FUNDATIA IOAN BARBUS

Traian Băsescu la Varșovia: Nu se poate construi nimic pe comunism

La 16 mai 2015, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a ținut un discurs, ca invitat principal, la conferința „Situaţia politică şi economică în Europa Centrală şi de Est” din cadrul Congresului PWP  (Polska Wielki Projekt – Polonia, un Mare Proeict). Evenimentul este organizat de Institutul Sobieski şi de partidul de centru-dreapta „Lege şi Dreptate” (PiS), condus de fostul prim-ministru Jarosław Kaczyński. Conferința a prezentat publicului polonez experiența României, a Georgiei și a Letoniei. Președinții Traian Băsescu și Mihail Saakașvili au fost aleși în țările lor împotriva unui establishment postcomunist/postsovietic ce părea de neînvins. Ca președinți, aceștia au obținut victorii substanțiale împotriva acestui establishment, cu prețul unor lupte extrem de dificile. Mutatis mutandis, poziția candidatului PiS, Andrzej Duda, la alegerile prezidențiale poloneze din aceste zile poate fi comparată cu revoluțiile portocalii din România și Georgia.

În prezentarea făcută de organzatori lui Traian Băsescu, aceștia au trecut în revistă activitatea sa politică de parlamentar și primar, ca și cea din cele două mandate de președinte al României. (Fostul președinte a ținut să menționeze că meseria sa de baza, de care este foarte mândru, este cea de căpitan de marină.)

Traian Băsescu a împărtășit gazdelor experiența sa ca președinte care a contribuit decisiv la eforturile de decomunizare a României. A amintit că Revoluția din 1989 a fost una sângeroasă, după cum și instalarea comunismului a avut loc cu violență și vărsare de sânge, în timp ce țara era ocupată de Armata Roșie și comisarii sovietici dictau politica de la București. (Băsescu a adăugat, râzând, că acum comisarii vin de la Bruxelles, dar că aceștia sunt democrați…) În 1989, au venit la putere comuniști din eșaloanele doi și trei ale partidului comunist, care considerau că Ceaușescu a deviat doar de la linia partidului. Nu au intenționat să facă schimbări, ci să revină la ceea ce credeau ei că era linia corectă, sau convenabilă pentru ei. În perioada 1996-2000 a existat o încercare de schimbare a acestei orientări a țării, odată cu venirea la conducerea țării a unor politicieni orientați către Europa și valorile sale. Intențiile nu au putut fi concretizate deoarece liderii politici de atunci au fost sabotați de oamenii din structurile comuniste, care încă mai dominau toate instituțiile statului.

Traian Băsescu a adăugat că, în 2004, la începutul primului său mandat, a decis să izoleze justiția de influența politică. Judecătorii și procurorii au trecut un prag psihologic atunci când au înțeles că sunt independenți și că nu trebuie să se mai teamă de presiunile politice. Lupta împotriva corupției a fost, de fapt, una din componentele esențiale ale decomunizării. Până acum, pentru fapte de corupție au fost condamnați un prim ministru, câțiva miniștri, aproximativ treizeci de parlamentari, ca și proprietari influenți de trusturi media legați de vechile structuri, a precizat fostul președinte.

În opinia președintelui Băsescu, o altă etapă importantă a decomunizării a fost numirea Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii din România, a cărei activitate s-a concretizat într-un raport pe baza căruia a avut loc condamnarea comunismului ca „regim nelegitim și criminal”. De asemenea, dosarele fostei securități au fost transferate unei instituții civile, astfel încât orice cetățean a putut să aibă acces la documentele respective, măsură care a convins oamenii că schimbările sunt reale. Fostul președinte a subliniat că nu se poate construi ceva nou pe structurile comuniste, ci trebuie să se refacă structurile societății de la bază.

În încheiere, Traian Băsescu a evocat și colaborarea foarte bună pe care a avut-o cu președintele Lech  Kaczyński, amintind de eforturile pe care ambii președinți le făceau pentru a le explica liderilor occidentali cât este de real pericolul rus. Datorită faptului că avertismentele lor nu au fost luate în serios, europenii au fost luați prin surprindere și acum le este greu să reacționeze la revenirea Rusiei la o politică agresivă și sfidătoare. Prin urmare, pentru țări ca România sau Polonia, cel mai important aliat rămân SUA, care este singura sursă de securitate pentru fostele țări din blocul sovietic, a adăugat Traian Băsescu.

Discursul fostului președinte a fost întrerupt de mai multe ori de aplauzele participanților, reacție destul de rar întâlnită la reuniunile politice și intelectuale poloneze. La același eveniment au mai vorbit și Davit Bakradze, fost președinte al Parlamentului georgian, trimis special al Președintelui Georgiei în 2008, pe lângă UE și NATO, și candidat la președinția țării în 2013 din partea Mișcării de Unitate Națională (partidul fostului președinte Mihai Saakașvili), și fostul prim-ministru al Letoniei, Ivars Goldmanis. În sală se afla fostul prim-ministru Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege și Dreptate.

Anca Cernea

corespondență de la Varșovia

Traian Băsescu la conferțina „Situaţia politică şi economică în Europa Centrală şi de Est” din Varșovia, din cadrul Congresului PWP  (Polska Wielki Projekt – Polonia, un Mare Proeict) | 16 mai 2015
Traian Băsescu la conferțina „Situaţia politică şi economică în Europa Centrală şi de Est” din Varșovia, din cadrul Congresului PWP (Polska Wielki Projekt – Polonia, un Mare Proeict) organizat de dreapta poloneză – PiS | 16 mai 2015
Sursa: Traian Basescu | Facebook
Sursa: Traian Basescu | Facebook
plll
Sursa: Traian Basescu | Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

10 comentarii

  1. valexandru
    16 mai 2015

    multumesc ca existati atat de frumos pentru noi si pentru tara aceasta…. eu si familia mea suntem mandri, d-le presedinte. Va aplaudam si noi…

  2. ioana
    16 mai 2015

    de fiecare data , atunci cînd apare, base al nostru spune ceva, niciodata n-a facut din cuvinte unelte de dezinformare, sînt mîndra^ca l-am avut presedinte 10 ani, stiu ca de fiecare data am mers pe mîna lui si n-am gresit niciodata. Stiu ca va fi alaturi de noi, cei care îl sustinem, noi vom fi alaturi de el ! Sa ne traiesti, comandante !

  3. Costin Andrieş
    16 mai 2015

    unii, in Romania, numesc asta un discurs ce ar putea parea pro-rus (ma refer la Armand Gosu. detalii: http://inliniedreapta.net/sa-construim-un-bloc-din-scandinavia-pana-in-romania-aliat-cu-anglo-saxonii-nu-avem-ce-astepta-de-la-germania/#comment-108482 ):

    Conferinţă Varşovia
    Sîmbătă, am avut onoarea să conferenţiez la Varşovia într-o dezbatere organizată de Institutul Sobieski şi de partidul Lege şi Dreptate condus de domnul Jarosław Kaczyński. O sală plină şi cu intelectualitate de dreapta, şi cu politicieni europeni, dar şi cu tineri polonezi interesaţi de evoluţiile din regiune.
    În discurs, am subliniat cîteva elemente în care am crezut ca om politic :
    – Nimic credibil şi sănătos nu se poate construi pe piloni ai regimului comunist, fie că ne referim la justiţie, sisteme de securitate naţională, companii, educaţie şi nici măcar în sănătate, chiar dacă aceste sisteme trebuiesc reconstruite treptat;
    – Teza că în Uniunea Europeană toţi suntem egali este o mare minciună susţinută de politicieni demagogi. Argumentul: ţările au număr diferit de voturi atît în Parlamentul European, cît şi în Consiliul European, dar şi în repartizarea funcţiilor executive superioare în structurile Comisiei Europene. Faptul că nu suntem egali l-au ştiut toate ţările cînd au cerut să devină membre UE (România este a şaptea ţară ca număr de voturi în Consiliul European şi în Parlamentul European);
    – Federaţia Rusă, element continuu de instabilitate în regiune din cauza tradiţiei istorice de a avea sub control sau influenţă politică ţările din zonă;
    – Influenţa Federaţiei Rus,e generată de preţurile diferite la care vinde gazele naturale ţărilor din UE;
    – Reacţile de după invadarea Ucrainei probează că singurii parteneri credibili pentru garantarea securităţii ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt SUA şi UK.
    Calitatea dezbaterii a fost excepţională, generată, în primul rînd, de cunoştinţele şi pregătirea celor care au asistat la discursuri şi au participat ulterior la sesiunea de întrebări şi răspunsuri.
    Astfel de dezbateri ar trebui să aibă loc şi în România. Aş participa cu plăcere.

    https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu/timeline/story?ut=43&wstart=0&wend=1433141999&hash=224926423236209578&pagefilter=3

  4. Mihaela Bărbuş
    16 mai 2015

    Andrzej Duda, candidatul partidului Lege și Dreptate (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a câștigat turul II al alegerilor prezidențiale cu 53% conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.
    Dacă estimările la ieşirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, va deveni noul preşedinte al Poloniei. El a câştigat tur de scrutin, cu 34,7%.
    Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski, în vârstă de 62 de ani, ar fi obţinut 47% din voturi în al doilea tur.
    http://www.mediafax.ro/externe/andrzej-duda-a-obtinut-53-in-scrutinul-prezidential-din-polonia-exit-poll-14327512
    BBC si Reuters sunt surprinse si plang…

  5. Anca Cernea
    16 mai 2015

    Plânge Putin, plânge Merkel, plânge Michnik, plânge Sikorski, Tusk, nu mai zic de Komoruski!

    Sniiff, sniif, sniif.

  6. Anca Cernea
    16 mai 2015

  7. Costin Andrieş
    16 mai 2015

    sa dam voce expertilor ( in rezumat, rezultatul alegerilor sunt niste „turbulente” cauzate de taranoii care nu l-au votat pe Komorowski, cel despre care Stratfor spunea la un moment dat ca ar putea fi omul rusilor):

    Armand Gosu

    SUPRIZĂ ȘI ÎN POLONIA!!!!!!!
    EXIT POLL, TURUL 2 PREZIDENȚIALE
    DUDA – 53% și Komorowski – 47%
    prezență la vot 56,1%
    Va urma o criză politică în Polonia, o campanie electorală parlamentară foarte dură. Parteneriatul României cu Polonia va fi greu de promovat în această perioadă. Previzibil, administrația Obama se va concentra pe Orientul Mijlociu și China, tulburențele politice din Polonia fiind un pretext foarte la îndemână pentru a scuza dezangajarea din Europa de Est. Germania și Rusia vor juca dur, pândesc la cotitură Polonia de ceva vreme. La Varșovia se vor părui atât de tare politicienii între ei, că nimeni nu avea timp să se ocupe serios de Ucraina. Cu venirea lui Duda la președinție, relațiile cu Bruxelles-ul se vor tensiona și răci, măcar și pentru faptul că B. Komorowski, fostul coleg de coaliție a lui Tusk a piedut alegerile. Bucureștiul ar trebui să analizeze foarte serios consecințele victoriei lui Duda la Varșovia și să imagineze câteva scenarii. Și să țină canale deschise cu partenerii de la Washington. Și să monitorizeze mișcările Berlinului și Moscovei…. și să nu-și ia ochii de la Ucraina. Cam mult pentru un corp funcționăresc …. puncte…. puncte…

    https://www.facebook.com/armand.gosu/posts/986955121336089

    Armand Gosu

    Andrzej Duda a colectat voturi din Est și mai ales din zona rurală, printre țăranii conservatori, catolici practicanți la care prind mesajele populiste. Spre seară s-a activat și electoratul urban, educat, mai ales tineretul … dar se pare că nu suficient cât să răstoarne scorul . Iată o hartă a votului din primul tur, spre Vest, zona dezvoltată economic, liberalul Komorowski, în est și zona rurală, mai puțin dezvoltată, Duda.

    Armand Gosu

    se pare că Andrzej Duda, candidatul dreptei conservatoare și populiste a câștigat alegerile din Polonia. Un prieten polonez de la Varșovia îmi spune că a aflat (pe surse) că exit poll indica cu 3 ore înainte 53-47. Va fi un an foarte interesant și în Polonia, unde urmează alegeri parlamentare, în toamnă.

  8. Anca Cernea
    16 mai 2015

    Altfel spus: USL a pierdut alegerile prezidențiale în Polonia, spre disperarea lui Putin, Michnik și A Goșu. Le va pierde și pe cele parlamentare.

    Marele expert pe spațiul estic, expert foarte apreciat de Voronin, a trompețit marea alianță Iohannis-Komorowski pe axa Berlin (că de prelungirea Berlin-Moscova nu se vorbește în gura mare, dar Komorowski WSI știe mai bine) cu numai câteva săptămâni înainte de alegeri – adică, alianța avea să dureze exact cât să-și facă bagajele Komorowski și să elibereze Palatul Belvedere.
    Dacă era pe bune expert, și dacă era interesat de realitate, nu de propaganda USL, Goșu ar fi trebuit să-și dea seama că există o mare probabilitate ca B Komorowski să plece acasă după alegeri. Se cam vedea, cu ochiul liber.
    Un expert de-adevărat, unul bun de consilier la președinte, ar fi recomandat abținerea, așteptarea. După alegeri, se putea construi mai solid noul parteneriat cu Polonia – dar atunci, treaba nu ar mai fi fost pe placul lui Putin și al lui Merkel…
    Cu Andrzej Duda, axa de la Varșovia merge drept spre Washington, nu o ia pe la Berlin spre Moscova.

    Ori expertul nu avea habar că urmează alegeri, ori nu avea habar care era situația în Polonia, ori nu voia să o accepte, pentru că nu-i convenea găștii lui, cert este că el nici nu a luat în considerare posibilitatea ca Andrzej Duda să-l bată pe Komorowski. „Surpriză, surpriză, bla bla bla”.
    Așa zic experții când dau chix cu profețiile lor experte.
    Dacă se pricepea/trata chestiunea cu bună credință, în loc să facă propagandă pentru tabăra împăcătorilor cu Rusia, Goșu putea să constate că în rândul electoratului tânăr, Andrzej Duda a câștigat detașat, că internetul era de luni de zile doldora de bancuri și de filmulețe și de photoshopuri în care Komorowski era luat la mișto – și pe bună dreptate, se poate alcătui un tom cu citate din gafele penibile și ieșirile lui arogante și isterice, fie și numai din timpul campaniei.
    Ajunge să te uiți la poze, să vezi cum arată Komorowski și nevastă-sa, să vezi cum se prezintă Duda și familia lui – nu mai zic să-i asculți ce și cum vorbesc, asta e deja peste puterile unui expert – ca să-ți dai seama de minciună: e evident, povestea că „numai moșii și babele fără școală au votat cu Duda, iar ăia tineri și deștepți au votat cu Komorowski” nu ține, decât, poate, pe portalul Moldova Suverană (să încerce Goșu să mai plaseze acolo analizele lui, că sunt bine primite, și poate îl ia Voronin consilier).

    Ca să fie și mai clar – o chestie pe care expertul pe spațiul estic poate nu o știe/și oricum nu i-ar conveni să o menționeze – aflați că bătrânii securiști, fosilele de tip Jurassic Park din vremea regimului comunist din Polonia, generalii la pensie din guvernul Jaruzelski și-au exprimat oficial adeziunea la Komorowski și au cerut electoratului lor specific să-l voteze neapărat. Un act de disperare? Anunțul a fost făcut acum câteva zile… Să nu-l uităm pe generalul Marek Dukaczewski, ultimul comandant al WSI (ăla care zicea și în 2010 că, dacă iese Komorowski, are pregătită șampania – oare de ce?), un vot garantat pentru Komorowski.
    http://www.rp.pl/artykul/1202917.html

    Voturile pro-USL (Komorowski) s-au dat în cea mai mare parte în voievodatele din vestul Poloniei, teritoriul care a aparținut înainte de WW2 Germaniei. Acolo s-a stabilit populația refugiată din regiunile estice ale Poloniei istorice, regiuni furate de URSS în urma WW2 (precum se știe, Polonia a fost mutată pe hartă mai la vest).
    http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ipsos-late-pool-slaskie-dla-komorowskiego-wygral-w-9-wojewodztwach/tm7n9f
    http://niezalezna.pl/67010-w-warszawie-bedzie-dudoland-prawica-odzyska-slask-andrzej-duda-wygra-w-cuglach
    În voievodatele din vest, mentalitățile reflectă încă trauma ruperii rădăcinilor, a tradițiilor locale, oamenii sunt mai puțin practicanți dpdv religios și, legat de asta, mai puțin patrioți, mai înclinați să înghită texte demagogice despre visul de aur al UE și despre împăcarea Poloniei cu Rusia – adică mai înclinați să citească Gazeta Wyborcza și să voteze PO. (E, de fapt, un paradox tragic, dacă stai să te gândești.)
    Până și Michnik, în interviul disperat de azi, recunoaște că tinerii l-au votat pe Duda.
    În rândul electoratului 18-29 de ani, Andrzej Duda a obținut aproape 60%. Între studenți, 62%.
    http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,130517,17977141,Late_poll__mlodzi_murem_za_Duda__Kandydat_PiS_z_prawie.html

    Așa că balivernele lui Goșu despre electoratul-tânăr-care-ar-vota-Komorowski nu au nicio legătură cu vreo expertiză, cu vreo cunoaștere a realității, ci reprezintă propagandă în favoarea taberei PO (USL), preferate de Rusia și de Germania.

  9. Unchiu Sam
    16 mai 2015

    8 Anca Cernea

    Personajul A. Goşu este multilateral şi cu viziune globală. Nu-l frământă doar soarta Poloniei, ci şi a Basarabiei. Acum are o agendă nouă, să distrugă pericolul unionist. Agenda e nouă, argumentele vechi, de prin anii 40. http://www.europalibera.org/content/article/27021388.html

    O fi o chestie „europeană” să combatem naţionalismul sub toate formele lui, inclusiv sub forma unionismului cu Basarabia? Aparent aşa e. Numai că nu am auzit nici un lider european să fie frământat de pericolul unionismului. Ba dimpotrivă, cel mai ortoman european, Angela Merkel, în mesajul său de felicitare pentru Iohannis a făcut referiri şi la Republica Moldova.
    O fi o manifestare de responsabilitate a unui patriot român frământat că agitaţia cu Basarabia ne poate scoate din NATO? Tot ce se poate, numai că la Bucureşti s-au perindat în ultima vreme mai mulţi oficiali NATO şi nici unul nu a pomenit de drobul de sare (Unirea). Sau poate de drobul de sare nu se teme atât vestul, cât estul? A. Goşu pe cine reprezintă? În numele cui vorbeşte?
    Până una alta tema unirii Basarabiei cu România nu este un subiect în vest, în schimb este o adevărată obsesie în est.

    „Polonofilul” Goşu mai degrabă aduce prejudicii cauzei pe care pretinde că o susţine, prin înveninarea relaţiei bilaterale. Discursul său monomaniac de genul suntem o ţară de doi bani, hai să ne subordonăm polonezilor, nu este deloc inspirat din Polonia, pentru că polonezii nu gândesc aşa.
    În ultima vreme este un adevărat boom al exportului de produse şi servicii poloneze în România şi un val de investiţii poloneze fără precedent în România, fenomene soldate cu un mare excedent comercial în favoarea Poloniei. În 2014 am exportat în Polonia de 1,1 miliarde euro FOB (Franco Over Bord, pentru Goşu) şi am importat de 2,25 miliarde euro CIF (Cost Insurance Fry, tot pe înţelesul lui Goşu).
    De ce polonezii să-şi ofenseze gazdele, de ce să omoare găina cu ouă de aur? Nu are nicio logică. Nu de la ei vin asemenea mesaje. Şi nici nu au nevoie de asemenea mesageri.

    De fapt Goşu pigulea, nesolicitat de nimeni, scamele de pe reverul polonezilor ca să audă şi Sikorski. Prin iarnă se zvonea că Sikorski urma să devină comisar european pentru politică externă şi de securitate comună. În această calitate Sikorski ar fi putut deveni un strălucit head hunter, ca ar fi putut să adune de pe drumuri şomeri diplomatici de lux din România, ca să mănâncă şi gura lor o pâine.

    Şi-am încălecat pe-o şa, şi v-am spus povestea aşa!

  10. Unchiu Sam
    16 mai 2015

    8 Anca Cernea

    Personajul A. Goşu este multilateral şi cu viziune globală. Nu-l frământă doar soarta Poloniei, ci şi a Basarabiei. Acum are o agendă nouă, să distrugă pericolul unionist. Agenda e nouă, argumentele vechi, de prin anii 40. http://www.europalibera.org/content/article/27021388.html

    O fi o chestie „europeană” să combatem naţionalismul sub toate formele lui, inclusiv sub forma unionismului cu Basarabia? Aparent aşa e. Numai că nu am auzit nici un lider european să fie frământat de pericolul unionismului. Ba dimpotrivă, cel mai ortoman european, Angela Merkel, în mesajul său de felicitare pentru Iohannis a făcut referiri şi la Republica Moldova.
    O fi o manifestare de responsabilitate a unui patriot român frământat că agitaţia cu Basarabia ne poate scoate din NATO? Tot ce se poate, numai că la Bucureşti s-au perindat în ultima vreme mai mulţi oficiali NATO şi nici unul nu a pomenit de drobul de sare (Unirea). Sau poate de drobul de sare nu se teme atât vestul, cât estul? A. Goşu pe cine reprezintă? În numele cui vorbeşte?
    Până una alta tema unirii Basarabiei cu România nu este un subiect în vest, în schimb este o adevărată obsesie în est.

    „Polonofilul” Goşu mai degrabă aduce prejudicii cauzei pe care pretinde că o susţine, prin înveninarea relaţiei bilaterale. Discursul său monomaniac de genul suntem o ţară de doi bani, hai să ne subordonăm polonezilor, nu este deloc inspirat din Polonia, pentru că polonezii nu gândesc aşa.
    În ultima vreme este un adevărat boom al exportului de produse şi servicii poloneze în România şi un val de investiţii poloneze fără precedent în România, fenomene soldate cu un mare excedent comercial în favoarea Poloniei. În 2014 am exportat în Polonia de 1,1 miliarde euro FOB (Franco Over Bord, pentru Goşu) şi am importat de 2,25 miliarde euro CIF (Cost Insurance Fry, tot pe înţelesul lui Goşu).
    De ce polonezii să-şi ofenseze gazdele, de ce să omoare găina cu ouă de aur? Nu are nicio logică. Nu de la ei vin asemenea mesaje. Şi nici nu au nevoie de asemenea mesageri.

    De fapt Goşu pigulea, nesolicitat de nimeni, scamele de pe reverul polonezilor ca să audă şi Sikorski. Prin iarnă se zvonea că Sikorski urma să devină comisar european pentru politică externă şi de securitate comună. În această calitate Sikorski ar fi putut deveni un strălucit head hunter, ca ar fi putut să adune de pe drumuri şomeri diplomatici de lux din România, ca să mănâncă şi gura lor o pâine.

    Şi-am încălecat pe-o şa, şi v-am spus povestea aşa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian