FUNDATIA IOAN BARBUS

Sebastian Bodu: Am votat împotriva unor rapoarte extremiste, așa cum sunt Estrela și Zuber

ILD: ”Întăriți-vă statul”, spunea condamnatul Sorin Ovidiu Vântu, într-un moment de grandoare televizată. Iată că statul ăsta întărit a trimis la închisoare ”crema” fotbalului românesc. Sebastian Bodu, cum a început dosarul transferurilor?

BoduSebastian Bodu: Faptul că statul s-a întărit a dovedit-o însăși încarcerarea lui SOV. Îmi aduc aminte cum FNI creștea ca Făt Frumos, într-o zi cât alții într-un an și toți tremurau când auzeau de el. De fapt, la fel tremurau și când auzeau de ”zeii fotbalului”. Dosarul a început de la articolele de presa (Gazeta Sporturilor). Presa a avut un rol major în acest dosar și m-aș bucura ca în continuare să avem o presă independentă, liberă să investigheze orice ilegalitate din sportul sau din politica românească.

ILD: Ți-a fost vreun moment teamă că s-ar putea să ai de suferit? În 2005-2006 Sebastian Bodu și colonelul Zisu de la MAPN erau țintele lui Gigi Becali, erați ”hahalerele” lui preferate. Ai fost amenințat ?

Sebastian Bodu: Nu mi-a fost frică, nici nu m-am gândit la asta. Daca ți-e frică, nu mai faci nimic. Gigi Becali s-a crezut panteră si acum cerșește milă din închisoare. Ar trebui să se uite la Gică Popescu, dar demnitatea este ultimul lucru care îl caracterizează pe Gigi. Așa se vede deosebirea dintre ”baci” și cioban.

În orice caz, Gică Popescu mi s-a părut un om care recunoaște că a greșit și care vrea să-și îndrepte greșeala. Uman, mi-a părut rău de el, însă oricine am fi, trebuie să fim egali în fața legii, ăsta e un principiu ce nu poate fi negociat. Ce face Victor Ponta sau Crin Antonescu e o încercare de a specula simpatia populară de care se bucura un fost mare fotbalist pentru a câștiga voturi ieftine.

ILD: Te întreb direct: cum a fost privită povestea asta în PDL? A existat cineva care să-ți spună, Sebastian, să nu ne grăbim, las-o mai moale, nu e cazul?

Sebastian Bodu: Nu. Nu am avut nicio piedică. Eventual scepticism, dar era normal. Până atunci multe dintre instituțiile statului protejau infractorii. Pentru mulți a fost un fapt inedit că ANAF-ul a început să lucreze cu adevărat, tot așa cum un șoc a fost și când justiția a început să pronunțe condamnări.

ILD: Care e povestea cu Gică Popescu și geanta de bani, la ANAF?

Sebastian Bodu: Când investigația a avansat și dosarul era gata, evaziunea fiscală era clară, a venit la ANAF cu impozitul pentru unul din transferuri, a facut declarație rectificativă și l-a plătit. Desigur că asta nu înlătura răspunderea penală ci doar constituie circumstanță atenuantă.

ILD: Acum, că avem condamnați de la toate echipele de fotbal, ne poți spune dacă susții vreo echipă? Ești microbist?

Sebastian Bodu: Da, sunt microbist, dar nu pot spune cu ce echipă țin. Pot spune însă că mă bucur de fiecare dată când o echipă românească – nu neapărat de fotbal – reușește un rezultat bun. Acum sunt impresionat de forța de luptă a Simonei Halep. E unul dintre sportivii pe care îi urmăresc cu plăcere, e un exemplu pentru noi. Mă bucur foarte mult atât de performnțele ei cât și de faptul că după victorii vine în fața camerelor cu tricolorul României. În acele momente sunt foarte mândru că sunt român. Mulți consideră patriotismul o chestiune ce ține de secolul al XIX-lea, însă nimeni nu și-ar închipui o ”națională europeană”.

ILD: În urmă cu câteva zile ai anunțat că vrei să candidezi pentru un nou mandat în PE? Cum te-ai decis?

Sebastian Bodu: Candidez pentru un nou mandat într-o formulă diferită de cea din 2009. Faptul că sunt pe locul 3 ca activitate în PE (dupa numărul de rapoarte legislative, singurul indicator pertinent) înseamna că mi-am făcut treaba. În plus, am foarte multe proiecte începute aici, și aș vrea să le duc la îndeplinire. Am și alte proiecte pe care le-am gândit în timp și care pot acum să fie puse în dezbatere publică. Pot să spun că am reprezentat România onorabil în acest mandat, chiar dacă vor exista voci care vor spune contrariul. Până la urmă fiecare cu opțiunile lui politice. Sunt conștient că nu poate să ma placă și/sau să ma voteze toată lumea.

ILD: Care este relația ta cu PDL? Te-ai vedea la alt partid politic? Întreb pentru că tocmai ai primit o ofertă de la PNȚCD, de a candida pe liste lor.

Sebastian Bodu: Relația mea cu conducerea PDL este ruptă de aproape 5 ani de zile. Cu o mică sincopă (în perioada guvernului MRU), am încetat să apar la dezbateri televizate pe teme de politică internă. Cred că toți editorii TV au simțit asta.
Invitația colegilor din PNȚCD a fost o surpriză (plăcută) și mă gândesc la acest aspect. Deocamdată mă concentrez pe strângerea celor 100.000 de semnături, pentru că mai am doar câteva zile.

ILD: Zi-ne și nouă de ce te-am vota? Cu ce te lauzi după 5 ani de mandat, timp în care ai fost destul de puțin prezent în mass-media națională?

Sebastian Bodu: Pentru că am gestionat unele dintre cele mai grele rapoarte legislative (guvernanța corporatistă, auditul financiar sau soluționarea crizelor bancare transfrontaliere), pentru că m-am bătut pentru ridicarea vizelor impuse de Canada, pentru că am apărat valorile de dreapta în PE, și aici mă refer atât la valorile ce țin de libertatea economică cât și la valorile morale, cum ar fi familia. Vă reamintesc că am votat împotriva unor rapoarte extremiste, așa cum sunt Estrela și Zuber, ce promovau o “inginerie” socială demnă de o realitate paralelă (încurajarea căsătoriilor homosexuale, educație homosexuală în școli etc.), nu de o Europă a valorilor creștin-democrate. În plus, nu am făcut niciodată compromisuri care să mă compromită.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

10 comentarii

 1. Bogdan Calehari
  12 martie 2014

  Da, Sebastian Bodu este unul dintre cei cativa politicieni romani care si-au facut datoria cu adevarat, sustinand valorile de dreapta. Un om cinstit si cu coloana vertebrala; un politician cu principii si valori morale, o rara avis.
  Omul asta candideaza ca independent sau pe listele PNT-ului ? Ar merita fara discutie sa fie reales!

  Felicitari pentru interviul cu el!

 2. John Galt
  12 martie 2014

  Acum sa nu exageram. Stie ca vin alegerile din nou si vrea un nou mandat. El e si impotriva lui Wilders, din Olanda. Pe care il acuza ca ar fi la fel de “extremist”. Da, ok, a nimerit-o cu Estrella si Zuber insa asta nu il face mai putin progresist decat altii.

  Pe logica asta vom ajunge sa votam indivizi de stanga care se opun uciderii necunoscutilor pe strada (sa zicem). Chiar daca ei sunt foarte de stanga in rest. Faptul ca nu sunt de acord cu o crima e ok insa nu e suficient doar atat. E doar tehnica lor de a impinge incet si sigur discutia publica (si “fereastra Overton”) spre zona pe care o doresc.

 3. Bogdan Calehari
  12 martie 2014

  Bodu “a nimerit-o” nu numai cu Estrella si Zuber, a mai nimerit-o si cu altele; din cauza asta, “lumea buna”, progresista, il considera, si pe el, un “extremist”. Spui ca ” el e si impotriva…”. “SI-ul” ala ma face sa te intreb: impotriva cui, sau a ce, a mai fost Bodu in afara de Wilders? Intreb din curiozitate, poate mi-a scapat, nu din dorinta de a contrazice.

 4. John Galt
  12 martie 2014

  Am avut mai multe contre pe subiectul asta cu el, chiar personale, nu imi mai aduc aminte exact subiectul si nu vreau sa intru in detalii acum acum. Bravo lui ca a fost impotriva rapotului Estrella si Zubek, sper sa o tina asa tot timpul. Ideea mea era ca leftistii fac in general doi pasi la stanga si apoi unul inapoi, insa pe termen lung toata povestea aluneca spre zona care vor ei. Sper ca mr Bodu sa faca nu se opreasca din drum si sa mearga mai departe spre dreapta, ca loc e destul.

 5. George Daniel
  12 martie 2014

  Sebastian Bodu e avocat, a fost la ANAF şi nu face politică într-o ţară unde doctrina contează. Are limitele lui ideologice, în aceeaşi măsură în care 99% din politicieni habar nu au ce e dreapta şi ce e stânga. Spre deosebire de alţii însă, e deschis dialogului şi nu fuge de vreo carte, dacă îi spui de ea.
  În opoziţie, domnul Cristian Preda, un “dreptaci” autentic, votează rapoarte extremiste. Între unul care nu ştie dar vrea să înveţe şi unul care ştie şi alege prost, l-aş alege pe cel care vrea să înveţe.
  John Galt, de acord cu finalul: dreapta e neocupată şi e loc destul. Cine vrea să înveţe să se uite la Reagan sau Thatcher, şi tot e de ajuns.

 6. John Galt
  12 martie 2014

  La partea in care zici ca e deschis dialogului eu am ceva retineri. Sau in fine, nu prea era in urma cu 3-4 ani. Ar fi bine sa fie asa acum, m-as bucura. Si da, e loc destul. Daca s-a apucat sa mearga pe drumul asta atunci sa fie intr-un ceas bun. ????

 7. Liv STOmer
  12 martie 2014

  În orice caz, Gică Popescu mi s-a părut un om care recunoaște că a greșit și care vrea să-și îndrepte greșeala.

  De unde naiba a tras concluzia asta?

 8. Anca Cernea
  12 martie 2014

  Eu aș vrea să știu cum se situează Sebastian Bodu față de Rusia și de situația actuală creată de agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei.

  Amintesc și acest citat, pe care aș fi preferat ca niciun candidat PNȚCD să nu-l fi scris vreodată:

  Avand in vedere ca unirea Republicii Moldova cu România ridică, in primul rând, probleme economice, le sugerez activiștilor unioniști să creeze un fond și să il alimenteze. După ce vor strânge acolo cel puțin vreo 10 mrd. de euro mai vorbim.

  Eu, de exemplu, nu sunt dispus să suport financiar costurile unificării iar dacă alții cred că argumentele istorice sunt mai importante decat cele economice, sociale sau geo-politice, să arate că sunt dispuși să își asume aceste costuri.

 9. Mihaela Bărbuş
  12 martie 2014

  Probabil ca Bodu face propovăduiește linia Ciorbea sau poate Miluț. De linia Maniu nu a auzit cu siguranta. Nici de Pantelimon Halippa sau de Anița Nandriș…
  Dacă îl votăm pe el poate ne face vreun calcul și reise că Vasluiul sau Tulcea ne costă prea mult.
  De ce o vrea el să facă politică în PNȚ? Chiar nu înțeleg.

 10. Anca Cernea
  12 martie 2014

  Fraieri, dom-ne, Maniu, Mihalache și toți bătrânii țărăniști. Nu numai că au dat tot ce au avut pentru România, și-au dat și sângele, unii și viața. Încăpățânați, au ținut morțiș să-i înfrunte pe ruși. Ce-o fi fost în capul lor?!
  Dar acum am depășit astfel de mentalități învechite, PNȚ are un candidat care nu e dispus să dea bani din buzunar pt unirea Basarabiei (admițând că așa s-ar pune problema, dar nici asta nu e cum zice Bodu). Și bătrânii țărăniști se întorc în mormânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian