America a invadat Irakul pentru petrol – Alan Greenspan confirmă!

  3

  Această postare este o continuare la America a invadat Irakul pentru petrol.

  Războiul din Irak este în mare măsură legat de petrol.

  Alan Greenspan – “The Age of Turbulence: Adventures in a New World”

  Afirmaţia domnului Greenspan – preşedintele timp de 18 ani al Rezervei Federale a SUA – publicată în cartea sa de memorii, a cauzat turbulenţă în lumea comentatorilor politici. Cartea a fost lansată azi în librării, însă un număr redus de exemplare a fost distribuit în avans pentru recenzori şi comentatori de la agenţii de presă şi ziare cu greutate. Săptămîna trecută presa mainstream din Vest a citat extensiv propoziţia de mai sus şi a construit editoriale rechizitoriu la adresa administraţiei Bush. Inclusiv Simona Maties de la Cotidianul, care anunţă emfatic: Alan Greenspan: motivul invadării Irakului a fost petrolul. Evident, Cotidianul nu s-a numărat printre publicaţiile cu acces direct la cartea domnului Greenspan, însă aceasta nu a împiedicat-o pe Simona să regurgiteze opiniile confraţilor mai influenţi. Tentaţie greu de ocolit, cu atît mai mult cu cît cartea domnului Greenspan este critică în general la adresa administraţiei Bush.

  Unanimitatea presei în a stoarce ultimul strop propagandistic din citatul cu pricina l-a determinat pe Alan Greenspan să revină cu lămuriri. Într-un interviu cu Washington Post, fostul şef al trezoreriei temperează entuziasmul general insistînd asupra faptului că afirmaţia sa a fost scoasă din context. Aceea era doar opinia sa personală, pe care la timpul respectiv a susţinut-o la Casa Albă. În fapt, precizările domnului Greenspan elimină echivocul: motivaţia petrolului nu a fost niciodată invocată de administraţie în întrevederile la care a participat.

  Cu ocazia interviului el a clarificat această propoziție din cartea sa de 531 de pagini, afirmând că, în timp ce asigurarea aprovizionării cu petrol la nivel mondial nu a fost motivul administrației [de a declanșa războiul din Irak, n. trad.], el a susținut acest punct de vedere în fața Casei Albe, prezentînd motivele datorită carora eliminarea lui Hussein ar fi fost importantă pentru economia globală.

  “Nu am afirmat că acesta a fost motivul administrației”, a declarat Greenspan într-un interviu de sâmbătă, “spuneam doar că, dacă aș fi fost întrebat “Suntem norocoși că l-am eliminat pe Saddam?”, eu aș fi spus că acest lucru a fost esențial.”

  El a spus că, în discuțiile sale cu președintele Bush și cu vicepreședintele Cheney, “nu i-am auzit niciodată afirmînd “trebuie să apărăm rezervele petroliere ale lumii”, dar că acesta ar fi fost motivul meu”.

  Washington Post

  Poziţia sa pro-invazie era justificată de considerente economice globale. Stabilitatea pieţelor financiare depinde de stabilitatea producţiei şi a rutelor de transport petroliere. Această stabilitate, strîns legată de stabilitatea economiei globale, nu este doar un interes american, este un interes internaţional. Regimul beligerant al lui Saddam era un risc greu de trecut cu vederea, mai ales după invazia Kuweitului care stabilise un precedent imposibil de ignorat.

  Acesta a fost raţionamentul lui Alan Greenspan. Un raţionament pragmatic şi concentrat pe argumente economice. În ce măsură a fost însuşit de Casa Albă, rămîne un subiect de speculaţie. Ceea ce nu se mai poate specula este semnificaţia citatului desprins în mod arbitrar din cartea sa.

  În ce priveşte critica politicilor economice la adresa administraţiei curente, ele au fost reiterate în cadrul interviului, împreună cu o serie de aprecieri deloc măgulitoare la adresa partidului Democrat:

  Libertarianul Greenspan a avut lucruri frumoase de spus despre politicile fiscale ale administrației Clinton, dar a afirmat că “următoarea administrație poate avea din nou numele Clinton, însă Partidul Democrat … s-a deplasat … foarte semnificativ în direcția greșită”, referindu-se la accentele populiste ale Partidului Democrat, în special la scepticismul față de liberul schimb comercial.

  CBS News

  Presa americană a acordat azi spaţiu amplu rectificărilor lui Alan Greenspan. O încurajez pe Simona Maties să revină asupra subiectului. Cititorii Cotidianului merită şi informaţiile care nu sînt pe placul dînsei.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentDacă vii în San Francisco
  Articolul următorTaliban machiat
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  3 COMENTARII

  1. Greu de crezut ca va reveni asupra articolului. De altfel, presa romaneasca este plina de genul asta de articole, mai mult decat partinitoare si pline de dezinformari. Statele Unite sunt calul de bataie al tuturor ziaristilor de doua parale care isi castiga existenta prin presa, iar asta fara a mai tine cont de toate tampeniile care se scriu despre George W. Bush, un amestec nemaiintalnit de prostie si nemernicie in opinia multor confrati de-ai doamnei Maties.

   Iar daca iti aduci aminte ce se scria despre Israel in timpul razboiului din Liban, eh… iti dai seama cam care sunt liniile de politica externa promovata de presa de mana a doua din Romania.

   Stam foarte prost si la acest capitol.

  2. M-am lamurit in ce ape se scalda redactia externe de la Cotidianul dupa ce am citit reportajul unei jurnaliste a lor venita dintr-o excursie in Afganistan. Poate l-ai citit, a fost publicat acum citeva luni si e intitulat sugestiv “Afganistan: banii din droguri au invins fortele NATO”. O peltea a la BBC atingind toate locurile comune progresiste: lacrima obligatorie pentru copiii afgani care traiesc ororile razboiului cauzat de americani, saracia generala, macii care infloresc de zor si finanteaza un taliban imbatabil, americanii care prelungesc prosteste un conflict inutil si ignora realismul francez capabil sa rezolve treaba in doua dialoguri si trei negocieri cu Talibanul. Escrocheria pacii e bine infipta si la Cotidianul.

   Apropo, ai citit materialul lui Teodorescu de pe blog si editorialul despre problema demografica a Romaniei? N-am trait perioada stalinista din anii ’50, dar diferenta dintre atunci si acum e doar de nuanta. De la prolet-culti la multi-culti.

  3. Da, i-am citit panseurile pe blog. I-am si lasat un mesaj, dar nu l-a impresionat, doar ulterior a recidivat si a trantit un editorial de milioane. 🙂

   “Prost banc, mr. Teodorescu. Poate ca vi se pare intr-adevar amuzant ca populatia o sa scada cu x milioane, indiferent cate. Ori poate ca vi se pare la fel de amuzant ca locul lor sa fie luat de imigranti din Orientul Mijlociu, Asia ori Africa. Ei bine, mie nu mi se pare nimic haios in toata afacerea asta. Nu vreau ca ai mei copii sa traiasca intr-o tara unde romanii sa fie cea mai mare minoritate.

   Daca dvs. considerati ca imbatranirea si scaderea populatiei este un bun prilej pentru a-l ironiza pe Traian Basescu, ma tem ca singura persoana ridicola in toata afacerea asta sunteti dvs. Pacat, domnule Teodorescu.

   In cele din urma, este dreptul dvs. sa pactizati cu socialistii, multiculturalistii, ecologistii, feministele, corectii politic, ateii si protectorii homosexualitatii si sa radeti in fata dezastrului pe care in mod cert nu il veti prinde. La data la care acesta se va fi desavarsit, dvs. veti fi fost de mult timp oale si ulcele. ”

   Domnul Cristian Teodorescu – care semneaza si in editia romaneasca a lui Le Monde Diplomatique – nu ma mai impresioneaza pozitiv de multa vreme, ca multi din colegii sai de la Cotidianul. Se vede ca maestrul Teodorescu scrie la Le Monde si este redactor sef al sectiei romane. Ca veni vorba de progresistii de la Le Monde Diplomatique, Ignacio Ramonet e preferatul meu. Rar vezi un asemenea specimen. 😉

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here