439&type=3&theater

  la un protest din Rosia Montana la care vb Eugen David https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151568341667592&set=t.1582343439&type=3&theater (numit de Radu Moraru “un nou Avram Iancu”)

  cu principesa caradja la street delivery, vara trecuta https://www.facebook.com/photo.php?fbid=193431724148225&set=t.1582343439&type=3&theater

  aici e cu Alexandru Alexe https://www.facebook.com/photo.php?fbid=492742687450887&set=t.1582343439&type=3&theater (stie cineva ce inseamna steagul ala?)

  Marina Stefan cu popa Laiu in Parlamentul European (a doua din dreapta spre stanga, data publicarii imaginii e 5 sep 2013): https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151575414517687&set=t.1582343439&type=3&theater

  in octombrie, inainte de votarea si aprobarea directivei care cere o evaluare a impactului de mediu foarte costisitoare pentru toate exploatarile, oricat de mici, dar si in faza de explorare, Marina Stefan transmitea in retelele sociale eco urmatorul mesaj preluat de “Vama Veche” (activist ecologist din Mangalia, din cate am inteles -l-am vazut participand la evenimentele si protestele ActiveWatch si Militia Spirituala)
  https://www.facebook.com/vamaverde/posts/485137311593263

  Marina Stefan
  Intrucat pe 8 Octombrie va avea loc votul in plen privind revizuirea directivei EIA pentru gaze de sist si alte hidrocarburi neconventionale, iar intre timp au aparut noi amendamente, va rog sa scriem europarlamentarilor romani inca o data, explicandu-le opinia noastra.
  Va rog sa nu trimiteti e-mail catre mai mult de 5 destinatari deodata pentru a evita filtrul antispam de la PE.

  Stimata (e) doamna (domnule) Europarlamentar

  Va scriu pentru ca pe data de 8 Octombrie va avea loc votul in plen privind revizuirea directivei EIA (Environmental Impact Assessment).
  Legat de fracturarea hidraulica, avem urmatoarele solicitari: Evaluari obligatorii ale impactului asupra mediului pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist! Acestea garanteaza accesul la studii de referinta si consultarea comunitatilor locale.
  Va solicit cu toata convingerea sa votati amendamentele 31, 54 si 79 la raportul Zanoni care cere evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului atat pentru explorarea cat si pentru exploatarea zacamintelor neconventionale de hidrocarburi, indiferent de cantitatea de hidrocarburi extrasa. De asemenea, va rog sa respingeti amendamentele 112 si 115 care exclud faza de explorare. Motivez prin faptul ca productia de gaze de sist zilnica este redusa si variabila. Ca urmare, nu ar trebui sa existe niciun prag pentru proiectele privind gazele de sist. Subliniez faptul ca fracturarea hidraulica este folosita inca din faza de explorare a gazelor de sist. De aceea, este nevoie de o evaluare obligatorie a impactului asupra mediului si pentru activitatile de explorare.
  In Noiembrie2012, Parlamentul European a sprijinit deja aceasta propunere in rezolutia privind gazele de sist.

  Va multumesc anticipat !
  (Numele si adresa)

  adresele europarlamentarilor :

  elena.basescu@europarl.europa.eu, minodora.cliveti@europarl.europa.eu theodordumitru.stolojan@europarl.europa.eu, monica.macovei@europarl.europa.eu, traian.ungureanu@europarl.europa.eu, cristiandan.preda@europarl.europa.eu,
  marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu,
  iosif.matula@europarl.europa.eu, sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu, petru.luhan@europarl.europa.eu, claudiuciprian.tanasescu@europarl.europa.eu,
  rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu, oana.antonescu@europarl.europa.eu,
  adrian.severin@europarl.europa.eu, ioanmircea.pascu@europarl.europa.eu, silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu, dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu, corina.cretu@europarl.europa.eu,
  victor.bostinaru@europarl.europa.eu, georgesabin.cutas@europarl.europa.eu,
  catalin-sorin.ivan@europarl.europa.eu,
  ioan.enciu@europarl.europa.eu,
  norica.nicolai@europarl.europa.eu, adinaioana.valean@europarl.europa.eu, renate.weber@europarl.europa.eu, cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu, tudorcorneliu.vadim@europarl.europa.eu,
  laszlo.tokes@europarl.europa.eu,
  iuliu.winkler@europarl.europa.eu,
  csaba.sogor@europarl.europa.eu, vasilicaviorica.dancila@europarl.europa.eu

  mesajul a fost distribuit si de Partidul Verde https://www.facebook.com/Partidul.Verde/posts/10202285591403856

  Aprobarea rezolutiei a fost numita de membri polonezi ai Parlamentului European, “o vitorie a lobiului rusesc”

  El e “Vama Verde”, aici mobilizeaza fetele la salvarea lumii de gazele de sist, salvarea delfinilor, pisicutelor, tot:

  linie1

 5. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  @ Costin Andries: De ce e interesanta Marina Stefan si ce legatura are cu articolul? E si asta sovietica? Dintre toti nebunii de ce ai postat-o tocmai pe aceasta?

 6. bogdan stanciu
  27 octombrie 2013

  Costin, daca nu ma inseala memoria, tu ai spus ca esti ateu. Daca e asa, ai o scuza pentru ca nu intelegi menirea si rostul Bisericii si al preotilor.

  Ce e mai putin scuzabil e folosirea expresiei ‘popi isterici’, care, ca tot iti plac tie analogiile, e la mare pret pe saiturile mirceatomiste si criticataciste. Si acolo e lumea suparata pe ‘popi’ care ‘se opun progresului’. E drept, in alte cauze.

  Părintele protopop Laiu, caci el e cel mai vizibil, e un om impunator si de o onestitate pentru care si eu pot depune marturie – si nu un ‘popa isteric’. Iar el face ce trebuie sa faca orice pastor pentru turma lui.

  La fel, nu iti fac cinste nici ‘babele analfabete’. Iliterati sau nu, oamenii de acolo se tem de ceva. Desi interesul rusesc este de netagaduit, la fel ca si implicarea separatistilor ‘moldovenisti’, sa reduci intreaga miscare de opozitie la astfel de premise e cel putin absurd.

  Va invit calduros si prieteneste sa nu o luati pe aratura.

  BS

 7. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  era sa uit, Marina Stefan citeste Mircea Platon , “traditionalistul” cu discurs comunist


  https://www.facebook.com/events/580253272028070/permalink/580436958676368/

 8. U vede-n Rode
  27 octombrie 2013

  In plus fata de steagul rosu cu bour>Pancarta cu harta Moldovei romanesti, colorata in rosu si detasata de harta Romaniei nu au facut-o copiii din fotografie.Aceeasi harta rosie apare si pe materialele ˝moldovenistilor˝ care lupta pentru ˝Moldova Mare˝ si dezmembrarea Romaniei cot la cot cu CSibi Barna, Gabor Vona, Jobbik.Harta cu Moldova rosie, rupta de Romania.
  http://www.neuerweg.ro/ziua-mondiala-antifracturare-solidaritate-cu-satenii-din-pungesti/

  Asemanari http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83scoala_de_la_Tatarbunar
  S-au pregatit cu luni sau ani inainte, ca si atunci.
  Răscoala de la Tatarbunar a fost o revoltă țărănească armată de inspirație bolșevică care a avut loc în zilele de 15-18 aeptembrie 1924
  Înca din vara anului 1924 au avut loc primele acțiuni de pregătire a declanșării rebeliunii.
  Au fost răspândite materiale propagandistice (broșuri și manifeste revoluționare) care denunțau ocupația românească a Basarabiei și chemau la unitatea populației basarabene pentru proclamarea unei republici sovietice.
  La 12 septembrie 1924, un grup de 27 persoane mascate a trecut Nistrul și a ocupat localitatea Nicolaievka din județul Ismail. Rebelii au tăiat firele telefonice și telegrafice, apoi au intrat cu forța în primărie, unde i-au ucis pe primar, pe soția acestuia și pe jandarmi. Ei i-au jefuit pe țărani de alimente.
  Provocarea a esuat.
  Propaganda sovietica a fost capabila sa manevreze ca pe sfori personalități cu convingeri comuniste sau aproape, ca Romain Rolland, Maxim Gorki, Paul Langevin, Theodore Dreiser, Albert Einstein, Upton Sinclair, George Bernard Shaw, Louis Aragon, Thomas Mann.Henri Barbusse a asistat ca sustinator la procesul teroristilor sovietici si a scris o carte de demonizare a romanilor, intitulata Calaii.

  Ernu a propagandat ca la Pungesti e un fel de rascoala din 1907.
  Mai repede si mai real ca au vrut sa provoace un nou Tatarbunar din 1924.

 9. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  @ Costin Andries Steagul respectiv este al Tibetului. Este un simbol al separatismului, care nu are nicio legatura cu frumoasa poveste “Sapte ani in Tibet” cu Brad Pitt. Laszlo Tokes a incercat sa-l aduca pe Dalai Lama in Romania sa promoveze separatismul. De asemenea, extremistii unguri sunt in legatura si cu miscarea separatista islamista din XinJiang – uighurii din China. Recent, Dalai Lama spunea ceva de genul ca religia e opium pentru popor. Dalai Lama n-are decat sa creada in ce vrea, dar fluturarea steagurilor tibetane in Bucuresti de catre eco-anarhisti nu cred ca o simpla excentricitate. “Cineva ii adapa”, cum spunea Iliescu in 1990

 10. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  @BS, in primul rand voi ignora tonul obraznic. In al doilea rand, daca nu ma inseala memoria, ai spus ca esti crestin. Daca e asa, nu ai nici o scuza sa nu intelegi ca menirea si rostul Bisericii si al preotilor nu este sa bage spaima nejustificata de moarte prin exterminare in oameni care nu au alta sursa de informare.

  Inteleg din comentariul tau ca esti de acord cu tot articolul, mai putin partea cu “popi isterici” si “babe analfabete”.

  Sa le luam pe rand

  1. “popi isterici” (Laiu):
  te rog sa imi spui ce anume din frazele de mai jos nu constituie delirul unui om isteric (in cazul de fata, si popa – cand spun “popa isteric” nu ma refer la cliseul care tine loc de interpretare pt tine, dar si pentru cei care au dat vina exlucisv pe “primitivismul” oamenilor de acolo, de “popi’ care ‘se opun progresului’ – ci in sensul de om marunt si limitat intelectual si in alte feluri, probabil manat de bune intentii, dar care datorita limitarilor lui actioneaza impotriva intereselor lui si mai ales ale oamenilor pe care ii “pastoreste”, desi in cazul lui nu e vorba de pastorit, ci de semanat panica prin acest gen de discursuri (pentru care tu depui marturie):

  constatăm cu mâhnire și indignare că actualmente se încearcă înrobirea țării și decimarea populației prin procedee mai subtile.


  o armată invadatoare cu unele corporații străine; căpetenia vrăjmașă cu unii manageri de companii; divanul boieresc cu guvernul; trădătorii de neam și de țară cu lobbyiștii.


  cotropitorii interesați de bogățiile țării plătesc comisioane celor care pot să le netezească calea către jefuirea acestora.

  care sunt cotropitorii? care sunt cei care vor sa ne extermine? capitalistii americanii? mie mi se pare ca e un discurs este cel putin.

  si toata aceasta panica din cauza a ce? din cauza exploatarii gazelor de sist, o procedura care a dus cea mai mare economie din lume, SUA, spre un nou boom energetic? o exploatare care, din punctul meu de vedere, merita facuta chiar daca ne costa mai mult decat importul gazului de la rusi (ceea ce este practic imposibil), pentru ca beneficiile ruperii de orice dependenta de Rusia nu poate avea ca efect decat scaderea coruptiei politice, o crestere a independentei justitiei, deci si a bunastarii romanilor in general.

  2.cat despre “babele abalfabete”:
  aici ma refer la modul in care vobesc activistii progresisti (aliati cu habotnicul Laiu) cand sunt la Bucuresti, nu la Pungesti, despre acesti oameni, nu cum vorbesc eu despre ei.

  Haide sa ne mai uitam pe un site, banuiesc ca iti e familiar, citeaza aprobator si extenisc (din nou) din criticatac intr-un articol despre popa Laiu http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/05/27/barlad-vs-chevron-mii-de-oameni-au-protestat-impotriva-exploatarii-gazelor-de-sist-in-ciuda-obstructiilor-autoritatilor-locale/ Laiu nu se jeneaza sa se insoteasca cu acesti oameni, cum vezi si din comentariul de mai sus.

  siturile apropiate criticatac, militienilor, ecologitilor in general, scriu texte elogioase despre Laiu http://vlad.ursulean.ro/biserica-protestatara-din-barlad/ , deci acesti oameni sunt intr-o alianta directa cu Laiu, iar tu nu vezi nici o problema aici, ci doar in exprimarea mea prost inteleasa de tine.

  te invit prietenos sa iesi de pe aratura.

 11. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  Bogdan, lasă deocamdată convingerile lui Costin și paiul din ochiul aproapelui, mai bine gândește-te tu – care, fiind creștin, ești desigur, mult deasupra lui Costin în înțelegerea acestor lucruri – dacă menirea și rostul Bisericii și al preoților e să facă propagandă alături de dușmanii țării (slugile moldoveniste ale Rusiei) și de dușmanii lui Dumnezeu (ateiștii militanți).

  Mi se pare semnificativ că înțelegi bine asta: interesul rusesc este de netagaduit, la fel ca si implicarea separatistilor ‘moldovenisti’, și nu te deranjează că un preot li se alătură, chiar găsești că e tocmai ceea ce trebuie sa faca orice pastor pentru turma lui.

  Mi se pare semnificativ și că nu te deranjează asocierea acestui păstor cu băieții de la „Jos Dumnezeu”, plătiți de Soros, ăia cu drepturile LGBT, căsătoria homosexualilor, jos manualele de religie, jos religia din școli, jos icoanele din spațiul public.

  Îi reproșezi lui Costin că vorbește de un „popă isteric” și cei de la criticatac și Miliția Spirituală vorbesc așa de preoți.
  Nu e totuna. Costin a zis ce a zis de Popa Laiu. Criticatacii și Miliția vorbesc așa de toți preoții, cu excepția Popei Laiu.
  Dar problema e alta. Tu îi faci lui Costin reproșul de mai sus, din poziția așezat în bancă lângă criticatac și Miliția. Tu ești pe aceeași baricadă cu ei, asta e mult mai relevant decât asocierea pe care încerci să o faci între ei și Costin.

  Nu știu ce putem face cu mărturia ta despre protopopul Laiu în această situație. Mă tem că nu-l reabilitează pe el, ci te compromite pe tine.
  Înțeleg că ție ți se pare normal ca un păstor să dea turma pe mâna lupului. Asta e ok. Singura problemă pt tine e Costin.

  Uite, nu știu dacă el e sau nu ateu, dar îți spun eu, care nu sunt atee:
  Din păcate, în privința expresiei „popi isterici”, clipul de la Pungești grăiește de la sine.
  Și nu e un monopol al BOR. Există și popi catolici isterici (crede-mă, știu ce vorbesc, uite aici unul reprezentativ, dar mai pot da și alte exemple).

  ILD a luat întotdeauna apărarea Bisericii în fața atacurilor seculariste. Dar noi nu credem că facem un serviciu Bisericii dacă ascundem sub covor trădările unora dintre oamenii săi.

  Și nu veni cu argumentul că e o chestiune internă BOR. BOR e biserica majoritară în România, are deci un rol deosebit de important în societate, lucru care mă privește și pe mine, care sunt greco-catolică, și pe protestanți, și pe evrei, și pe toți ceilalți. Și pe Costin, indiferent ce crede el acum. (Poate că și Costin s-ar apropia mai repede de Biserică dacă nu ar fi scandalizat de un spectacol ca cel de la Pungești; nu o fi reprezentativ pt ortodoxie, dar e strident, iar asta iese în evidență din afară)
  Show-ul Popei Laiu e un argument pentru secularism. Iar eu nu vreau secularism în țara asta.
  Din fericire, comunicatul Patriarhiei a fost clar. Preoții nu au ce să caute la mitinguri.
  E un semn de speranță pentru mine că BOR, ca instituție, nu acceptă să fie agentură de influență a Rusiei – cum se întâmplă cu bisericile ortodoxe din Serbia și Bulgaria. Mie, ca cetățean român, indiferent de faptul că nu sunt ortodoxă, nu mi-ar conveni ca BOR să facă asta.

  Și încă ceva, Bogdan. Voi sunteți o minoritate.
  S-ar putea chiar și la Pungești. La miting, cu Popa Laiu, au fost ONG-urile sorosiste și moldoveniștii rusofili. Majoritatea sătenilor au stat acasă.

  Uite-te mai bine unde ești, să nu fii tu pe arătură.

 12. emil borcean
  27 octombrie 2013

  Costin, e steagul tibetan.

 13. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Bogdan, te rog intra si vezi imaginea de aici https://www.facebook.com/events/709777839052322/permalink/709779165718856/

  Cine e de vina pentru disperarea femilor?

  Americanii care au venit sa le “inrobeasca si sa le decimeze”, cum spune popa Laiu? Sau activistii care le-au spus ca exploatarea gazelor de sist nu inseamna resurse naturale mai ieftine, independenta energetica, o procedura testata de milioane de ori, ci moarte in chinuri?

  In 2 milioane de explotari facuta in 60 de ani de cand se foloseste procedura, nu s-a inregistrat nici unc az de poluare a panzei fretice, ce sa mai vorbesc despre morti prin otravire, in cutremure, de foame, de sete, nici macar de plictiseala.

  Dar femeile alea sunt disperate. Cine e de vina?

 14. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  pista, mersi pentru infromatia despre steag.

  tocmai aflasem de Marina Stefan, mi s-a parut interesant cum doamna face drumul Pungesti – Bruxelles, cu escale la Bucuresti de unde se suie in autocar alaturi de activisti si pleaca inapoi la Pungesti (din presa “moldovenistului” separatis Timofticiuc):

  În sprijinul manifestantilor au sosit si câtiva zeci de protestatari din Piata Universitãtii, în frunte cu George Epurescu, Vlad Ioachimescu, Marina Stefan sau printesa Brianna Caragea, primul declarând, în aplauzele celor prezenti la miting cã “Am venit de la Kilometrul Zero al Democratiei la Kilometrul Zero al Demnitãtii Umane. Vã multumim cã ati rezistat, cã ati oprit utilajele, si, pentru voi, am trecut, miercuri seara, pe sub Arcul de Triumf!”.

  404525_492742687450887_1082855363_n[1] intr-un interviu preluat de yahoo news, Marina Stefan zice:

  Există, ce e drept şi “exaltaţi”, recunoaşte dna Ştefan, dar sunt puţini şi nu au de a face cu adevăratele mişcări de protest.

  Cu acesti “exaltati putini” Marina Stefan face fotografii de familie la proteste, iar exaltatii nu doar ca au de a face cu “adevaratele miscari de protest” dar sunt in centrul lor, sunt printre organizatori. in dreapta e o poza in care Marina Stefan apare alaturi de Alexandru Alexe, cel anchetat pentru ca a spart parbrizul lui D.Barbu. Detalii: http://www.ziare.com/daniel-barbu/ministrul-culturii/tanarul-urcat-pe-portbagajul-lui-barbu-luneta-ministrului-e-insignifianta-pentru-problemele-noastre-1264510

  aici alexandru alexe nu are nimic de a face cu adevaratele miscari de protest rosia montana in piata universitatii https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1412349_10201685328907674_1414171493_o.jpg

  aici alexandru alexe nu are nimic de a face cu protestele impotriva gazelor de sist undeva in centrul bucurestiului https://www.facebook.com/photo.php?fbid=387667864670142&set=t.100003296147359&type=3&theater

 15. Bogdan Calehari
  27 octombrie 2013

  Acum, sa-mi fie popa Laiu si frate n-as spune: “Desi interesul rusesc este de netagaduit, la fel ca si implicarea separatistilor ‘moldovenisti’, sa reduci intreaga miscare de opozitie la astfel de premise e cel putin absurd.”

  Suna aiurea, zau asa! Adica e de netagaduit ca popa Laiu si ai lui, alaturi de rusi si de niste mancurti care-si scuipa neamul in ochi, sunt contra intereselor romanesti, dar nu trebuie sa faci prea mare caz din asta! ????
  Ajungi pana la urma la concluzia ca nu cei care ne-au trecut granitele de 35 de ori in istorie, si nu cu intentii pasnice, sunt cei mai periculosi dusmani, ci “patriotii” de care n-am dus niciodata lipsa.

 16. Adrian
  27 octombrie 2013

  Ordine aleatoare:

  1. Ciudatele proteste din benzinariile Petrom. Acele flashmoburi in care 20-30 de tineri blocau benzinaria. Promovate discret dar insistent pe media mogulilor in asa fel incit sa nu-si piarda aura spontaneitatii.
  2. Isteria copiilor rapiti din parcuri si a nebunului care intepa femei in tramvai cu ace de seringa.
  3. Isteria datelor biometrice.
  4. Campania asa-zisilor cai salbatici din Delta Dunarii.
  5. Miscarile occupy din universitati.
  6. Revolutia lui Dogaru.

  Unele au fost doar teste esuate. S-a testat reactia la diversi stimuli. Nu au mers miscarile elitiste occupy, nici cele anticorporatiste, nici isteria irationala, nici vechile scheme securiste de la mineriade. A prins insa destul de bine ecologismul nationalist de facebook.
  Sint aceiasi indivizi, aceleasi organizatii implicati in toate cele de mai sus. Multi. Ei pot fi identificati usor. Firul rosu, centru de comanda unic poate fi demonstrat usor.
  Unele incercari au parut a fi sabotate de unii care sau prins mai devreme decit mine si care sper sa fie cei care sint platiti pt. asta din banii mei sau din banii cetatenilor din statele aliate. In momentul asta insa lucrurile par nu neaparat scapate de sub control, dar pe un trend ascendent.
  Ceea ce e cam nasol.

 17. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  @U Verde-n Rode,

  oare care este semnificatia acestor steaguri de la Pungesti (vad acolo stema lui Stefan cel Mare din 1502)?


  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=608927659168351&set=a.608447549216362.1073741862.100001533684099&type=3&theater

  iata si steagul cu cap de bour pe fond rosu din alt unghi https://www.facebook.com/photo.php?fbid=608613302533120&set=a.608447549216362.1073741862.100001533684099&type=3&theater

 18. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  17 @ Costin Andries : Cred ca intrebarea pentru U Verde n Rode e retorica, nu? Steagul calaretului din dreapta este din foto 4 din acest articol, e stema KGB Moldova Mare, e buna de pastrat la dosar. Nu se distinge insa logo-ul calaretului din stanga, cu ce anume a pangarit tricolorul, nu poti sa maresti?

 19. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  @ Costin andries 17 : Fa bine si muta poza cu calaretii de pe forum in articol. Scrie si o explicatie sub ea.

 20. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  @ 17 Costin Andries> Daca tot muti de pe forum in articol poza cu calaretii, atunci incearca sa faci un colaj: In coltul din stanga al pozei cu calaretii suprapune poza 4 din articol, cu logo-ul KGB “Moldova devii mare” pentru ca e mult mai sugestiv, si atunci e usor sa scrii si o explicatie sub foto care sa fie relevanta.

 21. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  17 Costin Andries. Am gasit de unde este steagul calaretului din stanga. Treaba e clara. Posteaza si poza asta in articol, nu pe forum

  E de pe contul asta de facebook, unde e un foto cu un cort de la Pungesti cu steagul deasupra. Sub foto oamenii isi asuma steagul: Sorin Manole, in sfarsit apae pe drapel stema noastra. Bravo! https://www.facebook.com/PatriotismMoldova

 22. bogdan stanciu
  27 octombrie 2013

  @Costin, nr. 11

  Eu nu văd niciun fel de „anti-capitalism” la părintele Vasile. Văd opoziția față de jaful și tâlhăria botezate pe la noi de unii „capitalism”. Personal, interpretez afacerea cu gazele pe șest ca pe o ocazie de șmenuială. Ca și la Roșia. Acolo e o firmă de infractori pentru care „capitalistul” Ponta a moșit un proiect de lege cu dedicație, inclusiv cu dreptul de a face exproprieri; aici, sub pretextul „independenței energetice” o să fie date pe nimic resurse prețioase, statul va lua praful de pe tobă, niște băieți „capitaliști” de prin ministere și agenții vor deveni miliardari, iar oamenii din zonele respective vor lua toate riscurile exploatării și nimic din beneficii (că, deh, resursele în „capitalismul românesc” sunt proprietatea statului). Și nu, nu cred că va fi vreo „independență energetică”. De unde știu? Din experiența de până acum. Nu am nicio încredere că Ponta și autoritările, oricum s-ar numi ele, vor asigura acest lucru.

  România nu este capitalistă (deși într-o țară în care unul ca Băsescu e „liderul dreptei” e posibil orice). Este o țară total dez-industrializată, îndatorată și silită să-și vândă pentru nimic resursele naturale. Adică o colonie. Coloniile nu sunt capitaliste – sunt doar colonii.

  Ăsta e capitalism? Dacă da, mulțumesc, dar nu servesc.

  Sunt convins că acesta este sensul cuvintelor părintelui Vasile și astfel ar trebui să le interpretați – dacă veți reuși să ieșiți din matricea antirusească. Eu sunt ultimul om care să-i iubească pe ruși – și tot am reușit.

  @ Anca, nr. 12
  Nu știu dacă ce face preotul Vasile e un argument pentru secularism, dar ceea ce se petrece în România acum e sigur un argument împotriva capitalismului. Mă tem că e mai puternic decât al tău. Încă vreo câțiva ani pe același drum și vin bolșevicii la putere iar.

  Mă compromit? Sunt compromis de mult – actuala mea ocupație nu e de natură să-mi aducă simpatii publice; dimpotrivă. O compromitere în plus nu prea mă impresionează. Mi-o asum, dacă e nevoie.

 23. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  pista, e buna ideea sa urc in articol poza cu calareti.stiu ce inseamna stema pentru moldovenisti, ma intrebam doar daca poate fi si altceva, dar avand in vedere ca steagul a aparut si pe pagina separatistilor, e destul de evident

 24. Ion Romanu
  27 octombrie 2013

  Cred ca pangarirea tricolorului e o chestiune penala. Ce face Prefectul? Ce fac institutiile Statului Roman? Acest gen de propaganda separatista de inspiratie bolsevica ar trebui cercetata cu atentie si contracarata. Sub masca traditionalismului si ortodoxismului se petrec lucruri necurate si ilegale. Se foloseste buna credinta crestina a poporului pentru a potenta un atac subversiv. Aceste parghii de tip cultural asigura o eficienta mare lucraturii kgb-iste.
  Doamne apara si pazeste!

 25. U vede-n Rode
  27 octombrie 2013

  O poza face mai mult decat o mie de cuvinte.
  In corpul articolului ar trebui inclusa si poza cu cele doua steaguri intovarasite pentru dezmebrarea Romaniei.Steagul secuiesc si cel rosu cu cap de bour si stea sovietica, afisate de Csibi Barna si membri “Scutul Moldovenesc” şi Mişcarea de Tineret “Voievod” la Chisinau.
  Cele doua steaguri fluturand impreuna, Csibi cot la cot cu Nicolae Pascaru la Chisinau: http://izestrea.wordpress.com/2013/01/21/teribilism-identitar-iredentistul-maghiar-csibi-barna-alaturi-de-moldovenistii-lui-nicolae-pascaru-la-chisinau/

  Csibi Barna cu steagul Ţinutului Secuiesc la Chişinău

  Steagurile separatiste au fluturat inca odata impreuna.Dupa ce separatistii moldovani au afisat steagul rosu la Pungesti, ieri separatistii secui au fluturat si ei steagul lor.

  Au pregatit indelung simbolistica steagului rosu cu cap de bour si stea sovietica.
  Steagul a fost purtat pe la mai multe obiective istorice din Moldova romaneasca pentru a fi incarcat de simbolism.Apoi a fost depus la mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant, la Putna.
  Au reusit sa depuna la Putna steagul rosu al separatismului si antiunionismului, steagul infratit cu steagul separatismul secuiesc ! Au introdus un virus simbolistic la Putna !
  http://graiesc.md/articole/steagul-moldovenesc-a-fost-blagoslovit-de-stefan-cel-mare.html

  La 1st level analysis detectarea implicarii de la Pungesti e clara si usor de pus in evidenta.Implicarea e prea evidenta.
  La 2nd level analysis te poti intreba, de ce asa de evident, de ce nu s-au ascuns deloc? Si-au afisat mare si clar simbolurile, sa se stie.
  De ce, ce urmaresc pe termen lung, aceasta-i intrebarea?
  Ar putea sa urmareasca virusarea si deturnarea BOR la scara masiva catre ei.
  Atat in masa mirenilor ortodocsi cat si la nivelurile reprezentative ale clerului, simpatia fata de rusia lipseste cu desavarsire.
  Cum se poate schimba asta? Simplu.Sa faci ca BOR si ortodocsii sa fie atacati de partea adversa, de occidentali.
  Sa faci ca BOR si ortodocsii sa devina o tinta.Marchezi cu simbolurile tale BOR si atragi focu mediatic asupra lor.Sa apara articole de condamnare, ˝ortodocsii pupatori de moaste˝, ˝ortodocsii aliati cu rusii˝, ˝popii ortodocsi hoti˝, ˝ortodocsii care construiesc biserici faraonice˝, tot tacamul.Atacurile sa creeze in randul ortodocsilor mireni ori cler sindromul de cetate asediata.˝Aolica, suntem atacati de occidentalisti, ne vor pieirea samd!˝.Asta le-ar permite rusilor sa se infatiseze ca salvatori.

  Daca vor sa faca in asa fel ca BOR sa fie atacata, pusa si sa fie manata in masa spre ei? Ca la biliard.Vrei sa aduci o bila in gaura ta si dai la manta ca alta bila sa loveasca bila pe care vrei s-o bagi in gaura.
  Asta ar explica de ce si-au afisat atat de clar simbolurile, ca pe niste tinte pe care le-au lipit pe spatele unor naivi.
  Si pe criticatac au fost articole mai vechi a lui Ernu si Stoiciu despre cum sa se faca sa atraga ortodocsii romani la troaca sovietica.

  Cel mai usor nu-i sa-i atraga pe romani, care saracii sunt patiti mult si greu cu rusii.
  Cel mai usor e sa faca sa-i faca pe adversarii lor occidentalii sa actioneze in asa fel incat sa-i mane pe romani in masa catre rusi.
  Suna logic ?

 26. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  U vede-n Rode, da sună logic. Excelentă analiza.
  Ăsta e un mecanism pus la cale de savanții ruși, și la care participă cu zel cozile de topor și idioții utili din Occident.

  Să-mi fie însă cu iertare, nici dreapta noastră nu e mult mai brează, lepădăndu-se de creștinism și de patriotism, se înscrie perfect în scenariu. Dă-i cu căsătoria homosexualilor, dă-i cu jos icoanele din instituții, jos religia din școli, cedarea de suveranitate către UE. Bietul popor e împins să concluzioneze că numai cu rușii își poate apăra credința, Occidentul e putred, etc.

  Dar ce să ne mirăm de ai noștri. Prostirea funcționează și la alții, mai cu pretenții. De ex, francezii care manifestează contra căsătoriei gay, mișcarea LMPT, discută pe blogurile lor în termenii cei mai admirativi de Rusia și de Putin, citând Vocea Rusiei cum citam noi pe vremuri Europa Liberă și Vocea Americii.
  La fel, lideri conservatori americani foarte cunoscuți scriu ode sfintei Rusii a țarului KGB.

 27. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  @bogdan stanciu,

  daca taceaim filosof ramaneai. nu mi-ai raspuns la intrebari. eu am intrebat cine este de vina pentru disperarea femeilor alora care nu or sa moara decimate si in saracie din cauza exploatarii gazului de sist de chevron, asa cum le spune acel popa isteric, laiu, care se lafaie cu cea mai dementa stanga din parlamentul european. uite-l aici, in poza de jos, alaturi de verzi, cei care voteaza pe linie pro-avort, pro gray marriage, impotriva crestinismului in spatiu public, cei care au celeasi mentalitati ca aliatii lui popa Laiu, leninistii de pe criticatac, anarhistii din militia spirituala. popa laiu a fost acolo dus de Marina Stefan (vezi in comentariile de mai sus cine e).

  Tie ti se pare absolut in regula ca popa Laiu se aliaza cu acesti oameni, care conform ideologiei detesta crestinismul, ti se pare in regula ca prin ce face serveste intereselor Rusiei, nu Romaniei sau celor din Pungesti, ti se pare absolut in regula ca faptul ca popa Laiu demonstreaza alaturi de separatistii moldoveni trimis de Moscova, a carei ideologie comunist-nazist-ortodox-barbarizata o cunosti, pentru ca ai citit aici despre ea. tie ti se par in regula si aliantele cu indivizi gen Roncea, care este un darling al fostei securitati, este practic unul si acelasi cu fosta securitate de niste ani.

  daca nu ai fi vorbit despre capitalism, care nu are nici o legatura talmes-balmesul din capul tau, tot filosof ai fi ramas.

  nu cred că va fi vreo „independență energetică”. De unde știu? Din experiența de până acum.

  asta e pur si simplu o aberatie. experienta ta cu ce? ai fost director de companie energetica? ai fost ministru? experienta ta de “toti politicienii, aceeasi mizerie, dar ne place psd mai mult pt ca acolo sunt securistii patrioti si cu ei ne intelegem?

  apoi vorbesti de “o tara total dezindustrializata” – asta ce vrea sa insemne mai exact? a fi industrializata este un bine in sine? tu nu ai auzit ca s-a intrat de cateva zeci de ani in era “postindustriala”? vrei inapoi in ceausism? cam cat de industrializata este levetia? cat de industrializata este belgia? nu are nici un sens ce spui – dezindustrializata, adica s-a distrus tot ce a construit ceausescu? nu-i asa ca traiam mai rau ca pe vremea lui ceausescu?

  “o tara indatorata” – bogdan, datorita lui basescu, ala pt care tu ai un dispret infinit (dispret pe care nu il ai si pentru mafiotul de titus corlatean pentru ca a tinut acel discurs cu limba de sarpe de au cazut in cur toti fraierii, si in general cei care considera frecventabili oameni din fosta securitate a lui ceausescu si extrema stanga) – romania are printre cele mai mici datorii externe din europa. nu-i asa ca habar nu aveai de asta? nu intra in schema ta de gandire in care vine occidentul si ne cotropeste, si trebuie sa ne aliem cu kgb si Securitatea, si cu extrema stanga anti-crestina, proavort, prodroguri, protot ce nu-ti place tie, ca sa ne aparam saracia si nevoile si neamul de americani. este atat de greu de inteles ca asta e mentalitate ceausista?

  asta e sensul cuvintelor popei vasile, si asa ar trebui sa le interpretezi, daca vrei sa iesi din matricea antioccidentala. ma bucur ca ai reusit sa il iubesti pe Putin, am vazut ca in cercurile tale Putin este foarte apreciat.

  Mă compromit? Sunt compromis de mult – actuala mea ocupație nu e de natură să-mi aducă simpatii publice; dimpotrivă. O compromitere în plus nu prea mă impresionează. Mi-o asum, dacă e nevoie.

  te aliezi cu Rusia lui Putin si te sacrifici pentru noi ca sa ne scapi e putredul occident decadent, iar noi in naivitatea noastra, te consideram compromis.

  un martir!

 28. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  Bogdan Stanciu

  Te-ai compromis, într-adevăr, dar tu singurel, cu mâna ta, arătându-ne aici exact ce poți, dpdv intelectual și moral.
  Nu te-am pus noi să te bagi în vorbă, preferam să nu asistăm la acest spectacol. Dar, dacă insiști, ok.
  Luăm act că vorbești cu aplomb despre lucruri de care habar n-ai.
  Și ți se pare mai important să aperi penibilul delir propagandistic al Popei Laiu, decât să te întrebi dacă nu e cumva ceva jegos în asocierea acestuia cu dușmanii lui Dumnezeu și ai României.
  Nu știu să te fi văzut vreodată protestând față de porcăriile de pe blogul lui Roncea. Aici vii să arunci obrăznicii, ca aia de mai sus, cu luatul pe arătură.
  Când Roncea vorbește cu obișnuitu-i limbaj bădărănesc de PF Daniel, Patriarul BOR (mostră aici), nu te văd sărind să-i dai peste nas și să-i explici cum se vorbește creștinește despre un preot, și nu numai preot, cel mai înalt ierarh al Bisericii voastre. Când Costin descrie ce vede pe clip, adică un popă isteric, Laiu, care face propagandă pentru interesele Rusiei, sari la Costin, să-l pui la punct. De ce Laiu merită apărat și PF Daniel nu? Păi, să-ți spun eu, pt că Laiu este putino-kaghebe-compatibil.

  Cât despre atitudinea față de Rusia, mi-e clar. E evident din comentariile tale că te cunoști bine cu Popa Laiu, te învârți natural în lumea aia și nu te deranjează duhoarea kaghebistă.

  Iar textul tău cu matricea antirusească e tot o prostie. Sau propagandă, tu știi mai bine.
  Diferența geopolitică dintre noi și voi e că ne plac ruși diferiți.
  Vouă vă place Putin, kaghebistul din fruntea unui regim mafiot, moștenitor mândru al URSS, cu toate milioanele de omoruri de care nu se jenează, și cu seria de omoruri proprie, de autor, astea din zilele noastre.
  Nouă ne place de Vladimir Bukovski, un om care nu încetează să denunțe faptul că Rusia e condusă de kaghebiștii cei mai lipsiți de scrupule, și că nu s-a schimbat nimic de pe vremea URSS. Nouă ne plăcea de Anna Politkovskaia, îi citim cărțile și îi respectăm memoria. Ea zicea că ăștia care îți plac ție și pentru care te zbați atâta sunt niște criminali ordinari. Ne mai plăcea și de Litvinenko, și el zicea la fel. Pe amândoi i-au omorât rușii ăia pe care îi iubiți voi, pe care îi slujește Popa Laiu și toată gașca de manifestanți metastazați la Pungești, fiecare după starea lui – trădători de țară, militanți-jos-Dumnezeu și cretini.

 29. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Important e sa nu se compromita in ochii lui roncea, rapcea, talpes, corlateanu si ai fostei securitati in jurul careia graviteaza toti astia. Compromiterea in ochii nostrii nu poate decat sa il lase rece.

 30. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Anca, uite cum arata realitatea http://www.energyreport.ro/index.php/2013-petrol-si-gaze/2013-stiri-petrol-si-gaze/2013-explorare-si-productie/1186-gaze-de-sist-cati-bani-castiga-proprietarii-americani-de-terenuri-cu-resurse-de-la-companiile-care-foreaza-pe-pamanturile-lor-video

  compar-o cu viziunea de cosmar si panica a lui popa laiu, a pepenilor din parlametul european (verzi pe dinafara si rosii pe dinauntru) si a lui bogdan stanciu. Pe de o parte, zeci de milioane de oameni de oameni care traiesc bine mersi la 1 km de sonde, pe de alta parte, o tara mica si nedezvoltata de la cuca macaii in care normalitatea de zi cu zi a unora este decimarea, genocidul, colonizarea, jefuirea si dezindustrializarea altora, asta pentru ca tara aia mica si amarata are ghinionul sa fie in apropierea unui regim despotic si criminal cat un continent care are la degetul mic o intreaga europa. Nebuna sa fie rusia sa nu investeasca miliarde in astfel de campanii de creat panica si obscurantism.

  .

 31. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  Chestia e că decimarea, genocidul, colonizarea, jefuirea chiar au loc.
  Dar le fac rușii, pe unde ajung să pună cizma. V. descrieri cât se poate de relevante în cărțile Annei Politkovskaia.
  La fel, subversiunea și terorismul sunt susținute de ruși, așa cum au dezvăluit Aleksander Litvinenko și alții.
  Rusia susține regimurile cele dictatoriale și criminale de pe întinsul globului, ăștia sunt aliații ei preferați.
  În toate porcăriile mai mari de pe fața planetei sunt băgați rușii. Rusia lui Putin e intersecția axelor răului.
  Așa retardată și subdezvoltată cum e, cu economia ei de lumea a 3-a, cu societatea ei, mai păgână și mai putredă decât orice societate scandinavă post-protestantă.

  Popa Laiu și gașca lui de aplaudaci slujesc unor îndrăciți ca Dughin, care zic în gura mare că vor cotropi Europa.

  E vorba de o putere ostilă și agresivă, aflată foarte aproape de granițele noastre, care are planuri concrete și explicite de dominație imperială și care le realizează fără rușine, sub ochii lumii întregi.

  Ați văzut cum s-a schimbat orientarea geopolitică a Poloniei în câteva minute, în 10 apr 2010? „Accidentul” de la Smolensk l-a ucis pe Președintele Kaczynski, șeful celui mai mare stat NATO și UE din Europa de Est, și cu el pe alți 95 dintre conducătorii țării, între care cei ai forțelor armate.
  Și btw, Kaczynski și colegii lui din avion erau creștini practicanți, pro-life și pro-family; ăștia care guvernează acum, cozile de topor ale rușilor din Polonia, cei care au avut de câștigat de pe urma Smolensk-ului, sunt pro-avort, pro-LGBT agenda, urăsc Biserica și îi fac toate porcăriile posibile.

  Ați văzut ce s-a întâmplat cu Georgia în 2008?
  Ați văzut se întâmplă în Georgia acum? De ce credeți că în România nu se poate întâmpla la fel ?

  Show-ul Popei Laiu nu e doar penibil. Are implicații foarte serioase.

  Are dreptate Ion Romanu la @24. Și eu ziceam la fel. De ăștia ar trebui să se ocupe instituțiile statului, că de-aia plătim impozite. Dacă nici asta nu ține de siguranța națională, nu știu ce mai ține.

 32. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  O discutie despre articol (de fapt nu despre articol, ci despre Victoria Stoiciu si Dan Alexe)

  https://www.facebook.com/costin.andries/posts/217151948462967

  Dupa nu mult timp, s-au creat 2 tabere, pe de o parte, una minoritara, eu, George si alti 2-3 prieteni, pe de alta parte, tabara 2, din care fac parte iubitorul de Putin, Nicolae Pascaru, bolshy Ernu(astept inca sa ma dea in judecata), revolutionara “gradualista” si admiratoare a creatorului Armatei Rosii, Victoria Stoiciu, Rogozanu, in stealth mode, Dan Alexe inconjurat the usual clowns.

  S-a vorbtit, evident, despre cum Victoria Soiciu nu e extremista, e radicala (ca si cum a lauda criminali in masa si a incita la violenta este frecventabil si ar trebui sa faca parte din mainstream), s-a vorbit despre car umor si rafinament are Dan Alexe, care, din nou, nu a fost in stare sa aduca nici un argument, doar mistocareala de liceu despre taranoii care nu sunt complesiti de carisma-i orbitoare.

  Tabara 2 se scalda, razand in hohote si facandu-si cu ochiul unul altuia, in trecute, prezente si viitoare oceane de sange ca sa demonstreze ca tabara 1 e scortoasa si n-are umor. Nu stiu cum reuseste Dan Alexe, cu toata “inteligenta si rafinamentul” lui, de care sa nu cumva sa indraznesti sa nu iei nota, sa se pozitioneze de fiecare data in astfel de discutii si momente alaturi de indivizi ca Pascaru si Ernu. De fapt stiu, dar nu ma crede.

 33. DanCanada
  27 octombrie 2013

  Criminala poza cu ‘Lucian Timofticiuc (centru) în timpul protestelor de la Pungești’ – toti 3 vorbesc in acelasi timp, nimeni nu asculta.
  Tipic romanesc ????
  Despre discutia de pe fb: mai trebuiau Florian Liviu cu lozincile alea timpite despre lupta de clasa si ce buni au fost Lenin/Stalin si CKarnush cu romana aia stricata de abia intelegi ce vrea sa spuna si era complet, toata floarea cea vestita.

 34. Pataphyl
  27 octombrie 2013

  Dane, termenul “revoluționar de profesie” n-a fost împușcat odată cu Ceaușescu, ci dăinuie peste veacuri. Ca un fir roșu.

 35. basarabean roman
  27 octombrie 2013

  Baieti, da voi asta ati vazut ? Actiune de solidaritate cu mitingurile de sustinere a autonomiei Tinutului Secuiesc ! http://www.nationaldemocrat.org/?p=442

 36. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  @basarabean roman, multumesc, nu vazusem.

  Astăzi, 10 martie 2013, activiștii Mișcării Național Democrate au desfășurat în fața ambasadei Romîniei de la Chișinău o manifestare de solidaritate cu mitingurile de susținere a autonomiei Tinutului Secuiesc organizate de Consiliul Naţional Secuiesc, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular din Transilvania (PPMT).

 37. Vlad M.
  27 octombrie 2013

  Secuilor le-ar fi jena sa stea langa mankurtii astia.

 38. basarabean roman
  27 octombrie 2013

  la drept vorbind, eu am citit cu atentie acest articol, precum si articolul precedent si vreau sa va zic, ca din punctul meu de vedere, poate si subiectiv, voi nu chiar corect ati impartit rolurile acestor cozi de topor. din cate vad, voi, va axati pe o organizatie (graiesc moldoveneste) care nici macar nu a fost inregistrata la Chisinau. aici vreau sa va atrag atentia la cateva lucruri pe care, probabil le-ati scapat din vedere. sa trageti atentie la urmatoarele: graiesc moldoveneste nu este inregistrata si probabil nici nu va fi niciodata, iar miscarea national democrata (MND) este inregistrata. graiesc moldoveneste desfasoara actiuni antiromanesti doar de mai putin de un an, cei de la MND de ani buni, deja. graiesc moldoveneste nu are absolut nici o legatura externa, cei de la MND sint prieteni la catarama cu toti dusmanii romanilor, vedeti Jobbik, HVIM din Ungaria, vedeti VMRO din Bulgaria si altii. vedeti in imaginea de mai sus pe extremistul Csibi Barna si comentariu, ca in imagine e acest gunoi cu cei de la Scutul Moldovenesc. pai, domnilor, in imagine e Barna cu Dumitru Caun, vicepresedintele MND si Barna a viziat Chisinaul, anume la invitatia MND. E simplu de stabilit, pe langa vizita lui Csibi Barna, de cate ori au vizitat Chisinaul si anume MND, cei de la HVIM si de cate ori MND a fost in vizita la Budapesta. Mai mult, ia sa vedeti de cate ori organele de presa afiliata Jobbik au publicat comentariile presedintelui MND cu atacuri dure in adresa Romaniei. Iata un exemplu, vedeti ce zice acest mancurt http://www.nationaldemocrat.org/?p=511, dar va pot da mai multe. Si aici devine clar, de unde s-a inspirat cel cu “O escaladare a mișcărilor naționale maghiare și moldovenești din Romînia va dinamita din interior statul român, iar cei de la Cotroceni înțeleg perfect acest lucru.” Vedeti cine primul a lansat aceasta ideie. Respectiv, cu tot respectul fata de munca pe care o faceti, va zic, ca din punctul meu de vedere, voi, in investigatie, nu ati pus accentul pe cine trebuie.

 39. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  @ basarabean român
  mulțumim !
  noi nu avem pretenția că în cele două articole am epuizat tot ce era de spus despre aceste lucruri
  am vrut să tragem alarma, și să îndreptăm atenția cititorilor către ele
  vom mai cerceta și vom reveni cu noi articole
  suntem recunoscători pentru informații și sugestii
  deja am primit mult ajutor din partea prietenilor ILD, datorită cărora am înțeles și noi mai bine despre ce e vorba, și le mulțumim mult !

 40. basarabean roman
  27 octombrie 2013

  Julian Angelov, Secretarului partidului VMRO din Bulgaria – “Nu trebuie să acceptați minciuna istorică “Romînia”, o astfel de țară și națiune nu a existat. Nu trebuie să permiteți acestei țări să vă asimileze identitatea veche moldovenească și istoria. Cînd idealurile bulgarilor de la VMRO și naționaliștilor moldoveni de la Mișcarea Național Democrată vor fi realizate, ambele țări vor avea frontiera comună și prosperitate”. Sursa http://www.patriotism.md/?p=10222.
  Liderul Mișcării Tinerilor din cele 64 Comitate ale Ungariei- Toroczkai László – “Romînia nu este un stat tradițional, deasemenea și Slovacia. Romînia și Slovacia niciodată nu au existat în istorie. Eu nu sunt șovinist, deci nu urăsc romînii, însă ei trebuie să înțeleagă că statele naționale și tradiționale sunt 3 și anume: Moldova, Transilvania și Valahia.” Sursa – http://www.patriotism.md/?p=10556
  Vedeti si cui apartine site-ul http://www.top20.md/info/patriotism.md

 41. basarabean roman
  27 octombrie 2013

  Iata l-ati citat in articol pe Eugen Cioroi, cel cu “O escaladare a mișcărilor naționale maghiare și moldovenești din Romînia”. Acum, ia vedeti-l aici http://www.nationaldemocrat.org/?p=459 in a aceasta imagine- http://www.nationaldemocrat.org/wp-content/uploads/2013/03/na.jpg, cum sta el asesat pe scaunel, cu manile pe genunchi, ca un elev sarguincios si asculta propaganda moldovenista. Si cine e organizatorului procesului de zombare ? Bingo ! iarasi – MND !

 42. basarabean roman
  27 octombrie 2013

  sorry. am uitat ceva. atentie cine sta in spatele lui Cioroi in imaginea la care am dat link. Oare nu e aceiasi persoana din imaginea de mai sus cu Csibi Barna ?

 43. Toiu
  27 octombrie 2013

  Un articol excelent care ar trebui citit de toti ametitii astia rusofili:
  http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/sfinta-rusie-marea-europa-tot-felul-baliverne

 44. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  43@ Toiu “E ca şi cum popii obscurantişti din mănăstirile României ar pune mîna pe Academie şi pe Uniunea Scriitorilor”.

  Acest pasaj este relevant pentru semidoctismul agresiv al autorului Cristian Ghinea pe care ni-l recomanzi. In manastirile din Romania nu exista “popi”, ci calugari (monahi), maici si ieromonahi.
  “Popi”? “Obscurantisti”? este un limbaj demn de “Biblia Hazlie”, “Calauza ateistului” si alte asemenea productii bolsevice cu care s-a adapat Ghinea pe la burse si seminarii, decat ca acum scrie altceva pe coperta.

  Apropos de obscurantism, orice facultate de teologie din Romania, chiar si cele infiintate prin judete, intru gloria mitropolitilor si episcopilor din teritoriu au standarde mai ridicate decat SNSPA-ul lui Ghinea (fost Fane Grossman).

  P.S. Semidoctul Ghinea inca n-a aflat ca “popii obscurantisti” chiar au pus mana pe Academie. Ei raspandesc opiul popoarelor prin “Sectia filosofie, teologie, psihologie si pedagogie a Academiei Romane”. Acesti imbuibati mint clasa muncitoare si ii spun baliverne despre viata de apoi prin acad. Mircea Pacurariu. Lista de traficanti de opiu pentru popor ar putea continua cu Alexandru Safran, membru de onoare al Acad Romane, rabin sef al Romaniei, cu Nicolae Iorga, autorul monumentalei “Istorii a Bisericii Ortodoxe Romane”. Nu in ultimul rand PF Daniel, Patriarhul Romaniei, Cardinalul Lucian Muresan si multi, multi, altii. Dar poate ca Ghinea o face confuzie intre Academia Romana si Societatea Academica Romana, a Alinei Mungiu Pippidi, care si-a insusit fraudulos denumirea Academiei Romane, purtata de la infiintare, din 1860 si pana in 1879.

  E drept ca parazitii obscurantisti in sutane negre pusesera mana si pe Uniunea Scriitorilor prin Gala Galaction si Nichifor Crainic, care faceau imperialism cultural romanesc la Facultatea de Teologie din Chisinau.
  Noroc cu instaurarea Republicii Populare Romine care a lichidat clasele exploatatoare misticiste de la Uniunea Scriitorilor si a facut o alta uniune, mai pe placul lui Ghinea, cu distinsi autori materialisti si liber cugetatori ca A.Jar, A. Toma, A. E.Baconsky, I. Vitner, M. Novicov s.a.md.

 45. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  Eu nu sunt fan Ghinea, din multe motive. Și înțeleg de ce l-a enervat pe pista laszlo fraza cu popii obscurantiști din mănăstirile României.
  Dar articolul recomandat de Țoiu e despre cartea lui Alain Besancon, „Sfânta Rusie”, iar cartea este excelentă.
  Eu recomand cartea. E extrem, extrem de importantă.

 46. Toiu
  27 octombrie 2013

  Nu vreau sa continui o polemica sterila dar chiar nu inteleg ce aveti cu mine. In privinta asta-Ghinea, popi, obscurantism-sunt cel mai nevinovat de pe aici.

  “Acest pasaj este relevant pentru semidoctismul agresiv al autorului Cristian Ghinea pe care ni-l recomanzi.”

  Pai nu numai eu vi-l recomand pe Ghinea (intre noi fie vorba eu am recomandat un articol si asa, prin invaluire, pe Ghinea):
  https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/cristian-ghinea-liviu-voinea-fost-colaborator-al-bolsevicilor-de-pe-criticatac-va-desfiinta-cota-unica/
  https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/cristi-ghinea-ia-zi-ma-zizek-iar-domnul-filosof-mai-da-o-data-cu-mucii-in-fasole/
  Si astea-s numai pe luna octombrie 2013

  “Popi”? “Obscurantisti”? este un limbaj demn de “Biblia Hazlie”, “Calauza ateistului” si alte asemenea productii bolsevice… ”

  Pai nu cazuseram cu totii de acord ca Parintele Laiu ii un fel de …Popa Tatu?

  https://inliniedreapta.net/insemnare/strada-popa-tatu-si-prefericitul-vasile-laiu/

  Banuiesc pentru ce sunteti suparat. Eu l-am inteles diferit pe Ghinea: nu cred ca se referea la toti calugarii din manastirile romanesti si nu am sesizat dorinta dansului de a sugera ideea ca aceste manastiri ar fi focare de obscurantism.

  Pana sa ne lamurim cine a avut dreptate in privinta asta, uitati ce am mai gasit pe ici, pe colo:

  „Mănăstirea noastră a dăruit această sfântă troiţă locuitorilor din comuna Pungeşti în semn de preţuire pentru statornicia cu care îşi apără glia strămoşească. Biserica, în calitatea ei de mamă a neamului românesc, a fost, este şi va fi totdeauna alături de poporul care suferă şi trebuie îndrumat“, a spus stareţul Hariton Negrea, de la „Petru Vodă“. „Am înmormântat pe Satana“ După sfinţirea troiţei, un preot din Pungeşti a ţinut să le explice oamenilor ce importanţă are simbolul sfânt care va marca locul protestelor. „Această cruce închipuie stârpirea şi înmormântarea duhului Satanei care a dat târcoale pe-aici. Am înmormântat pe Satana în chip simbolic. Cui i-ar plăcea să vină dihania asta aici, să scoată fum, vuiet puternic, să se mişte pământul? Este o pâine în plus? Aceasta este otrava vremurilor noastre“, a spus preotul. -Sursa Adevarul

  Sau apelul calugarilor de la manastirea Petru Voda:
  “Frații noștri rezistă eroic de o săptămână în plin câmp, unde au îndurat ploi, frig și nopți nedormite. Este de apreciat cum o mână de oameni din aceste sate, sprijiniți și de câțiva frați din Iași și Bârlad reușesc să rămână pe poziții, apărând întreaga Românie de invazia Chevron.
  Acești oameni luptă pentru întreaga țară! Dacă la Pungești se cedează, atunci se va merge și în alte zone cu exploatările! Sunt vizate zone imense din județul Bârlad, (s.m.) Galați, Constanța!” etc,etc.

  Am inteles: deci se apara glia stramoseasca, poporul sufera (din cauza gazelor de sist !?) si trebuie indrumat, Satana a fost inmormantat in chip simbolic (adica cum?), intre timp scoate fum si se misca pamantul! In ast timp Chevron ne invadeaza prin judetul Barlad! Plus vizeaza zone imense!

  Vorba lui Aligica: asa da!

 47. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  pista, despre Ghinea, am cam aceeasi pozitie ca Anca. in ultimul timp a scos enormitati cu mitraliera (ex http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/adevarul-suprem-ultim-manifestatiile-piata ) dar articolul recomandat de Toiu e f tare!

 48. mihaela
  27 octombrie 2013

  Marina Stefan iar daca nu incepeau protestele nici ca aflai ! pe fb ne-au tras de maneca activistii bulgari. asa a inceput activismul civic
  13 aprilie la 11:00 · 4

  Veronica Urioc si eu am aflat de la o prietena din Bulgaria ca cei de la Chevron vor sa cumpere concesiuni sa poata extrage gaze de sist, tocmai in nov 2011. in presa nationala nu am gasit nimic iar in arhivele TV gaseam numai stiri ‘pozitive’ despre faptul ca Chevron va ‘investesti’ in Romania
  13 aprilie la 11:06 · 2

  Veronica Urioc Eu sper ca cei de la guvern se vor indupleca si vor interzice extragerea gazelor de sist in Romania…
  13 aprilie la 11:07

  Marina Stefan nu spera asta ! ai urmarit doar ce spun ei ! doar actiunile noastre pot determina interzicerea !!!
  13 aprilie la 11:08 · 3

  Marina Stefan Veronica Urioc, de 23 de ani astia ne vand prin rotatie !!! cum sa-mi mai pun vreo speranta in ei ? doar in Dumnezeu si in noi insine !
  13 aprilie la 11:09 · 7

  Veronica Urioc Aveti dreptate
  13 aprilie la 11:20 prin telefonul mobil · 1

  Giani Apostol Da, doamna Marina Stefan, daca nu sareau activistii bulgari, in frunte cu Galin Mihalev pe grupul dedicat Rosiei Montane, nu am fi aflat nimic. Daca retin eu bine, activistii bulgari au deschis acest grup, cu mesajul “don’t let them frack in Dobrogea”
  13 aprilie la 12:21 · 3

  Marina Stefan Giani Apostol, asa e ! ei au initiat atunci iar acum au iesit in strada iar pe 4/4 pentru noi !
  13 aprilie la 12:22 · 2

  Marina Stefan Galin Mihalev este un prieten adevarat !

  https://www.facebook.com/groups/frackoffromania/permalink/645189235507165/?comment_id=645212315504857&offset=0&total_comments=25

 49. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  @ 45, 46, 47 E corect ce spuneti toti. E bine sa punem punct.
  @Toiu, Vreau doar sa spun ca, din nefericire, Ghinea nu se refera doar la protopopul Laiu si la calugarii de la Petru Voda, ci la biserica in general. Asta e discursul lui. Si, dupa cum se stie, in Romania ateismul militant e camuflat cu discursul “anticlerical”.
  @Anca Cernea, Costin Andries. Nu cred ca sunteti admiratorii ideilor propagate in general de Ghinea.
  Desigur ca volumul lui Alain Besancon merita citit.
  Sanatate.

 50. DanCanada
  27 octombrie 2013

  @Costin #47: Chiar si-n articolul ala are totusi dreptate cu “pateticii de la CriticAtac”.

 51. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013


  @mihaela, extrem de interesanta si de relevanta discutia ????

  In Bulgaria protestele au fost create si sustinute de fosta securitate comunista si de fostii comunisti care serveau intereselor Rusiei in Bulgaria, nu ale Bulgariei. Nu stiu daca ai vazut articolul asta https://inliniedreapta.net/salvati-rosia-montana-se-transforma-in-ucideti-gazele-de-sist-romania-intre-bulgaria-si-modelul-american/

  Discutia pe care o aduci aici, din punctul meu de vedere, dovada incontestabila ca in protestele impotriva gazelor de sist este si-a bagat si Rusia mana, pana la cot.

  Dupa ce initial, intr-un prim moment, toata aceasta “societate civila” romaneasca, similara celei care a ajutat la aruncarea Bulgariei inapoi in bratele Rusiei (detalii in linkul de mai sus), a virat brusc protestul inspre gazele de sist https://inliniedreapta.net/insemnare/gazedesist/ . dupa cateva ore, foarte repede, s-au temperat, au aparut apeluri gen “sa nu amestecam subiectele, ca despre gazele de sist mai e de discutat, nu e asa de clar” de la organizatorii protestelor rosia montana (in acest caz, Cristi Neagoe), ba chiar au inceput sa apara articole pro gazele de sist pe situri eco-alarmiste care pana acum erau in avangarda impotriva gazelor de sist https://www.facebook.com/photo.php?fbid=346886388789468&set=pb.131484626996313.-2207520000.1383325290.&type=3&theater Cred totusi ca asta e o situatie foarte volatila, si ne putem trezi cu Ponta in orice moment sucit la 180% si pupandu-se cu Putin, cum a facut si pana sa ajunga la putere.

 52. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  da, i s-a pus pata pe ei si e foarte bine, trebuia sa i se puna mult mai repede. noua ni s-a pus de cand s-au lansat, si de atunci tot scriam in van despre ideile criticatac in timp ce erau promovati in dilema, revista22, hotnews, la tvr, realitatea etc etc.
  si oricum, Militia Spirituala, Mircea Toma si prietenii, aia pe care refuza sa ii critice si alaturi de care semneaza chestii (din cate am impresia) nu sunt cu nimic mai putin patetici. iar faptul ca el a ignorat detaliul relevant ca in fruntea protestelor in prima zi erau Victoria Stoiciu si Vasile Ernu (alaturi de bumbes de la MS) si s-a incolonat cu entuziasm in spatele lor, girandu-i, aproape anuleaza cocoseniile lui la criticataci.

 53. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  Instigarea a venit din Bulgaria. Asociatia Vira si ceilalti au promovat in judetul Vaslui productia Gasland finantata la randul ei de Gazprom. Din cate spun bulgarii (Ana Pelova) scopul exportului de revolutie in Romania este interzicerea unor asemenea exploatari in toata Europa.

  “La începutul lui martie, Vlad și cei de la Asociația Vira au venit de la București într-o campanie de informare prin satele din jurul Bârladului. Agățau oameni și pe holurile trenului personal și se chinuiau să le explice pe înțelesul lor, dar să respecte și rigorile sociologice….Lumea nu prea înțelegea care-i faza, unii credeau că Șist e o localitate. Dar au sosit știrile de dincolo de Dunăre: Bulgaria a interzis exploatarea lor după proteste masive în șase orașe”. http://fracking.casajurnalistului.ro/cocktail-barlad-1-sociologii/

  “Avem două obiective: primul este să creștem interesul românilor pentru această problemă și cel de-al doilea este să vă susținem în obținerea unei interdicții complete asupra metodei extragerii prin fracturare. Dacă România va interzice extracția și exploatarea de gaze de șist, acest lucru ne va aduce cu un pas mai aproape de cel de-al treilea obiectiv: o interdicție pe toată UE. Iar dacă românii vor ieși în stradă, bulgarii îi vor susține…De ce protestează bulgarii pentru români?

  Am vrut să atragem atenția românilor asupra acestui pericol de care majoritatea nu au habar. Metoda de fracturare hidraulică este prea periculoasă ca să fie folosită în orice țară, chiar și în limitele impuse de lege…De ce la Londra?

  Ideea ne-a venit după primul protest din fața ambasadei române de la Sofia, la sfârșitul lui ianuarie (vezi clipul de mai sus). Și bulgarii din Londra sunt foarte activ preocupați de problemă, am susținut Bulgaria, acum susținem România. Aici în Londra sunt multe națiuni care protestează pentru probleme care au puțin de-a face cu Anglia. Asta pentru că aici ajungem mai ușor la știrile internaționale”. http://www.vice.com/ro/read/bulgarii-protesteaza-impotriva-gazelor-de-sist

  “Anna şi prietenii ei au înţeles că pericolul răsărea din nou peste Dunăre. În România. Lentoarea civică de aici i-a speriat. Nimeni nu protesta faţă de intenţia gigantului american Chevron de-a căuta gaze în măruntaiele pământului românesc. „Vrem să-i facem pe români conştienţi de pericolul extragerii şi exploatării gazelor de şist”, şi-au spus atunci bulgarii.
  Între timp, la Sofia s-a impus un moratoriu până la studierea exactă a riscurilor de mediu. „Dacă şi România face asta suntem pe drumul cel bun pentru o interdicţie generală în UE”, spune Anna Pelova, enumerând ţările care au spus nu subiectului: Franţa, Irlanda, Marea Britanie, Africa de Sud, plus 18 state americane. Activista a înfiinţat, alături de alţi conaţionali care trăiesc în Londra, Iniţiativa pentru o Bulgarie mai Bună. Mişcarea civică îşi propune să sporească implicarea cetăţenilor în viaţa publică.
  „Vrem să-i punem pe oameni în alertă”, susţine Pelova, a cărei organizaţie a pornit deja pe Facebook un grup de discuţii pentru ecologiştii romani. Se cheamă „Nu vrem exploatarea gazului de şist în România” şi are la momentul actual peste 2.500 de membri. Totuşi, reacţia societăţii civile din România este încă „subţire”.”
  http://totb.ro/exploatarea-gazelor-de-sist-%E2%80%9Egoana-dupa-aur%E2%80%9D-razboiul-secret-al-conturilor-grase-cu-oamenii-mici/

  Indiferent de oportunitatea concesionarii pentru Chevron a perimetrelor este cu totul inadmisibil ca straini sa organizeze manifestatii in Romania cu scopul de a influenta deciziile Guvernului Romaniei bune/rele cum or fi ele. Aia din piata sunt niste “idioti utili”. Nici macar nu stiu ca sunt o turma manata de la spate de interese din strainatate (nu ca ale Chevron ar fi romanesti, dar macar e decizia autoritatilor romane sa le concesioneze).

 54. emil borcean
  27 octombrie 2013

  Super link, Mihaela! Thanks a bunch!

 55. Bogdan Calehari
  27 octombrie 2013

  @43 Toiu
  Da, un articol excelent scris de un Ghinea intr-o zi cu soare. Dar, cum dumnealui e un om echilibrat, de centru, mai trage uneori draperiile -daca-i soare afara – face intuneric, si scrie cuprins de un entuziasm ce lumineaza, despre “sufletul Pietii”… Rosii, invaluita in “dictatura bunului simt” (@47). Cand Universitatea devine Lomonosov, si Piata “Zonei Libere de Neocomunism” se transforma in Piata Rosie.

 56. Daniel Francesco
  27 octombrie 2013

  @54, pista laszlo
  Foarte bine argumentat comentariul lui pista laszlo, subscriu.

 57. emil borcean
  27 octombrie 2013

  Goody, goody… well done, Mihaela, and thanks again.

 58. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  excelent, mihaela, multumesc!

 59. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  ‘Asociatia Vira
  Proiectul „Campanie cu privire la impactul explorarii/exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice (Zona Barlad)” isi propune dezvoltarea culturii participative si a capitalului social in vederea identificarii problemelor comunitatii si a solutionarii acestora prin folosirea structurilor de putere existente.
  Obiective :
  – informarea cetatenilor din judetul Vaslui cu privire la caracteristicile procesului de explorare si exploatere a gazelor de sist, legislatia in vigoare, acordurile oferite de statul roman, mecanismele legale de acces la informatie de interes public
  – crearea unor celule de dezbatere privind tema gazelor de sist:
  sustenabilitate, probleme de mediu, probleme de sanatate
  – diseminarea experientelor si a cunostintelor acumulate pe parcursul proiectului prin mijloace vizuale si new media
  – mentinerea dezbaterilor in mediul online.
  Perioada: 5 luni (04.05 – 03.10.2012)
  Suma finantata: 14.783 lei

  deci scopul asumat de vira a fost informarea cetatenilor despre exploatarea gazelor de sist, iar tot ce s-a facut a fost DEZinformare cu minciuni preluate din Gasland-ul finantat de Gazprom prin proxiul din Venezuela si conlucrare cu ONG-urile apropiate de fosta Securitate comunista bulgara, care in Bulgaria au dat jos guvernul pro-occidental si l-a inlocuit cu unul agreat de Rusia, si pentru ca a luat in considerare ‘sensibilitatile’ de gangster ale Moscovei, a interzis si exploatarea gazelor de sist (Bulgaria e 100 la suta dependenta de gazul rusesc).

  Aceleasi sensibilitati (gangsteresti) rusesti pe care ne indemna acum 2 zile si Teodor Baconschi sa le menajam, apropo!

 60. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Multumita minciunilor Vira, a Marinei Stefan, a lui popa Laiu care i-au convins pe pungesteni ca vor muri in chinuri ucisi de americani, si multumita talmes balmesului din capul celor ca Bogdan Stanciu, oamenii ‘prefera subzistenta gazelor de sist’.

  http://uk.reuters.com/article/2013/10/27/us-romania-chevron-idUKBRE99Q01V20131027

  oamenii aia nu vor sa traiasca in saracie pt ca sunt ecologisti, ci pentru ca au fost manipulati si mintiti.

 61. mihaela
  27 octombrie 2013

  “In luna februarie, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat un mecanism propriu de finantare, Fondul pentru Inovare Civica. Acesta vine in sprijinul initiativelor civice inovatoare ale ONG-urilor si este sustinut financiar de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si donatori privati din Romania, reprezentati in special de sectorul de afaceri. Primele companii responsabile social care s-au implicat sunt PETROM si Raiffeisen Bank“.

 62. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  mihaela, exista o forma de santaj emotional si ideologic din partea oengismului stangist caruia majoritatea companiilor ii cedeaza, mai devreme sau mai tarziu, ca e raiffeisem si petrom printre primii, nu are prea mare relevanta. Mai devreme sau mai tarziu, toate marile companii vor ceda.

 63. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Acum, ca ong, poti primi finantare pentru orice fel de agenda, de la ruso-dughinism, la stangismul radical (care oricum, prin simpatii, uneori inconstiente, si antipatii, sunt cam acelasi lucru), nu trebuie decat sa scrii proiectul apeland la o forma sau alta de aberatie. Proiectlele radical stangiste si legionaroide sunt f cautate si la fel de daunatoare. Problema mi se pare mie, in primul rand, moralitatea celor care le accepta, nu inflatia de oportunitati, asta e un subiect care trebuie abordat separat. Companiile occidentale, de regula, cedeaza acestui santaj, dar mai exista si finantarile tip Gazprom, care au o cu totul alta dinamica, acolo nu mai exista presiune de acest gen sau interese private, pentru ca sunt companii care reprezinta in mod direct state totalitare ca Rusia si Arabia saudita (in cazul ‘promissed land’, film american impotriva gazelor de sist).

 64. mihaela
  27 octombrie 2013

  Dacă e aşa ne îndepărtăm de “filosofia europeană” spre cea orientală – Yin-Yang, în care opusul nu doar că nu e exterior, ci e mai mult decât complementar – e interior.
  (Aici: companiile sponsorizând anticapitalismul).
  (Poate că ăsta e destinul firesc… Poate că asta e “Calea, Adevărul şi Viaţa…)

 65. mihaela
  27 octombrie 2013

  ….deşi “cariul şi grinda” mi s-ar părea un simbol mai potrivit pentru slăbiciunea de care vorbim.

 66. mihaela
  27 octombrie 2013

  …de fapt, poate se petrece o răsturnare: SUA, cu politica ei de alianţe regionale şi globale – de tip GO, iar China, cu noua ei politică de tip şah. Occidentul s-a orientalizat (pentru că raţionalitatea e – întotdeauna – mai cuprinzătoare), în timp ce Orientul s-a occidentalizat (pentru că e imitatoare). Poate că, totuşi, Kissinger, s-a înşelat…

 67. John Galt
  27 octombrie 2013

  Poate că asta e “Calea, Adevărul şi Viaţa…

  Inainte sa zici chestia asta incearca sa stai vro 2 ore fara curent electric, cu lumina stinsa, ok?

 68. pista laszlo
  27 octombrie 2013

  @ 66, 67 Costin Andries

  Nu cred ca OMV Petrom si banca sa partenera Reiffeisen au finantat propaganda Vira de la Pungesti pentru ca ar fi cazut victime santajului emotional si ideologic al oengismului stangist. Nu e bine sa te grabesti sa-ti dai cu parerea daca nu ai studiat problema respectiva.

  Datorita activitatilor sale OMV Petrom este in conflict de interese in ce priveste finantarea Vira. Poate ca nu stii, dar in Romania gazele naturale sunt 50% gaz metan extras de Romgaz si 50% gaze de sonda, extrase odata cu titeiul de catre OMV Petrom.

  In al doilea rand OMV Petrom si-a manifestat interesul pentru a se implica in extragerea gazelor de sist. In text se spune ca vor investi in acest an un miliard de euro in gaze de sist si ca, citez:

  “Urmărim foarte atent toate evoluţiile şi avem în România un pionier, pe Chevron. Undeva la finalul planului strategic actual, în jurul anului 2021, intenţionăm să analizăm acest segment de piaţă”.
  Pai daca ei baga un miliard in chestia asta si urmaresc atent ce face pionierul Chevron la Pungesti, dupa propriile lor declaratii, tu crezi ca finanteaza protestele de la Pungesti pentru ca au cedat santajului emotional al Vira?

  http://www.mediafax.ro/economic/petrom-ar-putea-trece-la-explorarea-gazelor-de-sist-11380895

  In al treilea rand, OMV este principalul partener in Europa al Gazprom. Asta o spune o sursa autorizata care este chiar Gazprom himself
  http://www.gazpromexport.ru/en/partners/

  Conform aceleiasi surse (la finalul articolului citat) OMV a semnat in 2010 parteneriatul cu Gazprom pentru conducta ruseasca South Stream. Printre alte recompense, OMV va primi in plus 2 miliarde mc gaz. OMV a jucat la doua capete (sau mai degraba la unul singur, cel rusesc), pentru ca in acelasi timp este si actionar la Nabucco, care trebuia sa asigure independenta energetica a Europei. Acum stam si ne minunam de ce o fi esuat proiectul Nabuccp.

  Prin terminalul de la Baumgarten detin 50-50% de OMV si Gazprom Austria a devenit hub-ul (nodul) rusilor in Europa http://www.energyforum.com/news/news_archive/2007/w47/16a.php
  http://www.icis.com/heren/articles/2007/05/31/9296452/gazprom-moves-on-austrias-baumgarten-trading-hub.html

  Tot OMV Petrom este calul troian prin care Gazprom a patruns in Romania pe piata carburantilor http://www.zf.ro/companii/tranzactia-anului-gazprom-intra-in-romania-prin-achizitia-a-130-de-benzinarii-omv-petrom-chiar-traian-basescu-a-spus-ca-in-spatele-omv-ar-fi-si-rusii-8813361

  Totodata, OMV Petrom este si maciuca pe care ne-o arata rusii daca nu suntem cuminti. http://radu-tudor.ro/rusia-ameninta-am-putea-cumpara-omv-sa-controlam-romania/

  Oare de ce OMV Petrom nu o fi cedat la vreun santaj emotional al oengistilor si sa finanteze proteste impotriva explorarii perimetrelor de gaze de sist concesionate de Gazprom in jud Bohor? De ce la Pungesti e mai nashpa ca la Brusturi si Burzuc?
  http://www.realitatea.net/gazprom-cauta-gaze-de-sist-in-judetul-bihor_1298123.html

  P.S.
  Da-mi un exemplu de proiect “legionaroid” al unui ONG pe care corporatiile sa-l fi finantat cedand santajului emotional.

 69. mihaela
  27 octombrie 2013

  John Galt
  Îmi pare rău că nu s-a înţeles ironia.
  Vroiam să spun că îndepărtarea de valorile creştine (şi în contextul globalizării) poate nu este cea mai fericită perspectivă.

 70. John Galt
  27 octombrie 2013

  Pai nu e, evident. E ca si cum ai sta pe intuneric, asta zic si eu.

 71. mihaela
  27 octombrie 2013

  pista laszlo
  q.e.d.
  (în plus, ardelenii se mişcă mai greu ???? )

 72. mihaela
  27 octombrie 2013

  …. sunt mai greu de “activat”

 73. mihaela
  27 octombrie 2013

  Ca să vezi coincidenţă…
  Pe Strada Dianei nr. 4, unde se află barul lui Claudiu Crăciun (https://www.facebook.com/sbodu/posts/10202235793397031), se întâlneau deunăzi (şi poate se mai întâlnesc) activiştii patriei (şi ai Bulgariei) – http://youtu.be/ZNnEBNuFtQI

 74. madalina
  27 octombrie 2013

  hehe, se pare ca generatia tanara ungara a cam uitat cum maghiarii o incasau de la sovietici…. ia sa le amintim de un filmulet… “Children of Glory” bazat pe evenimente istorice, ca de ex. marsul tancurilor sovieticeprin Budapesta…
  http://www.youtube.com/watch?v=hsT2Oyibr7U….

 75. marian d.
  27 octombrie 2013

  ” Lucian (Luciu) Timofticiuc, susținător al separatismului moldovenist de inspirație sovieto-eurasiatică în România şi şef al publicaţiei vasluiene “Vremea Nouă”.

  ??? Lucian Timofticiuc- la vremea noua vaslui??? sigur?

 76. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Conform datelor inregistrate in Registrul Comertului, conducerea firmei VREMEA NOUA SRL este adigurate de dl./d-na TIMOFTICIUC LUCIAN. Functia detinuta este de director general sau administrator.
  Firma VREMEA NOUA SRL poate fi contactata telefonic la unul din numerele de telefon: 0720550808 | 0235310000 | , prin e-mail sau vizitand site-ul companiei. Detalii financiare despre VREMEA NOUA SRL puteti obtine pe pagina companiei din LocalBiz Vaslui.
  Date de contact director – administrator
  Detalii privind persoana TIMOFTICIUC LUCIAN pot fi obtinute vizitand pagina firmei VREMEA NOUA SRL .

  http://www.localbiz-vaslui.ro/timofticiuc-lucian-director-administrator-vremea-noua-srl-i4163.html

  De la faţa locului, jurnalistul de la „Vremea Nouă”, Iulian Timofticiuc, afirmă: „cel care este acum aproape de moarte, Spiridon Costache este numele lui, este liderul localnicilor. A fost scos din baltă şi târâit de jandarmi şi lăsat 5 minute fără intervenţia Salvării. (…) Omul este acum întins, este pe ultima sută de metri, deja nu mai reacţionează, însă jandarmii nu au permis celor de la ambulanţă să intervină”.
  Titlu pe ecran: „Un bărbat este resuscitat”.
  Moderatorul insistă să ştie dacă persoana este decedată sau este resuscitat, iar dl. Timofticiuc precizează că „omul este pe aparate, nu mai mişcă” (…) „acest om nu pot să vă confirm sau nu dacă şi-a pierdut viaţa, cert e că el nu mai mişcă şi nu mai mişcă, este pus pe aparate”.
  Titlu pe ecran: „Un om, scos pe braţe de jandarmi”.
  Titlu pe ecran: „Bărbatul rănit, un bătrân de 80 de ani”.
  Titlu pe ecran: „Un rănit este resuscitat”.
  Titlu pe ecran: „Martor: Bătrânul a fost târât de jandarmi”.
  În direct, la telefon, intervine fiica celui resuscitat, care, plângând, spune că jandarmii l-au bătut pe tatăl ei.
  Titlu pe ecran: „Unei femei i s-a făcut rău”.
  Iulian Timofticiuc, jurnalistul de la „Vremea Nouă”, afirmă că oamenii l-au văzut pe jandarmul care l-ar fi trântit pe Spiridon Costache şi că acesta ar fi devenit o ţintă din momentul în care acesta a fost unul din liderii locali.
  Titlu pe ecran: „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.
  Iulian Timofticiuc relatează că fata lui Spiridon Costache este bruscată de jandarmi chiar în acel moment.
  Titlu pe ecran: „Unei femei i s-a făcut rău”.
  Titlu pe ecran: „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.
  Titlu pe ecran: „Unei femei i s-a făcut rău”.
  Titlu pe ecran: „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.
  Titlu pe ecran: „Unei femei i s-a făcut rău”.
  Titlu pe ecran: „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.
  ….
  Titlul afişat pe ecran: „BĂRBAT MORT ÎN URMA PROTESTELOR, BĂTRÂN DE 82 DE ANI MORT DUPĂ PROTESTE, UN MORT DUPĂ PROTESTELE DE LA PUNGEŞTI.” „Eli Roman: Bătrânul în vârstă de 82 de ani, protestatar care în această după amiază fusese luat de către cadrele medicale, avem informaţia că a decedat. Eli Roman: Este în legătură directă telefonică cu noi Lucian Timfticiuc, jurnalist, pentru a ne oferi mai multe informaţii despre ştirea anunţată ceva mai devreme despre acel bărbat în vârstă de 82 de ani, care a decedat în urma protestelor. Lucian Timofticiuc: Informaţia noi încă nu o avem verificată 100%, cei de la spital ne ascund probabil despre acest caz, însă tot satul aici vorbeşte că Munteanu Gheorghe, de 81 de ani, a decedat în ambulanţă. Este ceea ce spun sătenii, ceea ce spun toţi în sat. Munteanu Gheorghe a fost în lanţul uman în jurul orei 12.00, atunci când jandarmii au încercat să rupă lanţul uman şi să permită intrarea utilajelor pe teren. Eli Roman: Nu a fost în vreun fel agresat de către jandarmi. Lucian Timofticiuc: Nu, deci cel agresat a fost Spiridon Gheorghe, care în momentul în care a căzut, în momentul acela lumea a ţipat că omul a murit, acest bătrân, Munteanu Gheorghe a făcut şi el un atac de panică sau un infarct şi a căzut şi dânsul. El imediat a fost urcat în ambulanţă şi a plecat rapid către spital. Celălalt, Spiridon Constantin, a stat timp de jumătate de oră în ambulanţă până să fie resuscitat şi stabilizat. Acum, pe seară, vestea a căzut ca un trăsnet şi aici vorbesc de vestea pe care ne-au dat-o oamenii din comuna vecină, e vorba de secretarul comunei vecine, care ne-a anunţat că acest om a decedat în drum spre ambulanţă. Tot satul vorbeşte. Eu i-am rugat pe colegii mei din redacţie să verifice această informaţie. Şi în seara aceasta, în câteva ore, se va face lumină şi în acest caz. Cert este că astazi aici, la Pungeşti, jandarmii au făcut măcel. Eli Roman îl întreabă dacă a fost la faţa locului, fiindcă aduce nişte acuzaţii grave la adresa Jandarmeriei Române. Lucian Timofticiuc: Au făcut măcel, fiindcă în momentul în care au încercat să rupă lanţul uman, acel om… avem filmările cum un om este doborât într-o ravenă, dat jos de către jandarmi, scos pe malul ravenei, lăsat 5 minute fără să i se permită ajutor medical. Era într-un careu securizat de jandarmi, jandarmii nu permiteau nimănui să intre în acest …”
  Titlu afişat pe ecran: „BĂRBAT MORT ÎN URMA PROTESTELOR”. Discuţia prin telefon cu jurnalistul Lucian Timofticiuc a fost întreruptă prin intervenţia telefonică, în direct, a purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Drăgan, pentru a relata modul în care s-a desfăşurat intervenţia Jandarmeriei la Pungeşti. „Irina Drăgan: Ce pot să vă spun cu certitudine 100% este că Jandarmeria nu a intervenit în forţă în această localitate pentru a se bloca calea de acces.”

  mai mult: http://www.cna.ro/Decizia-nr-592-din-29-10-2013.html

 77. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  “vama verde” e mandru ca Putin i-a trimis carul de televiziune la revolutie

  acest vama verde http://adevarul.ro/locale/constanta/activistul-umbla-apa-otravita-transformat-protestatar-meserie-inundatiile-izvoarele-otrava-ameninta-pungestiul-1_52660236c7b855ff5665639d/index.html#

 78. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  offtopic (putin)

 79. Tibi
  27 octombrie 2013

  se pot trage si foloase din asta. Vor Moldova Mare? Perfect! Atunci sa se faca un referendum general in toata Moldova Istorica sa decida toti “moldovenii” (vreo 5 milioane in RM, Bucovina si raioanele de sud si restul dincoace de Prut). Ma tem ca nu le-ar conveni deloc acest rezultat.

 80. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  În week-end-ul care s-a scurs, site-ul http://www.doxologia.ro a găzduit o serie de puncte de vedere care otrăvesc fântânile Europei apusene şi incendiază miriştile Americii mercantile. Atenţie, nu pe gazele de şist!

  Potrivit propriei descrieri, doxologia.ro este “un proiect al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iaşilor, dezvoltat şi administrat de Doxologia Media, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei”.

  Aşa, ca de Halloween, sub înaltul patronaj al Mitropoliei câţiva oameni ai Bisericii lansează o serie de atacuri care păstrează următoarea cadenţă: încep prin a glorifica, în mod grotesc, istoria naţională, continuă prin a acuza Occidentul de tot răul din lume şi, practic, sfârşesc prin a visa la ieşirea României de pe traiectoria euro-atlantică.

  http://www.timpul.md/articol/rafale-de-slujbe-pe-noul-front-de-est-arma-secreta-in-razboiul-cu-occidentul-50681.html

  Într-un episod în care mai bate și filmul viața, întâmplarea face că exact ieri, când în comuna Pungești din Vaslui sătenii se revoltau împotriva începerii exploatărilor de gaze ale Chevron, 400 sute de kilometrii mai la vest, în orașul Sibiu din județul Sibiu, rula filmul Drill, Baby Drill, al regizorului polonez Lech Kowalski.

  Acesta a prezentat la festivalul de film documentar Astra exact povestea unor țărani din satul Zurawlow, aflat 721 de kilometrii mai la nord, nord vest de Pungești, în Polonia. În această vară utilajele Chevron s-au dus și acolo să-și înceapă forajul pentru gazele de șist, iar sătenii s-au răsculat exact ca la Pungești. Regizorul Lech Kowalski n-a făcut decât să filmeze evenimentele.

  http://www.timpul.md/articol/lupta-pentru-gazul-de-ist-sau-miorita-bate-filmul-49972.html

  Lech Kowalski, un obscurantis progresist.

  Dilema Veche: „La Pungeşti îţi vine să săruţi pămîntul“ – interviu cu Lech KOWALSKI

  Tema acestui dosar este legată în principal de România, însă ar fi interesant de aflat ce înseamnă, de fapt, o perspectivă obiectivă şi detaşată asupra unei ţări. Aveţi origini poloneze, însă aţi trăit în SUA, iar acum locuiţi la Paris. Cum vedeţi Polonia „din afară“ şi ce vă atrage la Polonia, în calitate de regizor de film? Există şi o relaţie emoţională?

  Aceasta e o chestiune legată de apartenenţă. Eu am mai multe rădăcini. M-am născut în Marea Britanie, dar am trăit în SUA şi în alte cîteva locuri, printre care, bineînţeles, la Paris şi în Polonia. Părinţii mei sînt polonezi şi eu vorbesc limba polonă destul de fluent. Nu am simţit însă niciodată că aparţin unei ţări sau culturi anume. Cînd eram tînăr, părinţii ne povesteau (mie şi celor doi fraţi ai mei) despre aventurile trăite în timpul războiului, care i-au purtat prin locuri precum Iran, India şi Africa. Îmi imaginez lucruri foarte vii despre locuri pe care le simt ca făcînd parte din moştenirea mea sufletească, dincolo de legăturile mele de sînge sau de limbă. Deci, într-un fel, am crescut în locuri foarte reale, dar şi în unele foarte ireale, din cauza celor trăite de părinţii mei şi a schimbărilor care s-au petrecut cu ei în timpul războiului. Asta înseamnă că nu a existat o realitate constantă. După terminarea războiului, părinţii mei nu s-au mai întors în Polonia, pentru că nu au vrut să trăiască într-un stat comunist. Aşa că amintirile lor erau despre un trecut care nu mai există. Şi, personal, cred că prefer irealitatea, realităţii. Iar, într-un fel, filmele mele se încadrează în această idee. Eu fac filme pe care unii le pot numi documentare. Pentru mine nu este deloc aşa. Fac filme de ficţiune, care au la bază o realitate pe care o filmez. Filmez, apoi reasamblez scenele reale într-o ordine şi într-o formă care devine un nou fel de realitate şi, în acelaşi timp, o ficţiune. Îmi place să fac filme pentru că filmele îmi îngăduie să rîd de anumite lucruri, în felul meu personal.

  Polonia este amuzantă pentru că ştiu limba, dar nu am crescut acolo, aşa că este pentru mine un mister şi mi se pare uimitor să-l explorez, din motive culturale. Uneori, descopăr lucruri care îmi provoacă lacrimi de bucurie, pentru că îmi amintesc de ceea ce vedeam în părinţii mei, lucruri pe care le-am uitat. Alteori, Polonia este extrem de frustrantă şi mă înfurie, cînd vine vorba de guvernul corupt şi puterea deţinută de Biserică. Ţara este plină de biserici noi, care arată ca şi cum ar fi fost toate proiectate de acelaşi arhitect incompetent. Cine este el? Cine îi dă bani pentru a proiecta aceste locuri monstruoase? Cum poate cineva să se roage la Dumnezeu în aceste camere de tortură moderne? Mie îmi plac bisericile vechi. Acestea mă fac să îmi doresc să mă rog în moduri care întotdeauna mă surprind. Am intrat într-o astfel de biserică veche, nu cu mult timp în urmă, şi m-am aşezat. Dintr-odată, mi-au dat lacrimile. Nu ştiu de ce. M-am simţit ca şi cum mi-aş fi dorit să mă apropii de Dumnezeu. Poate că am făcut-o. Sau poate că sînt doar sentimental. Am ieşit din biserică şi am început să merg, apoi am revenit la normal. Dar nu m-am rugat în acea biserică. Cel puţin nu în modul în care se spune că ar trebui.

  Recent, am devenit interesat de un nou gen de subiecte de nişă. O nişă din care fac parte micii fermieri, de exemplu. Polonia este în mod tradiţional o ţară agricolă, iar în principal, întreaga agricultură se bazează pe fermele mici. Micul fermier este eroul uitat. Mi-am petrecut nouă luni străbătînd Polonia, învăţînd despre felul în care se face agricultura, şi am găsit, în sfîrşit, locul în care am vrut să fac un film. Acest loc se afla pe un deal cu vedere spre o vale largă, formată din fîşii de cîmpuri agricole care aparţineau unor ferme separate. Se întîmpla pe la începutul toamnei, acolo erau cam 30 de fermieri care lucrau la strîngerea recoltei. Era o imagine care m-a impresionat puternic, mi-am scos camera de filmat, am pus-o pe trepied şi am început să filmez feţele fermierilor care lucrau; m-am îndrăgostit de imaginile respective, de ceea ce vedeam. M-am întors de mai multe ori să filmez zona şi oamenii locului, şi am devenit familiar cu fermierii şi cu viaţa locului respectiv. Apoi, într-o zi, atît eu, cît şi fermierii am descoperit că Chevron efectua nişte teste seismice în zonă, şi o nouă problemă a intrat în realitatea noastră. În termeni moderni, este numită fracking.

  Drill Baby Drill este povestea unei mici comunităţi de fermieri polonezi care luptă împotriva Chevron – a patra corporaţie energetică ca mărime din lume, ce intenţionează să exploateze gaze de şist în apropierea satului lor. În contexul actual al globalizării, cum pot ţări ca Polonia sau România să-şi păstreze identitatea?

  Nimeni nu poate lupta contra globalizării. Este vorba despre un proces desfăşurat de cîteva secole. Sînt însă diferite modalităţi în care putem înţelege sensul modern al acestui cuvînt, care începe cu majuscula G. Trebuie doar să ne gîndim la el ca la un nou tip de invazie, la ceva care seamănă cu o armată care îţi intră în ţară şi care încearcă să înfrîngă pe toată lumea, transformîndu-i, pe oameni, în primul rînd, în consumatori. Cu asta avem de-a face cînd vorbim despre globalizarea secolului XXI. În acest secol, totul este de vînzare. Iar cînd ne gîndim la asta, trebuie să ne întrebăm: „Sînt eu, oare, de vînzare? Dar valorile mele? Îmi pot scoate arta la mezat? Dar inima mea? Sau familia?“

  Apoi, ar trebui să ne punem problema acestui act. Ce înseamnă, de fapt, să vinzi? Cînd, de exemplu, mergi la IKEA şi cumperi un produs extrem de ieftin, care îţi ia ochii şi este modern, dar care rezistă doar cîţiva ani, întreabă-te: de ce cumpăr acest lucru? Este oare din cauza faptului că vreau să par un individ postmodern? Genul de persoană care a aderat la monocultură, pe care o vedem la TV sau în revistele glossy?

  Dacă vrei să faci parte din grupul celor trendy, n-ai decît să-ţi cumperi produse IKEA. Fii ca cei pe care îi vezi prin reclame. Fii fericit cu produsul pe care îl cumperi, căci este o bucăţică a globalizării. Eşti mai aproape cu un pas de monocultură.

  O revoluţie, dacă ar fi să se întîmple – căci, deşi sînt sceptic, am totuşi o speranţă –, ar trebui să pună, în primul rînd, problema globalizării.

  Într-un fel, este vorba despre bani. Profit pentru oameni care sînt foarte departe de realitatea noastră. Acea mînă de oameni care cîştigă enorm de pe urma globalizării. Trebuie doar să te gîndeşti la asta, înainte să cumperi ceva. Este atît de simplu.

  Filmul a fost proiectat la Astra Film Festival 2013, la Sibiu, şi a generat o dezbatere interesantă, tema lui fiind foarte actuală în România. În mai multe oraşe din ţara noastră se protesta împotriva exploatării de la Roşia Montană, apăruse deja şi cazul Pungeşti. Cum priviţi aceste lucruri după experienţa pe care aţi avut-o cu Drill Baby Drill?

  Am fost la Pungeşti şi am şi filmat cîteva scene şi în alte părţi, intervievînd oameni care acţionau împotriva testelor seismice. Am filmat toate acestea pentru noul meu film, care este despre sentimentul revoltei din întreaga lume. Va fi un film destul de optimist, dar tocmai din cauza asta nu va fi uşor de făcut. Am filmat în Polonia, Marea Britanie, Mexic, Franţa, Belgia şi, bineînţeles, România, o ţară care mi-a plăcut chiar din primul moment. Este încă „sălbatică“ – lucru pe care îl consider o calitate.

  Revenind la filonul optimist – optimismul are legătură cu oamenii care s-au săturat de toate acele detalii care au oprimat Vestul de atîta vreme. Este ca şi cum Vestul începe să-şi dea seama de lucrurile care se petrec de ani întregi în Africa, iar oamenii se trezesc la realitate. Poate este prea tîrziu, în unele locuri, pentru rebeliune, dar cred că este mai bine să trăieşti într-o stare de revoltă, chiar dacă totul se destramă – ca de exemplu în Pennsylvania, unde oamenii se îmbolnăvesc, iar apa nu mai este potabilă, trăind într-o zonă de sacrificiu, decît să taci pentru că eşti prea prost sau prea înspăimîntat să faci ceva.

  Revolta şi rebeliunea sînt o religie de stat. O descopăr. De aceea am fost entuziasmat de Pungeşti. Am simţit conexiunea directă pe care oamenii o au cu pămîntul lor, nevoia lor de a-l proteja, de a-l salva de diabolicul Chevron. Este locul unde ai vrea să cazi în genunchi şi să săruţi pămîntul.

  Bineînţeles, sînt probleme, ca pretutindeni, dar aici m-am simţit foarte apropiat de oameni. M-au mişcat. Cu acţiunile lor. Cu frumuseţea lor, la care am fost martor. Am fost acolo pentru o scurtă perioadă, deci nu aş putea relata mai mult decît ceea ce mi-au spus instinctele. Şi, de obicei, instinctele nu mă înşală. Instinctele ne ajută să supravieţuim – iar asta trebuie să ne tot aducem aminte. Nu avem voie să ne uităm primitivismele. De ele trebuie să ascultăm, mai mult decît de oamenii de ştiinţă, sau alţii care ne mint, spunînd că ştiinţa ne va salva planeta. Nu o va face.

  Drill Baby Drill este, pentru mine, doar începutul unei deşteptări. Temele pe care le abordez aici, plănuiesc să le dezvolt mai mult în alte filme.

  Care este rolul activismului în societatea modernă? Şi cum ar putea să ajute activismul, mai ales cel legat de problemele de mediu, democraţia românească?

  Nu sînt prea sigur de sensul cuvîntului activist. Cred că, pînă la urmă, cu toţii ar trebui să fim într-un fel activişti. Altfel ne vom trezi responsabili pentru sfîrşitul vieţii pe pămînt aşa cum o ştim noi acum. Dar, într-adevăr, există tot felul de activişti. Prefer să nu mă numesc astfel. Prefer să fiu un bun filmmaker, un bun povestitor, care e atent la problemele importante ale timpului în care trăieşte, pentru a găsi poveştile care merită spuse, sau, ca să fiu şi mai clar, care trebuie spuse. Şi acesta este un tip de activism. Românii, la fel ca francezii, englezii, polonezii sau orice altă naţie, trebuie să se trezească, înainte de a fi prea tîrziu. Cred că o formă de activism trebuie să existe, pentru a arăta că lumea e în pericol. Nu este doar o problemă naţională a României, e o problemă globală şi poate fi un nou mod de a defini globalizarea. Globalizarea n-ar trebui să însemne a vinde şi a cumpăra, ci o conştientizare la nivel mondial că acest glob pe care trăim cu toţii va fi distrus de către noi înşine. E simplu. A opri consumul este o chestiune care ar trebui studiată în şcoli, precum şi alte lucruri de acest gen. Desigur, e o problemă politică aici, iar cei care deţin puterea la nivel mondial nu ar fi de acord cu asta, însă profesorii ar putea să încerce. Să se inventeze o zi, în ideea de a se opri consumul, în loc de Ziua Pămîntului, de exemplu. Dar aşa ceva n-o să se întîmple, dacă profesorii nu vor începe să gîndească precum nişte activişti şi să ia iniţiativa.

  Ce impresie v-a lăsat România, în scurta dumneavoastră vizită? Vi s-a părut o ţară „exotică“? Aţi vrea să faceţi un film aici?

  E dificil de dat un răspuns. N-am fost în România un timp atît de îndelungat ca să-mi pot forma idei mai complexe. Dar m-am gîndit că ţara aceasta e un loc bun pentru a face un film despre activism, la care mă gîndesc de ceva vreme. România este un loc exotic pentru mine, e adevărat. Poate să sune naiv, dar nu mă deranjează. E important să fii simplu şi naiv în multe aspecte. Te ajută să fii sincer şi să răspunzi la anumite lucruri într-un mod emoţional şi sentimental. România m-a făcut să mă simt ca şi cum aş dansa. Dar, în acelaşi timp, am văzut şi ceva întunecat aici. Nu sînt sigur de ce ar putea fi, dar suspectez că are o legătură cu conducerea politică. Cu clasa politică ce guvernează ţara şi cu cei care sînt conectaţi la ea. Am vrut să-l văd pe contele Dracula. Dar poate data viitoare…

 81. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  E una dintre situațiile în care se manifestă izbitor distanța abisal-colosală de nivel QI dintre clasa vorbitoare din România și cea din Polonia. În Polonia, alde Lech Kowalski e promovat doar de Vocea Rusiei și Krytyka Polityczna (criticspanacul de limbă poloneză). În România, nici mai mult, nici mai puțin, de Dilema Veche.

 82. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Anca, ii avem si noi pe ai nostri


  Vocea Rusiei: Ce aveţi de gând să faceţi în continuare?
  Willy Schuster: Continuăm lupta. Chemăm la solidaritate societatea civilă şi prin proteste paşnice ne revendicăm drepturile la proprietatea gospodăriilor noastre.
  Vocea Rusiei va urmări în continuare subiectul şi va informa corect publicul din România despre costurile reale şi conflictele din spatele afacerilor legate de gazele de şist.
  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_11_22/Interviu-cu-Willy-Schuster-Povestea-reala-din-spatele-gazelor-de-Sist-2335/

 83. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  Păi, nici Willy nu-i al nostru. E tot al ălora.

 84. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  prima oara cand am auzit de el era inghesuit de corporatii la rosia montana, acum e inghesuit de chevron la pungesti. ori e romania mica, ori e willy foarte mare.

 85. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  Cât să fie de mare? O fi balenă? Ce-ar fi să-l eliberăm?

  Ar Putea să-l transporte Putin. El mai duce cu deltaplanul diferite animale.

 86. Iulian
  27 octombrie 2013

  nu ințeleg cum până în ziua de azi acești dușmani ai României vasea ernu și pobeda stoiciu sunt lăsați să-și facă de cap în România și să-și bată joc de poporul român ? Oare vorbele lor nu se încadrează în ” acțiuni împotriva statului român”, este evident că sunt niște slugi ale moscovei care instigă la dezmembrarea României, băgații la dubă cât nu e târziu

 87. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  “Drill Baby, Drill/Blestemul gazelor de şist” la Muzeul Ţăranului din Bucureşti (Epoch Times)

  Bucureştenii care se întreabă de ce ies oare oamenii în stradă pentru a manifesta împotriva exploatării gazelor de şist, de ce sătenii din Pungeşti au făcut greva foamei pentru ca Chevronul să plece din comuna lor, de ce Alexandru Popescu a răbdat şi el de foame 22 de zile pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la problema exploatării gazelor de şist, sunt invitaţi duminică, 26 ianuarie, la film. Începând cu orele 15, în Studioul Horia Bernea al Muzeul Ţăranului Român se va difuza filmul “Drill Baby Drill”/Blestemul gazelor de şist, regizat de polonezul Lech Kowalski.

  Documentarul prezintă lupta ţăranilor polonezi împotriva fracturării hidraulice şi cuprinde şi o incursiune în zone din SUA unde exploatarea gazelor de şist a avut efecte de natură să-i pună pe gânduri chiar şi pe cei mai indiferenţi.

 88. Emil Borcean
  27 octombrie 2013

  Lech Kowalski explică într-un interviu metoda lui de creație.

  Şi, personal, cred că prefer irealitatea, realităţii. Iar, într-un fel, filmele mele se încadrează în această idee. Eu fac filme pe care unii le pot numi documentare. Pentru mine nu este deloc aşa. Fac filme de ficţiune, care au la bază o realitate pe care o filmez. Filmez, apoi reasamblez scenele reale într-o ordine şi într-o formă care devine un nou fel de realitate şi, în acelaşi timp, o ficţiune. Îmi place să fac filme pentru că filmele îmi îngăduie să rîd de anumite lucruri, în felul meu personal.

  „La Pungeşti îţi vine să săruţi pămîntul“ – interviu cu Lech KOWALSKI

  Ceva îmi spune totuși că proiecția de la MȚR nu va avea loc sub titlul film de ficțiune.

 89. Cezar
  27 octombrie 2013

  Foarte tare sinteza …. si foarte interesante comentariile. Azi am descoperit acest blog. Nu stiu daca sunt in legatura, insa tot azi am mai descoperit unul care, probabil, ii vine in completare:
  http://www.resursedestiri.ro/index.php/dezvaluiri/168-nastratin-hogea

 90. Anca Cernea
  27 octombrie 2013

  @93 Cezar, nu-l știam, interesant link-ul!

 91. Costin Andrieş
  27 octombrie 2013

  Membrii partidului Patriotii Moldovei revendica teritorii ale Romaniei si Ucrainei, despre care spun ca au apartinut Moldovei Mari – Principatul Moldovei.

  Acestia au lansat saptamana trecuta o declaratie intitulata “despre restitutirea teritoriului legal al Republicii Moldova”, postata in limba rusa pe site-ul Patriot.md.

  Prin aceasta declaratie se “condamna puternic” actiunile actualului guvern al Republicii Moldova, aratand ca puterea de la Chisinau este responsabila pentru “toate consecintele dezastruoase” care sunt posibile din cauza unor politici care sunt numite antinationale, antistatale si iresponsabile.

  Reprezentantii partidului fac referie si la semnarea Acordului de Asociere al R. Moldova cu Uniunea Europeana, in context aducand in atentia autoritatilor de la Chisinau, organizatiilor internationale pentru respectarea drepturilor omului si guvernelor straine sa urmareasca respectarea legilor si normelor internationale.

  http://www.ziare.com/europa/moldova/un-partid-din-moldova-revendica-teritorii-ale-romaniei-si-ucrainei-1317508

 92. […] rusă foloseşte cianura la Baia Mare. Concret, ei au spijinit Rusia. La Pungeşti a fost sprijinit tot interesul Rusiei. Singurii interesaţi ca România să nu exploateze gaze de şist sunt ruşii, care doresc să […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian